Turbine

Bøger udgivet af Turbine

Klodsmajoren - og spektaklet på legepladsen

af Bjarke Roald Ebbesen

En klodsmajor er vel en mand formet som en stor legoklods, en klaptorsk er vel en torsk, der klapper, og et farligt spektakel er vel, ja, farligt og lurer uden for dine vinduer om natten … Og hvis farmor mister sit gebis, kan hun da sagtens bruge et hestebid i stedet?   Tjalfes mor og far synes, han er en værre klodsmajor, for han har ved et frygteligt uheld harpuneret farmors gebis, så hun må gå rundt og være helt tandløs. Men Tjalfe nægter sig skyldig. Han slæber sin kæphest med over på legepladsen, hvor et farligt spektakel er under opsejling, og hvor han møder en vaskeægte klodsmajor, der bekræfter hans påstand; Tjalfe er ikke en klodsmajor, for en klodsmajor ser naturligvis helt anderledes ud end ham.   Klodsmajoren – og spektaklet på legepladsen er Bjarke Roald Ebbesens debut som børnebogsforfatter, og i hans sjove, skæve og til tider groteske tekstunivers bliver ord og vendinger til fantasifulde skabninger og levende væsner, der sammen er i stand til at slå dørene ind til fantasien hos både børn og barnlige sjæle. Bjarke Roald Ebbesen er født og opvokset i Bullerup i Odense og har en baggrund som bl.a. skolelærer og historiefortæller.   Bogens illustrator Theis Vallø Madsen er ligeledes født og opvokset i Odense. Han er kunsthistoriker og litteraturanmelder ved Fyens Stiftstidende. Han står desuden bag striben ”Pigen uden ordforråd” om en lille pige, der misforstår ord og vendinger. Striben kan læses på www.pigen.dk

Uden at vide det

af Irma Lauridsen

En dag vågner den unge Leo op på stranden. Han er faldet i søvn i sandet. Forvirret ser han sig om efter sine venner. Men hvem var det egentlig, han tog til stranden med? Og hvorfor kan han ikke huske, hvor længe han har været der? Da ingen på stranden synes at genkende Leo, cykler han forvirret hjem. Men det er først, da Leo når hjem, at forvirringen for alvor begynder at brede sig, for intet er, som det plejer. Hans forældre er væk, og fremmede mennesker befinder sig i deres hus! ”Uden at vide det” er en thrillerfortælling om, hvad der sker, når ens virkelighed pludselig vendes på hovedet, og intet længere giver mening. Bogen er skrevet af den danske forfatter Irma Lauridsen, der har et særdeles omfattende forfatterskab bag sig, som blandt anden dækker over romaner, livsstilsbøger og noveller. ”Uden at vide det” er en medrivende og uforudsigelig fortælling om liv, død og brudte illusioner.

Heste

af Emma Alnor

Der er mange heste i Danmark. Nogle heste kan springe, andre kan løbet stærkt. I denne bog kan du læse om alle de ting, heste kan. Du kan også læse om deres liv i naturen og meget andet.   Denne bog har et lix-tal på 14 og er udstyret med alt, hvad en fagbog skal indeholde som fx flotte fotos, faktabokse, simple grafer og registre. Denne og de øvrige bøger i faktaserien ”Jeg læser” er velegnet til børn, der skal lære at læse eller lige har lært det. De kan læses af lyst og indgå i forløb om faglig læsning i grundskolen. Bøgerne i serien skrives af de erfarne forfattere Peter Bejder, Asker Hedegaard Boye, Per Straarup Søndergaard, Ida Knudsen, Emma Alnor og Sara Ejersbo Frederiksen. Grafisk designer Ole Steen leverer seriens farverige udtryk, der gør fagbøgerne spændende for eleverne samtidig med, at de indeholder alt, hvad der kræves af genren. På seriens hjemmeside www.jeglæser.dk  er der gratis lærervejledning og opgaver. Her kan man også læse en præsentation af forfatterne samt læse mere om serien og de kommende titler. ”Jeg læser”-bøgerne kan også læses digitalt på www.læsemaskinen.dk – det kræver abonnement.

Vovehalse

af Tommy Heisz

En vovehals gør noget farligt. Det kan være højt oppe eller dybt nede. Måske dør han eller hun af det. I bogen kan du læse om berømte vovehalse.   Denne bog har et lix-tal på 19 og er udstyret med alt, hvad en fagbog skal indeholde som fx flotte fotos, faktabokse, simple grafer og registre. Denne og de øvrige bøger i faktaserien ”Jeg læser” er velegnet til børn, der skal lære at læse eller lige har lært det. De kan læses af lyst og indgå i forløb om faglig læsning i grundskolen. Bøgerne i serien skrives af de erfarne forfattere Peter Bejder, Asker Hedegaard Boye, Per Straarup Søndergaard, Ida Knudsen, Tommy Heisz og Sara Ejersbo Frederiksen. Grafisk designer Ole Steen leverer seriens farverige udtryk, der gør fagbøgerne spændende for eleverne samtidig med, at de indeholder alt, hvad der kræves af genren. På seriens hjemmeside www.jeglæser.dk  er der gratis lærervejledning og opgaver. Her kan man også læse en præsentation af forfatterne samt læse mere om serien og de kommende titler. ”Jeg læser”-bøgerne kan også læses digitalt på www.læsemaskinen.dk – det kræver abonnement.

Frida hjælper Coco

af Per Østergaard

Mor, far, Frida og Asli er på vej i cirkus. De to piger glæder sig især til at se et nummer med en abe. Men abens cykel er blevet stjålet! Det problem løser Frida!   Per Østergaard er forfatter til fiktions-serien om Frida, hvis problemer og oplevelser børn i målgruppen kan nikke genkendende til. Frida-bøgerne er letlæselige, de henvender sig til første og andet klassetrin med en lix på 6-8. Illustrator Anja Gram har skabt et realistisk univers, der appellerer til både drenge og piger.   Billebøgerne er skrevet af erfarne forfattere, og “serierne i serien” har forskelligt lixtal, så der er bøger fra 0. til 3. klasse. Bag serien står foruden forlaget de erfarne forfattere Per Østergaard, Carsten Flink, Marie Duedahl og Per Straarup Søndergaard. De suppleres af illustratorerne Jesper Tom-Petersen, Rasmus Jensen, Stine Gram Sørensen, Anja Gram og Sidsel Brix. Pædagogisk konsulent Lis Pøhler har udarbejdet generel lærervejledning til serien, ligesom hun producerer elevopgaver til hver eneste titel blandt Billebøgerne.   Lærervejledning og elevopgaver til hver titel i serien er at finde som gratis download-materiale på hjemmesiden www.billebøgerne.dk. Samme sted er også en letlæst, illustreret præsentation af forfattere og illustratorer, så det er muligt for lærere også i indskolingen at arbejde med forfatter- og illustratorportrætter. Elevopgaverne kan udfyldes elektronisk på seriens hjemmeside og vises frem på smartboards. De kan printes derfra, ligesom de kan mailes til lærer og kammerater.   Billebøgerne er udviklet med henblik på både den læseforberedende undervisning i 0. klasse og læseundervisningen i 1. og 2. klasse. Både sprogligt og indholdsmæssigt er bøgerne meget enkle. De består af mange små lydrette ord, og centrale ord og sætninger gentages. Samtidig er historierne så komplekse og temaerne så relevante, at de også egner sig til dialogisk oplæsning med en efterfølgende aktivering af børnene omkring teksten. Illustrationerne støtter forståelsen af teksterne – og virker befordrende på læselysten.

Fletninger, knolde og snoninger

af Christina Butcher

Nu er det slut med dårlige hårdage! Med bogen Fletninger, knolde og snoninger får du skærpet din appetit på håropsætningens kreative og mangfoldige univers!   Er du kørt fast i en ensformig hårrutine? Vender du evigt og altid tilbage til den samme, sikre frisure? Så er Fletninger, knolde og snoninger lige noget for dig! Måske mangler du inspiration til nye, opsigtsvækkende frisurer. Eller måske har du brug for råd om, hvilke frisurer du kan sætte, mens dit hår vokser fra kort til langt? Fletninger, knolde og snoninger indeholder massevis af inspiration, uanset om dit hår er kort, langt, tykt, tyndt, krøllet eller glat.   Der findes ikke noget værre end at befinde sig i hår-limbo, og her kan denne bog hjælpe. Den indeholder så mange frisurer og variationer, at du kan sætte en ny frisure hver dag i næsten tre måneder. Fletninger, knolde og snoninger er skrevet af Christina Butcher, og den er rigt udstyret med skønne fotos og instruktioner, som er lette at følge.   Bogen guider dig sikkert igennem hver frisure og introducerer til de mange spændende hårudtryk. Du får undervejs at vide, hvor hver enkelt frisure stammer fra, samt hvornår og hvor den fungerer bedst. Der er også angivet sværhedsgrad, tips og idéer til, hvordan frisuren kan varieres, og hvilke accessories du kan pifte den op med. Kapitlerne er inddelt efter frisuretyperne hestehaler, fletninger, knolde, knuder, snoninger og bouffanter, og der er garanteret noget for enhver smag. Brug derfor bogen til at guide dig sikkert igennem de mange muligheder, og forbered dig på, at folk hele tiden vil spørge, hvordan du har lavet din frisure! Så grib børsten, og udforsk glæden ved at kunne sætte forunderlige og fantastiske frisurer.  

Edwards menageri

af Kerry Lord

To uger før Kerry Lord fødte sønnen Edward, begyndte hun at hækle for første gang. Og i løbet af de næste 12 måneder blev Edwards menageri udviklet. Menageriet består af 40 unikke tøjdyr, der har hver sin personlighed, som det er umuligt ikke at holde af. Der er Højlandstyren Daniel, der altid læser alle varedeklarationerne, når han køber ind til familien. Ponyen Charlotte er forretningskvinde og indehaver af en luksusspa for hunde. Elefanten Birgit har en sød tand og Næsehornet Otto er pilot. Hver af de 40 opskrifter i bogen indledes med en humoristisk beskrivelse af tøjdyret. Og derefter følger en pædagogisk opskrift på enten niveau 1, 2 eller 3. Opskrifterne kan varieres i størrelse og på den måde kan menageriet udvides efter smag og behag.   Edwards menageri er meget pædagogisk i sin opbygning. Der er information om alt, hvad du har brug for at vide for at komme i gang med hækleriet. Opskrifterne er enkle, da alle dyrene er bygget op omkring den samme grundform. Det gør det overskueligt for en begynder at komme i gang. Samtidig er der også inspiration at hente for den rutinerede hækler. Og endelig er der god underholdning for den, der nøjes med at læse om de skønne tøjdyr.

Snehvide strikker et monster

af Annemarie van Haeringen

 Snehvide er en ged, og hun elsker at strikke uldne sokker til alle, hun kender. Men en dag trænger hun til at prøve noget nyt, og hun går i gang med at strikke en masse små gedekid. Og det går rigtig godt, lige indtil Fru Får kommer på besøg. Hun taler og taler, og Snehvide glemmer at holde øje med sit strikkeri, og pludselig har hun strikket en farlig ulv i stedet for søde, små gedekid. Det er ganske skrækkeligt, for alle ved jo, at ulve elsker at spise får og geder … Så hvad gør Snehvide nu? En skæg og spændende børnebog fuld af overraskelser.

Lille Markmus

af Annemie Vandaele

”Om aftenen sad Mor Markmus med sit lille barn i favnen. Hamster, Bæver og Hulepindsvin aede hans lille hånd i et stykke tid. Så trak Lille Markmus vejret dybt og åndede ud i et langt åndedrag. Så langt, at han pustede ilden ud. Det var hans sidste åndedrag … Alt blev mørkt.” En lille markmus bliver født. Alle dyrene er glade. På nær Egern. Han bemærker straks, at der er noget galt. Lille Markmus er syg. Han bliver svagere og svagere. Bæver, Hamster, Hulepindsvin og Egern bliver hos ham og hans mor. Da Lille Markmus tager sit sidste åndedrag, følger de andre dyr ham til havet for at sige farvel. ”Lille Markmus” er en hjertegribende historie om at miste en nyfødt markmus. Den beskriver ikke blot Lille Markmus’ alt for korte liv, men også hvordan de andre dyr kommer igennem sorgen over at miste ham.   ”Lille Markmus” er en fortælling om at miste og om at stå sammen i sorgen. Bogen er skrevet af den belgiske forfatter Annemie Vandaele, som også står bag den gribende børnebog ”Verdens højeste kamæleon”. Alexandra Kervyn har forsynet bogen med skønne illustrationer, som på smukkeste vis understøtter bogens rørende indhold. Fortællingen henvender sig til børn fra fire år og opefter og behandler det abstrakte tema om død og sorg med en rørende ærlighed og lægger op til dialog omkring, hvordan det er at miste en nyfødt.

Hyg om din hund

af Rachelle Blondel

Mange hundeting findes desværre kun i triste, brune nuancer, men med opskrifterne i denne bog kan du tilpasse dem og sætte dit helt eget præg, så din hunds nye tilbehør passer til din indretningsstil og de øvrige ting i hjemmet.   En hund er som bekendt menneskets bedste ven, og med denne bog kan du vise din hund, hvor glad du er for den ved at fremstille hvilken som helst af de 30 skønne, hjemmelavede ting. Kast dig ud i et væld af kreative projekter, der er nemme at gå til og enten skal hækles, sys, strikkes eller bages. Alle er søde og praktiske sager, der vil vise din hund, at den er elsket og på alle måder værdsat.   Bogen er delt op i fire afsnit; spise, hvile, lege og pynte, der med sikkerhed vil inspirere og give gode ideer til ting, der passer lige til din hund. Hvad med at lave en hyggelig rejseseng til din hund, et badelagen, fine charmeklude, hæklede håndtag til kedelige hundesnore eller en elegant hundefrakke til de koldere dage? Lær at bage lækre hundekiks, lave hundeis eller den ultimative fødselsdagskage til din bedste hundeven.   Oplev glæden ved kreative projekter, der hygger om den allermest loyale ven, du har. Gaverne vil med garanti blive modtaget med den største glæde, og de vil blive tygget på, rodet rundt i, jaget omkring og båret stolt med logrende hale og stor taknemmelighed …

Og her kommer moster Lisbeth!

af Isabel Abedi

Isabel Abedis populære bøger om pigen Lola har nu fået en søsterserie – eller faktisk snarere en mosterserie! Lola har nemlig en moster, der hedder Lisbeth; der er bare lige det, at selvom Lola er en stor pige på 12 år, er hendes moster kun 4 år gammel og går i børnehave – og det er måske ikke helt normalt. Men for Lola gør det ikke særlig meget, at Lisbeth ikke er en helt sædvanlig moster, og at hun kaster med vindruer og spiser vokslys for at vokse i stedet for at strikke halstørklæder og give tantekys. Der kommer nemlig ret mange sjove og fantastiske historier ud af at have en moster som Lisbeth; både om vanddragerutsjebaner, smølfeis, fantasivenner og forsvundne isbjørne med marmelade om snuden. Og her kommer moster Lisbeth! er første bog i Lola-bøgernes søsterserie om Lisbeth, som er lige så gæv, sprudlende sjov og fuld af fantasi, som hendes niece Lola. Isabel Abedis Lola-bøger er Tysklands mest populære bogserie til piger, og den første bog Her kommer Lola blev filmatiseret i 2010. Lisbeth-bøgerne henvender sig til læsere på 8-9 år, hvorefter Lola tager over til de 9-13-årige. De første otte bøger om Lola er udgivet ved TURBINE forlaget, og den niende er på vej.

Alle gaber

af Anita Bijsterbosch

Det er sengetid. Katten er lidt træt. Prøv at se. Den gaber. Alle de små dyr gaber. Hvad med den lille dreng? Er han også træt? Alle gaber er en sød lille flapbog, der vil være helt perfekt som godnatlæsning for børn på 2 år og op. Den er tegnet og fortalt af Anita Bijsterbosch, der også står bag bøgerne: “Far Søhest på eftersøgning” og “Kamæleon ser farver” fra Turbine Forlaget.

Den perfekte pigeaften

af Gemma Barder

Mød fire veninder, som ved alt om, hvordan man får den perfekte pigeaften! Sofia, Yoko, Amanda og Pi har hver sin stil og personlighed, men de elsker at hænge ud sammen. Her kan du læse om, hvordan de arrangerer pigeaftener med forskellige temaer – og hvordan du selv kan gøre det. Dine veninder vil elske dig for det! Her kommer must-have bogen til alle piger i alderen 10-16, der elsker at hygge sig med veninderne. Der er masser af tips og gode ideer til pigeaftner, hvad enten tøserne er til film, musik, bøger, spil, håndarbejde eller makeup og mode. Hvert kapitel indeholder en test, så du kan se, hvilken slags fest, du skal holde. Og der er forslag til, hvordan invitationerne kan se ud. Bogen er fyldt med illustrationer, så det er nemt at omsætte ideerne. Mødre, der skal arrangere pigefødselsdage kan også med fordel snuse lidt rundt i de mange tips og ideer for at finde ud af, hvad der er in og hører til i pigernes univers. Og hvem ved: Måske kan mor endda blive inspireret til en venindefest for sine egne veninder. For pigehygge og pigeaftener bliver man vel aldrig for gammel til.

Cocos dagbog

af Gerda Maria Plum

”Coco – en vampyrpiges dagbog” er en tegneserieroman, der blander seje, gotisk inspirerede tegninger med en 12-årig vampyrpiges dagbogstekster.   Teksterne handler om alle de hverdagsdramaer, som tweenpiger gennemlever: venindefnidder, kærestesorger, tøjkriser, alt for mange lektier og skænderier med forstokkede forældre, irriterende søskende og ditto lærere.   Sat ind i et vampyrunivers får handlingen en ekstra dimension. At Coco er fuldblodsvampyr, datter af vampyrforældre, gør hende til en særligt spændende hovedperson, ligesom dagbogsformen er en klassiker, der altid hitter hos pigerne – med sit mundrette sprog, der sprudler af alderens mange følelser.   ”Coco – en vampyrpiges dagbog” er skrevet af den populære tyske ungdomsforfatter Gerda Maria Pum og illustreret af Iris Blanck, der er kendt for sin udtryksfulde, humoristiske streg.

Strikkede hunde og hvalpe

af Sue Stratford

Elsker du hunde? Elsker du at strikke? Så er dette den perfekte bog for dig. Strik en ven for livet, fuld af personlighed og charme. Strikkede hunde og hvalpe - et kuld sjove og kreative strikkeopskrifter  er en flot bog fyldt med 19 strikkeopskrifter på forskellige hunde og hvalpe. Her er der gode chancer for at fylde sit hjem med søde hunde og hvalpe uden at få hundehår over hele huset.   Hver hund eller hvalp har sit helt eget udseende og personlighed, og de er forskellige i både størrelse, farver og struktur. Der er derfor rig mulighed for at variere sin hundebestand i det uendelige. Ud over opskrifterne på de mange forskellige hunde indeholder bogen også opskrifter på smart tilbehør, som du kan strikke til dine hunde og hvalpe.   Hver eneste opskrift kommer med en udførlig vejledning i, hvordan hundene skal strikkes og hvilke materialer, der skal bruges. Desuden gives der forklaring på forkortelser, tips til udstyr samt instruktion i basisteknikker, så selv nybegynderen kan være med og lære at strikke sig selv en hund eller hvalp.   Forfatteren Sue Stratford har stor erfaring med strikkepindene og udvikler selv egne strikkeopskrifter. Hun har adskillige strikkebøger bag sig, og hun deler også gerne sin strikkeglæde på sin blog. På dansk er tidligere udkommet “Srikkede katte og killinger” af Sue Stratford.

Verden er fuld af spørgsmål

af Kirsten Koch Jensen

En gakket, begavet og særdeles original gå-på-opdagelse-billed-og-samtalebog. Hvor mange linjer har et vers? Hvor mange krydser går på tværs? Hvor mange kanter har et land? Hvor mange planer har en mand? Se, det går over min forstand. Verden er fuld af spørgsmål – nogle kan du få svar på i denne bog fuld af skæve vers og skøre illustrationer, der gemmer på noget nyt og finurligt, hver gang du dykker ned i dem. Teksterne henvender sig til lidt større børn med sine mange kryptiske, filosofiske og sjove spørgsmål. Der leges med rim, dobbeltbetydninger og intertekstuelle referencer, der vil underholde både store og små læsere. Samtidig lægger teksterne op til dialog om samfundsmæssige forhold og betydningen af ord, begreber og udtryk. Perspektivbanden står bag bogens illustrationer, og de to bandemedlemmer, Kristian Nordentoft og Magnus Damgaard, beskriver sig selv som ”meget kreative genier, der kan illustrere alting, så det ser bedre ud end i virkeligheden.” Ud over bøger producerer Perspektivbanden også kunstudstillinger, malerier, musik og meget andet til børn og unge. Teksterne er forfattet af Kirsten Koch Jensen, der gennem det sidste årti har lavet en række letlæsningsbøger og undervisningsmaterialer (bøger, spil m.v.) til børn og unge.

Efterveerne

af Lene Jørgensen

For rigtig mange kvinder er børnefødsler ikke den lykkelige begivenhed, som omverdenen helst vil høre om. Op mod en tredjedel af alle fødsler opleves som traumatiske af de fødende. For en stor dels vedkommende er oplevelsen så skræmmende, at kvinderne enten ikke tør blive gravide og føde igen, ønsker planlagt kejsersnit eller på anden måde er så negativt påvirkede af fødselsforløbet, at de undgår alt, som har med graviditet og fødsler at gøre. 2-6 % af alle fødende udvikler endda PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) som følge af traumatiske fødselsforløb.   I “Efterveerne – Den traumatiske fødsel” fortæller kvinder med fødselstraumer ærligt om nederlaget ved en dårlig fødselsoplevelse, om tankerne og barselstiden efterfølgende, om ikke at turde få flere børn, og om at omgivelserne har svært ved at forstå, hvor traumatisk en fødsel kan være.   Et traumatisk fødselsforløb har stor betydning. Ikke kun for den fødende, men også for hendes nærmeste – det lille barn og kvindens eventuelle andre børn, for kvindens partner og for samfundet som helhed.   I vore nabolande, hvor interessen for traumatiske fødsler og fødselsrelateret PTSD er større end i Danmark, er der foreninger for kvinder med fødselstraumer, ligesom der kontinuerligt forskes i problematikken. I Danmark er der ikke megen hjælp at hente, og "Efterveerne" falder derfor på et tørt sted. Bogen er blevet til gennem en lang række interviews, hvor både udenlandske og danske eksperter og terapeuter på området supplerer med viden om traumatiske fødsler og fødselsrelateret PTSD. Der gives også bud på relevante terapiformer i forhold til problemstillingen og arbejdet med problematikken forebyggende og fremadrettet.   Tegn på en traumatisk fødsel/fødselsrelateret PTSD kan være:   ·       Vanskelighed ved at frembringe positive minder og følelser fra fødslen ·       Katastrofeagtige tanker om det at føde ·       Frygt for at blive gravid igen ‒ og undgåelse af sex af samme årsag ·       En dårlig barselstid ·       Flashbacks, synsforstyrrelser, lydfølsomhed og søvnbesvær ·       Undgåelse af alt, der har med fødsler at gøre   Efterveerne kan både læses som et samlet værk og bruges som opslagsværk. Bogen henvender sig til såvel kvinden med et traumatisk fødselsforløb i bagagen som fagfolk, der i det daglige har med gravide, fødende og nybagte mødre at gøre.

Korssting NU

af Tine Wessel

Korssting NU giver broderiet en velfortjent renæssance og viser korssting i en helt ny sammenhæng Turbine Forlaget sender bogen ”Korssting NU” på gaden - et bogværk af brodøse Tine Wessel - der i den grad giver et nyt blik på et gammelt håndværk. Korssting vises i en helt ny sammenhæng. Den historie korsstinget bærer med sig, dets evne til at fortælle om og afspejle sin tid samt ikke mindst den meditative beskæftigelse, det er at sy korssting har givet inspiration til bogen ”Korssting NU”. I Danmark har der gennem tiderne været tradition for, at tidens udøvende kunstnere, som Thorvald Bindesbøll, Mogens Koch og Bjørn Wiinblad har tegnet korsstingsbroderiforlæg. Den tradition har forfatteren taget op i denne bogudgivelse. Du møder 20 nutidige kvindelige kunstnere og designere, smukt foreviget af fotograf P. Wessel, som hver især fortæller om inspirationskilderne og processerne i deres arbejde, samt om tankerne bag de værker, bogens forfatter har omsat til broderi. Du kan selv brodere kunstnernes værker i korssting ved at følge step by step anvisningerne i bogen. Og mønstrene spænder vidt: Fra industrielt design og fotografi til tatoveringer, børnetøj og keramik. Om forfatteren Tine Wessel er brodøse og står bag firmaet THE NEEDLE HAS A POINT. Hun er uddannet tekstilformidler med speciale i kulturel formidling og broderi. Hun har på få år fået sat spark i det gamle håndværk og har på unik vis tilført broderiet et moderne og eksperimenterende touch. Bolig- og Interiør magasinerne har allerede fået øje på hende og viser jævnligt værker og sy-kits fra brodøsens hånd. Tine underviser i broderi på flere skoler, i egne broderisaloner og har blandt andet udført opgaver for Kopenhagen Fur, kunstneren Cathrine Raben Davidsen, Prime Time Kommunikation og broderet en forside for modemagasinet ELLE. Læs mere på www.tinewessel.dk

Slået omkuld af Oasis

af Esben Suurballe Christensen

I 1994 blev britpoppen født. Da Oasis kom med albummet Definitely Maybe, fik alle andre musikere en lektion i attitude og autencitet. De to flabede Gallagher-brødre fra Manchester startede en bølge, der skulle sætte varige aftryk på musik, mode og populærkultur langt uden for Storbritanniens grænser. Også i Danmark.   I denne bog fortæller 11 danske fans og eksperter om deres personlige rejse med Oasis og britpoppen og sætter ord på, hvad der skete, da den britiske lyd kom flyvende med overlydsfart og overrumplede alt og alle. De 11 personer bag fortællingerne er vidt forskellige, men fælles for dem er, at britpoppen på forskellig vis forandrede deres liv.   Interviews med: Simon Kvamm, Jens Unmack, Peter Sommer, Brian Holm, Tony Scott, Camilla Jane Lea,Tobias Kippenberger, Niels »Fez« Pedersen, Nikolaj Steen Møller, Michael Boier og Adam Duvå Hall.  

Dengang Sallys far var dreng

af Thomas Brunstrøm

Ny børnebog af journalist og forfatter Thomas Brunstrøm og instruktør Thorbjørn Christoffersen, der bl.a står bag “Terkel i knibe”-filmen. Sallys far fortæller mange historier om dengang, han var dreng. Da far var lille, var der kun en halv times børnefjernsyn om dagen, og i julegave fik han en halv appelsin, som han skulle dele med sin bror. Han fik kold grus til aftensmad og skulle sove i en papkasse. En våd papkasse. Og han skulle gå 14 kilometer til skole med sne op til hagen og uden sko, men det tog han sandelig ikke skade af. Sally ved godt, at det ikke er alle fars historier, der er helt rigtige, og derfor lægger hun en plan, så hun kan afsløre sin far ... “Dengang Sallys far var dreng” er en morsom billedbog om en fantasifuld far, der er god til at fortælle historier - også selv om han kommer til at overdrive lidt. Både børn og voksne vil kunne grine af og genkende bogens tema. Bogen er skrevet af journalist, filmanmelder og forfatter, Thomas Brunstrøm, der senest står bag den satiriske “500 ting, der er galt med verden” (TURBINE 2013). De skægge illustrationer er lavet af animator og filminstruktør Thorbjørn Christoffersen, der bl.a. står bag animationsfilmene “Terkel i knibe”, “Rejsen til saturn” og “Ronal Babaren”. “Dengang Sallys far var dreng” er Thorbjørn Christoffersens første børnebog.

Vi kommer lige om lidt, vi skal bare lige til Afrika

af Oliver Scherz

Elefanten kommer midt om natten, mens Jonas og Marie sover. Den er flygtet fra zoologisk have, og nu har den brug for et sted at skjule sig. Ja, og så vil den til Afrika for at lede efter sin familie, og derfor mangler den både en rejseleder og godt selskab. Jonas og Marie er ikke sene til at slå til, og så begynder eventyret. Turen går over Alperne, tværs over Middelhavet og gennem både ørken og jungle, før de tre eventyrere nærmer sig målet. Undervejs må de overkomme mange farer og strabadser, som kun ryster den lille gruppe tættere og tættere sammen. Alt kan nemlig lade sig gøre, når bare man hjælper hinanden og bruger sin fantasi. Oliver Scherz’ forfatterskab har børns fantasi og umiddelbare tilgang til verden som omdrejningspunkt. Når han skriver historier, forsøger han at gå alting i møde på samme barnligt rene og direkte måde, som børn ofte gør, og det mærker man tydeligt, når man læser om Jonas og Maries rejse til Afrika. Både børn og voksne kan trække på smilebåndet og blive opslugt af den verden, som bliver beskrevet, og bogen egner sig derfor både til højtlæsning og selvlæsning. Oliver Scherz er uddannet skuespiller og er ved siden af sit forfatterskab også filmklipper og regissør på mindre filmprojekter.

Yatzy

af Harald Rosenløw Eeg

Plejebarnet Dag Vidar, kaldet ”Daggi”, er 15 år og lidt af en outsider. I begyndelsen af romanen har han fået en ny familie, et nyt sted at bo, med nye sko, ny kat og ny kæreste. Han får oven i købet et nyt dv-kamera, så han kan filme sin nye hverdag. Alt ser egentlig ganske lyst ud. Men fortiden lurer under overfladen. Jo længere Dag Vidar kommer i filmen om sit liv, jo nærmere kommer han på at afsløre, hvad der skete i det forrige … Yatzy er en dramatisk og gribende historie om en dreng, der kæmper for at komme fri af en dunkel fortid. Gennem hyppige flashbacks får læseren gradvist indblik i Daggis historie, i takt med at drengen selv gør sig nogle vigtige erkendelser. Norske Harald Rosenløw Eeg skriver overbevisende i et sprog, der rammer ungdommens, og med en sans for spænding og drama, der fastholder læseren til sidste bogside.        Harald Rosenløw Eeg (f.1970) har skrevet en række romaner for børn og unge. Han har modtaget flere priser, også for Yatzy (2004), som han fik Brageprisen og Kulturministeriets litteraturpris for bedste børne- og ungdomsbog for. Yatzy er også filmatiseret i 2009.    

Lille hund

af Guido van Genechten

Lille hund er helt fortabt. Han kan ikke finde sin ejer. Hans ejer har store, sorte sko med snørebånd, røde strømper, skinnende gule bukser og en hvid blomst i knaphullet. En blomst, som kan græde.   En sød historie om en hund og en ejer, der ikke kan finde hinanden. Vil du hjælpe dem med at lede? Til små sporhunde på 3 år og op.   Lille hund er skrevet af den erfarne forfatter og illustrator Guido van Genechten, der står bag et utal af flotte børnebøger, hvoraf mange er udkommet på dansk ved Turbine. Guido van Genechten har blandt andet skrevet de to bøger om Mammut, Supermarie på vej!, Cirkus 1, 2, 3 og mange flere.

Lizzy vil danse

af Brigitte Minne

Kaninen Lizzy vil danse. Men kaniner danser ikke, siger balletlæreren. Hvordan skal Lizzy så lære ballet? Hun må selv finde på noget. “Lizzy vil danse” er en sød billedbog om at gøre sine drømme til virkelighed og overraske  alle omkring sig. Den lille kanin, Lizzy, vil danse ballet og lader sig ikke slå ud af, at danselæreren kun underviser katte. Lizzy går sine egne vegne, lærer at danse og får til sidst en plads på holdet. Men hun må lade som om, at hun er en anden, end den hun er: Lizzy klæder sig ud som kat - men en dag bliver hun afsløret ...

Rejsen

af Veronica Salinas

En fin, lille filosofisk billedbog om at være på vej i livet og lære nyt. Det kan hænde, at du skal rejse. Og at det blæser så meget, at du glemmer, hvem du er, og hvor du kommer fra. Den lille ælling skal ud at rejse. Vinden fører den til et nyt sted, hvor den synes, det er rart at være. Men den har glemt, hvem den er. Fluen kan ikke give den svar. Fisken forstår den heller ikke. Og musen og ællingen kan heller ikke kommunikere. Det er ret trist. Men så kommer der pludselig en, som kan forstå. Samen udforsker de verden, ler, leger og lærer nyt. En dag kommer vinden og fører den anden bort. Men nu har ælling lært at forstå de andre i verden. Rejsen er en lille og meget fin billedbog, der er mere poetisk og filosofisk end de fleste billedbøger. Den handler om at prøve nyt og tage ved lære af det. På en udramatisk måde handler den også om at miste og alligevel rejse videre. Den handler om at lære at forstå dem, der er anderledes end en selv. Illustrationerne er holdt i dæmpede farver og er trods enkeltheden fyldt med fine små detaljer, som man ser flere og flere, jo flere gange, man bladrer den igennem.

Tirsdagspiraterne

af Daniel Edfeldt

Vera har tidligere taget en ko med i vuggestue på en tirsdag. Nu er det atter tirsdag, dagen hvor man må tage noget med hjemmefra, og denne gang tager hun pirater med.   I dag har Vera besluttet at tage sine små pirater med. Udfordringen er, at pirater kan være ret ustyrlige. Først vil de ikke børste tænder. De har faktisk aldrig set en tandbørste før. Og så vil de ikke vaskes i ansigtet efter morgenmaden. De vil faktisk kun én ting – lege skattejagt. Men skatten er gemt et sted på en mystisk ø. Og på et tidspunkt bliver det lidt uhyggeligt. Heldigvis er Vera der til at holde dem i hånden ... Tirsdagspiraterne er anden bog i serien om tirsdags-traditionen med at tage en ting med i vuggestuen. Forfatteren har fundet inspirationen hos en skole i sit nærområde, hvor alle hver tirsdag må tage en ting med hjemmefra. Helt efter eget valg! Ja, der er frit valg på alle hylder, så hvad sker der, hvis man tager en ko med? Det kan man læse om i Tirsdagskoen, der tidligere er udkommet hos Turbine. Denne gang er det piraterne, der har fået lov til at komme med. Og det ender lige så vidunderligt skørt, som da koen var med.  

Rubberbands!

af Heike Roland & Stefanie Thomas

At lave armbånd og figurer med små elastikker, også kaldet rubberbands, er den absolut største trend blandt danske børn, og de to bøger indeholder opskrifter, der kun kræver en hæklenål, et par blyanter eller en Rainbow Loom. Med simple redskaber kan alle børn lave alt fra armbånd, nøgleringe, hårbånd, fingerringe og kagepynt. Og der er noget for både piger og drenge.   De to bøger udkommer samtidig, og den ene indeholder opskrifter på små figurer, også kaldet charms, mens den anden indeholder opskrifter på seje og flotte smykker - især de populære armbånd i mange forskellige varianter.

Rubberbands!

af Heike Roland & Stefanie Thomas

At lave armbånd og figurer med små elastikker, også kaldet rubberbands, er den absolut største trend blandt danske børn, og de to bøger indeholder opskrifter, der kun kræver en hæklenål, et par blyanter eller en Rainbow Loom. Med simple redskaber kan alle børn lave alt fra armbånd, nøgleringe, hårbånd, fingerringe og kagepynt. Og der er noget for både piger og drenge.   De to bøger udkommer samtidig, og den ene indeholder opskrifter på små figurer, også kaldet charms, mens den anden indeholder opskrifter på seje og flotte smykker - især de populære armbånd i mange forskellige varianter.

Lyn og torden

af Per Straarup Søndergaard

Der lyder høje brag. Der er streger på himlen. De er hvide og lyser. Det lyner og tordner.   I denne bog kan du læse en masse spændende ting om lyn og torden. Hvorfor larmer det sådan? Og er det farligt? Let-tallet i denne bog er 16.   Min første bog-serien er velegnet til børn, der er ved at lære at læse. Bøgerne er meget lette og kan bruges i 0. og 1. klasse. Bøgerne i serien er udarbejdet af erfarne forfattere, der har skrevet flere letlæsningsbøger om forskellige emner i TURBINES andre letlæsningsserier Jeg læser og Billebøgerne. Bøgerne er rigt illustreret med billeder og faktabokse, som skaber dynamik i læsningen.   Elevopgaver kan hentes gratis på www.minførstebog.dk

Orkaner

af Per Straarup Søndergaard

Det blæser vildt meget. Der er orkan. Træer vælter. Tage ryger af huse. Læs mere om orkaner i denne bog.   I denne bog kan du læse om, hvad en orkan er, hvorfor de opstår og om orkaner i Danmark og andre lande. Let-tallet i denne bog er 16.   Min første bog-serien er velegnet til børn, der er ved at lære at læse. Bøgerne er meget lette og kan bruges i 0. og 1. klasse. Bøgerne i serien er udarbejdet af erfarne forfattere, der har skrevet flere letlæsningsbøger om forskellige emner i TURBINES andre letlæsningsserier Jeg læser og Billebøgerne. Bøgerne er rigt illustreret med billeder og faktabokse, som skaber dynamik i læsningen.   Elevopgaver kan hentes gratis på www.minførstebog.dk  

Daniel Agger

af Asker Hedegaard Boye

Daniel Agger er god til fodbold. Han spiller for Brøndby. Han spiller også for Danmark. Læs mere om ham i denne bog.   I denne bog kan du læse om, hvordan Daniel Agger er, hans klubber og hans kendetegn på banen. Let-tallet i denne bog er 15.   Min første bog-serien er velegnet til børn, der er ved at lære at læse. Bøgerne er meget lette og kan bruges i 0. og 1. klasse. Bøgerne i serien er udarbejdet af erfarne forfattere, der har skrevet flere letlæsningsbøger om forskellige emner i TURBINES andre letlæsningsserier Jeg læser og Billebøgerne. Bøgerne er rigt illustreret med billeder og faktabokse, som skaber dynamik i læsningen.

Panda

af Peter Bejder

Den store panda er sød. Den lever af bambus. Læs mere om pandaer her i bogen.   I denne bog kan du læse om, hvor pandaen bor, hvad den spiser, og hvorfor den er truet. Let-tallet i denne bog er 14.   Min første bog-serien er velegnet til børn, der er ved at lære at læse. Bøgerne er meget lette og kan bruges i 0. og 1. klasse. Bøgerne i serien er udarbejdet af erfarne forfattere, der har skrevet flere letlæsningsbøger om forskellige emner i TURBINES andre letlæsningsserier Jeg læser og Billebøgerne. Bøgerne er rigt illustreret med billeder og faktabokse, som skaber dynamik i læsningen.   Elevopgaver kan hentes gratis på www.minførstebog.dk

Delfiner

af Peter Bejder

Delfiner er søde. De er også sjove og kloge. Læs meget mere om delfiner i denne bog.   I denne bog kan du læse om, hvordan delfinen ser ud, hvordan den jager, hvor den bor og meget mere. Let-tallet i denne bog er 15.   Min første bog-serien er velegnet til børn, der er ved at lære at læse. Bøgerne er meget lette og kan bruges i 0. og 1. klasse. Bøgerne i serien er udarbejdet af erfarne forfattere, der har skrevet flere letlæsningsbøger om forskellige emner i TURBINES andre letlæsningsserier Jeg læser og Billebøgerne. Bøgerne er rigt illustreret med billeder og faktabokse, som skaber dynamik i læsningen.   Elevopgaver kan hentes gratis på www.minførstebog.dk  

Du må ikke bide, Anna!

af Kathleen Amant

Anna har mange tænder i munden. Mindst tyve. Hun bruger sine tænder til at tygge med. Og når hun smiler, kan man se dem alle sammen. Men nogle gange bliver Anna vred, Så vil hendes tænder bide. I lillebror Bertils arm. Men hun må ikke bide andre børn ... En genkendelig historie om at blive vred og om at lære at udtrykke sine følelser på en god måde. Bogen er skrevet og illustreret af Kathleen Amant, der står bag et hav af søde børnebøger med karakteristiske, naive illustrationer i stærke farver. Bogen er trykt på tykt papir, så den kan holde til at blive bladret i af små læsere. I samme serie er udkommet: Op på potten, Kanin!, Kanin er snavset, Anna skal i bad, Anna og far og mange, mange flere søde bøger om Anna og hendes krammedyr Karl Kanin. Til småbørn på to år og op.

Kampen om kongevåbnet

af Sara Ejersbo Frederiksen

Efter sit første år hos ridder Avalanche må Nara modvilligt drage af sted til Dronningens slot for at deltage i et års væbnertræning. Her hvirvles hun snart ind i nye farefulde begivenheder, da det viser sig, at landets forkælede tronarving har udset sig hende som sin hjælper på en livsfarlig og dumdristig færd for at vinde sig et kongevåben. Nara må straks finde på en dækhistorie, så hun kan komme af sted og forsøge at kapre sit magiske dværgesværd tilbage, for uden det har de ikke en chance. Med sig på rejsen har prinsen også bragt en ung troldmand, som Nara nærer dyb mistillid til. Med god grund skal det vise sig. Nara får nok at gøre med at holde både sig selv og sin prins i live, og det kommer til at koste hende dyrt. Omkostningerne ved at forfølge drømmen om at blive ridder vokser, og denne gang er hele rigets fremtid på spil. Kampen om kongevåbnet er andet bind i den succesfulde fantasyserie om Den hvide væbner. Tredje og sidste bind er under udarbejdelse og forventes at udkomme på Turbine i efteråret 2015. Pressen skrev om første bind: "Det er lidt ligesom at læse noget af Lene Kaaberbøl... man læser bogen i ét stræk." Weekendavisen "Det er et flot, velskrevet eventyr, som med en sprudlende fremdrift vil få mange læsere... Store anbefalinger." Børn & Bøger Om forfatteren Sara Ejersbo Frederiksen har skrevet adskillige bøger til både børn og unge. Hun er cand. mag. i litteraturvidenskab og uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2014. Til daglig arbejder hun som oversætter og redaktør af børne- og ungdomsbøger.

Brumbasse

af Annette Pehnt

Den gnavne Brumbasse er et varmt og elskeligt bekendtskab Brumbasse er en gammel, gnaven bjørn. Han bryder sig ikke om solen, for den er alt for varm. Regnen kan han heller ikke lide, for den er for våd. Faktisk kan han bedst lide at sidde derhjemme og surmule. Men så skulle han ikke være flyttet her til byen! Spirrevip og de andre har nemlig ikke i sinde at lade nogen sidde og surmule for sig selv. Før Brumbasse ved af det, skal han både have gæster og på udflugt med de andre. Og måske er det slet ikke så slemt for en gammel bjørn at få venner? Det er svært ikke at falde for den elskelige bjørn, som er gnaven på ydersiden, men blød som smør indvendig. Med Brumbasse i hånden lærer læseren de andre hyggelige beboere at kende, både den altid optimistiske Spirrevip, den overbeskyttende hejremor og den bryske kongepingvin. En hyggelig og varm bog, som er velegnet til højtlæsning for børn fra 5 år. Illustrator Jutta Bauer er meget anerkendt i sit hjemland, og hendes særlige streg giver bjørnen og hans venner liv. Også forfatteren Annette Pehn har adskillige børnebøger bag sig, men dette er hendes første på dansk.

Kampsport

af Annette Münch og Hanne Eide Andersen

Dette er bogen om KAMPSPORT – for dig, som allerede træner og vil lære mere om den sport, du udøver, eller for dig, som er helt grøn og på udkig efter inspiration og gode råd. Gennem 26 velresearchede og underholdende kapitler præsenteres læseren for alle de vigtigste grene inden for kampsport. Du får ikke det sorte bælte efter at have bladret igennem kapitlet om taekwondo, karate eller wushu, og bogen lærer dig hverken fancy flyvespark eller at smadre mursten ved tankens kraft. Kampsport kan derimod fungere som et opslagsværk og som en inspirationsguide spækket med sjove facts fra historien og populærkulturen. Bogen er fuld af interviews, fakta, flotte billeder og baggrundshistorier om nogle af de mest spændende kampsportsgrene, man kan træne. Det faktuelle indhold er formidlet på en underholdende og lettilgængelig måde, som gør bogen velegnet til børn og unge i alderen 10 år og frem. 

Kampsport er den danske udgave af en norsk originaludgivelse med samme titel. Indholdet er derfor blevet tilpasset danske forhold, ligesom den danske udgave af bogen rummer en række interview med danske kampsportudøvere.   Om forfatterne: Annette Münch (f. 1981) er norsk forfatter og redaktør, bosiddende i Oslo. Hun har selv dyrket kampsport i ti år og har blandt andet det sorte bælte 2. dan i taekwondo. Münch er desuden forfatter til en række ungdomsromaner, flere af dem med elementer af kampsport i sig. Hanne Eide Andersen (f. 1975). Freelance, feature- og dokumentarjournalist, bosat i Oslo.

V8 - kom hvis du tør!

af Joachim Massannek

”Davids blik vandrede hen over den røde linje, der skilte Supergrævlingens verden fra hans egen. Ligesom floden delte byen i Nord og Syd, skilte linjen hans verden fra sin søsters: en verden, der tilhørte en kommende racerkører og en verden, som Luca aldrig måtte betræde. Nej, det måtte hun aldrig nogensinde, for så ville hun ødelægge alting. Alt, hvad der betød noget for David, og dette alt hang lige over hovedet på ham: en plakat med en gokart.” David er en dreng på snart 11 år. David er besat af en eneste drøm: Han vil være racerkører. Den bedste af de bedste. Men at blive racerkører er slet ikke så ligetil. For at blive det har man brug for penge eller de rigtige venner. David har ingen af delene. Han har kun sin pinlige lillesøster, Luca, der konstant går ham på nerverne. Men da David redder Lucas liv, bliver han på magisk vis belønnet. Han får en invitation til borgen, som er en hemmelig racerkørerskole for børn. Det er herfra, alle verdensmestre kommer. Men vejen dertil er ikke uden forhindringer: David skal besøge Løvens hule, hvor de berygtede og frygtede Barracudas regerer. Og han skal gøre fire børn, der ikke kan udstå hinanden, til venner. ”V8 – Kom, hvis du tør” er en underholdende og anderledes fortælling om venskaber og drømme. Bogen er skrevet af den tyske børnebogsforfatter Joachim Masannek, som ligeledes står ligeledes bag bogserien ”De vilde fodboldrødder”.” V8 – Kom, hvis du tør” er første bind i en bogserie om racerløb, og det er en spændingsfyldt og morsom fortælling om at stå sammen og om at turde følge sine drømme.

Stína Storedyne

af Lani Yamamoto

Fortællingen om den frysende Stina blev nomineret til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2014. Nu kommer denne ganske særlige historie på dansk. Stína Storedyne er ifølge juryen, der har nomineret bogen til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2014, ”Et vidunderlig smukt og udsøgt stykke bogarbejde”. Bogens originale udtryk er i samspil med den følsomme fortælling virkelig også i en klasse for sig. Stína fryser altid og er så bange for kulden, at hun bruger al sin tid, energi og fantasi på at holde kulden på afstand. Hendes hyggelige, varme hjem bliver et selvskabt fængsel, og det bliver sværere og sværere for Stína at kravle ud fra sit skjul under dynen. Ensomheden og trangen til menneskeligt fællesskab bliver dog til sidst stærkere end frygten, og Stína finder en måde, hvorpå hun kan vove sig udenfor. Her opdager hun, at tingene ikke er så frygtelige, som hun havde forestillet sig. Nu kan hun holde sig varm ved at le og lege med sine venner frem for at gemme sig bag strikkede mure. Teksten er enkel, mens illustrationerne er fulde af detaljer, der hele tiden føjer noget nyt til historien. Særligt underholdende er Stínas skitser af alle de ting, hun vil lave for at holde kulden ude - lige fra en kopvante, en tåvarmer og opskriften på verdens bedste kop kakao. Bogen vakte stor opmærksomhed i hjemlandet Island og modtog Fjöruverðlaunin-prisen (kvindernes litteraturpris) for årets bedste børnebog og illustrationsprisen Dimmalimm for årets bedste illustrerede børnebog, før den i 2014 ganske fortjent også blev nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Om forfatteren Forfatteren og illustratoren Lani Yamamoto blev født i USA, men har boet i Reykjavik i mange år. Hun studerede psykologi i Boston og religionsstudier på Oxford Universitet. Hun har tidligere skrevet børnebøger om den unge filosof Albert, som er blevet oversat til 12 sprog.

Mig og mit hus

af Liesbet Slengers

Der er mange ting i mit hus. Både lampen, planten, skabet og meget mere. Nogle af tingene larmer. I hvert fald støvsugeren, telefonen og fjernsynet. Jeg har også mine egne ting. Både mit legetøj, min seng og mine bøger. En sød bog med genkendelige illustrationer af ting i hjemmet. For børn på 12 måneder og op med fokus på barnets hverdag. Bogens passer perfekt i pusletasken, formatet og sidernes tykkelse passer perfekt til det lille barns små hænder. Illustrationerne er i klare farver og genkendelige for barnet.

Stil dig i kø

af Kristin Roskifte

Denne bog er én lang kø, der strækker sig fra første til sidste side. Når du åbner bogen, stiller du dig bagerst i køen, og hver gang du bladrer, får du at vide, hvad der sker længere fremme i køen. Nogle tager den helt med ro og står og dagdrømmer lidt, mens andre er helt vildt stressede og skal skynde sig videre. Nogle prøver at snyde foran, nogle står lige så stille og udnytter ventetiden til at få læst lidt i en bog, mens andre falder i snak med hinanden. Når du er kommet hele vejen igennem bogen, finder du ud af, hvad alle de mennesker egentlig står i kø for … Kristin Roskifte, der er både forfatter og illustrator til “Stil dig i kø”, har en universitetsgrad i illustration og driver et forlag i Norge, der primært har fokus på visuel kultur og kommunikation. Tekst og tegning skal understøtte hinanden. Tegnestilen er ren og forenklet, og det samme gælder teksten. Men der er stadig meget at kigge på i denne lille visuelle fortælling.

Rodmovie

af Marian de Smet

Eppo har sat sig for at blaffe gennem Europa. Tidligt på sin rejse bliver han samlet op af den excentriske pige Tabby, og det bliver begyndelsen på en et kontrastfyldt venskab mellem to unge; den fåmælte, stille Eppo og den udadvendte Tabby, som snakker som et vandfald. De to kører langsomt gennem Frankrig sammen, og stille og roligt opdager de, at de hver især flygter fra en personlig tragedie. Rodmovie er en roadmovie-roman om to ensomme unge, der knyttes sammen af tilfældigheder, og som flakker rundt på må og få i Europa i en destinationsløs søgen. Det er en roman, der dyrker langsomheden, rodløsheden og rejsen, og som samtidig formår at skabe et meget rørende portræt af to urolige unge, der finder trøst i hinandens selskab. Eppo og Tabby er individuelle og troværdige hovedpersoner, som man især lærer at kende gennem underspillet og realistisk dialog i samme tempo, som de to lærer hinanden at kende i. Læseren drages ind i fortællingen og i deres individuelle historier, og Marian De Smet har skrevet en medrivende ungdomsroman på fire hjul, som er svær at ryste af sig igen. Flamske Marian De Smet er en tidligere børnehavepædagog og nu forfatter. Hun debuterede i 2001 og er nu forfatter til adskillige bøger for børn og unge, hvoraf bl.a. Slemme, Søde Sol og Lillebror til Salg er udkommet på dansk på Turbine Forlaget.  

Anna og sommeren

af Kathleen Amant

Det er sommer. Solen skinner, og det er dejligt varmt udenfor. Anna har sandaler på, og hun leger i græsset. Græsstråene kilder hendes tæer. Anna elsker sommer. Hun leger i sandkassen med Bertil. Og sammen plasker de i badebassinet. Og mor har lavet en sjov overraskelse til dem ... En sød og munter historie om en varm sommerdag. For børn fra 30 måneder og op med fokus på barnets omverden.

Latteren og døden

af Pieter Webeling

Da den legendariske jødiske komiker Ernst Hofman bliver deporteret til en lejr i Polen i februar 1944, bliver hans humor en vej til overlevelse. Hans elskede Helena sidder i kvindelejren, og som modydelse for levering af kærlighedsbreve – skrevet på stykker af en cementsæk – fortæller han vittigheder til sine medfanger i femten minutter hver dag. Det går ikke upåagtet hen. Lejrens kommandant vil have, at han skal optræde for SS’erne. Hofman nægter, selvom han som SS-komiker ville få adgang til mere og bedre føde. Men så går det op for ham, at hans optræden kan redde Helena, som er dødeligt syg. Humor er overlevelse. Men hvor langt er Ernst parat til at gå? Latteren og døden er en grusom og nervepirrende historie om kærlighed og latter under de værst tænkelige livsvilkår. Kan en vittighed virkelig hjælpe, når man star ansigt til ansigt med døden? Pieter Webeling (f. 1965) er hollandsk forfatter og arbejder som interviewer for en række hollandske aviser og magasiner. Han har tidligere udgivet en samtalebog med titlen De vijf grote emoties (da. De fem store følelser) og den meget roste roman Veertig dagen (da. Fyrre dage). Under sit research til bogen Latteren og døden har Webeling bl.a. interviewet overlevende fra de nazistiske kz-lejre.

Bayern München

af Per Straarup Søndergaard

  Bayern München har et vildt godt hold. Klubben vinder masser af titler. I bogen kan du læse om holdet og om stjerner som Ribéry, Robben og Neuer. Der er også historier om Bayern i gamle dage. Bogen har et lix-tal på 18 og er udstyret med alt, hvad en fagbog skal indeholde som fx flotte fotos, faktabokse, simple grafer og registre. Denne og de øvrige bøger i faktaserien ”Jeg læser” er velegnet til børn, der skal lære at læse eller lige har lært det. De kan læses af lyst og indgå i forløb om faglig læsning i grundskolen. Bøgerne i serien skrives af de erfarne forfattere Peter Bejder, Asker Hedegaard Boye, Per Straarup Søndergaard, Ida Knudsen, Tommy Heisz og Sara Ejersbo Frederiksen. Grafisk designer Ole Steen leverer seriens farverige udtryk, der gør fagbøgerne spændende for eleverne samtidig med, at de indeholder alt, hvad der kræves af genren. På seriens hjemmeside www.jeglæser.dk  er der gratis lærervejledning og opgaver. Her kan man også læse en præsentation af forfatterne samt læse mere om serien og de kommende titler. ”Jeg læser”-bøgerne kan også læses digitalt på www.læsemaskinen.dk – det kræver abonnement.

Manchester United

af Peter Bejder

Det er en berømt klub. Meget berømt. Holdet har vundet masser af pokaler. Her i bogen kan du læse om Manchester United.   Bogen har et lix-tal på 19 og er udstyret med alt, hvad en fagbog skal indeholde som fx flotte fotos, faktabokse, simple grafer og registre. Denne og de øvrige bøger i faktaserien ”Jeg læser” er velegnet til børn, der skal lære at læse eller lige har lært det. De kan læses af lyst og indgå i forløb om faglig læsning i grundskolen. Bøgerne i serien skrives af de erfarne forfattere Peter Bejder, Asker Hedegaard Boye, Per Straarup Søndergaard, Ida Knudsen, Tommy Heisz og Sara Ejersbo Frederiksen. Grafisk designer Ole Steen leverer seriens farverige udtryk, der gør fagbøgerne spændende for eleverne samtidig med, at de indeholder alt, hvad der kræves af genren. På seriens hjemmeside www.jeglæser.dk  er der gratis lærervejledning og opgaver. Her kan man også læse en præsentation af forfatterne samt læse mere om serien og de kommende titler. ”Jeg læser”-bøgerne kan også læses digitalt på www.læsemaskinen.dk – det kræver abonnement.

Real Madrid

af Asker Hedegaard Boye

Her i bogen kan du læse om Real Madrid. Real Madrid er en af verdens største fodboldklubber. Du kan læse om klubbens kampe, historie og store stjerner.   Bogen har et lix-tal på 18 og er udstyret med alt, hvad en fagbog skal indeholde som fx flotte fotos, faktabokse, simple grafer og registre. Denne og de øvrige bøger i faktaserien ”Jeg læser” er velegnet til børn, der skal lære at læse eller lige har lært det. De kan læses af lyst og indgå i forløb om faglig læsning i grundskolen. Bøgerne i serien skrives af de erfarne forfattere Peter Bejder, Asker Hedegaard Boye, Per Straarup Søndergaard, Ida Knudsen, Tommy Heisz og Sara Ejersbo Frederiksen. Grafisk designer Ole Steen leverer seriens farverige udtryk, der gør fagbøgerne spændende for eleverne samtidig med, at de indeholder alt, hvad der kræves af genren. På seriens hjemmeside www.jeglæser.dk  er der gratis lærervejledning og opgaver. Her kan man også læse en præsentation af forfatterne samt læse mere om serien og de kommende titler. ”Jeg læser”-bøgerne kan også læses digitalt på www.læsemaskinen.dk – det kræver abonnement.

Lær at tale hundesprog

af Aline Alexander Newman og Gary Weitzman

En hund fortæller om sin behov ved hjælp af poterne, ørerne, halen og den måde, den gør på. Bogen viser dig mere 50 af hundens forskellige signaler og forklarer dig, hvad de betyder. Bogen er fyldt med vild viden om hunde og gode råd til, hvordan du bliver bedre til at forstå, hvad din hund siger til dig. Derudover er der masser af sjov information, en quiz, træningstips og praktiske akti-viteter til dig og din hund. Samt tips fra dyrlægen. Bogen er desuden lavet i et layout, der også tiltaler større børn, som gerne vil tage del i pasningen af familiens hund. Eller har ansvaret for sin egen hund.

Hvorfor gør min kat sådan?

af Catherine Davidson

Hvorfor snor katte sig omkring vores ben, når de hilser på os? Hvorfor vender en kat ryggen til sin ejer, når den er blevet skældt ud? Hvorfor synes et ellers venligt og tamt dyr at finde glæde ved at torturere sit bytte? Katte er uforudsigelige, og deres opførsel kan både fascinere og frustrere os.   Hvorfor gør min kat sådan? besvarer 50 spørgsmål, som går til kernen i kattens adfærd. Svarene trækker på de nyeste tanker indenfor kattepsykologien og giver læseren indsigt og redskaber til at forstå katten. Hvis din kat kunne læse, ville den vælge denne bog til dig.  

Jeg er den STÆRKESTE!

af Jan De Kinder

Gris føler sig meget stærk. Stærkere end Elefant. Derfor udfordrer Gris Elefant ... En varm og sød historie om en lille pralhals og hans forstående ven. Jeg er den STÆRKESTE! er en fin billedbog, som børn vil elske. Den lille gris er overbevist om, at han kan løfte elefanten. Præcis som børn er overbevist om, at de kan løfte deres forældre. Elefant er lige så forstående og udspekuleret som de fleste forældre, og hjælper  Gris til at bevare troen og fastholde illusionen. Jan De Kinders illustrationer er hjertevarme og meget fine i al deres enkelhed. De underbygger hans søde fortælling på bedste vis.

Hvordan fru G. blev så gnaven ...

af Sonja Bougaeva

Fru G. bor på 1. sal i vores hus. Alle kender fru G., og alle er bange for hende. Især børnene er meget bange for fru G. Men de voksne er også bange for hende. Fru G. har dog ikke altid været så gnaven og uvenlig. Engang for meget længe siden, var fru G. ikke en gnaven, gammel dame. Engang var hun en flink, lille pige, som hed Katja, og som elskede at cykle. Men dengang var de andre børn ikke altid så flinke ved hende. Somme tider kunne de finde på at drille Katja, låne hendes legetøj uden at spørge om lov eller endda glemme hende udenfor, når de legede gemmeleg. Nu er Katja blevet voksen, så nu hedder hun ikke længere Katja, men fru G. Fru G. er ikke særlig venlig. Faktisk er hun næsten altid gnaven og sur. Og så hader hun børn. ALLE børn! Men en dag møder fru G. en lille pige, som er anderledes. Fru G. og den lille pige bliver gode venner. De bygger sandslotte sammen og leger gemmeleg, og pludselig en dag er den gnavne, gamle fru G. begyndt at smile igen. Hvordan fru G. blev så gnaven er en sød og hjertevarm fortælling om venskab og ensomhed fortalt i børnehøjde. Forfatteren til bogen er Sonja Bougaeva, som også har illustreret fortællingen med skønne og illustrative tegninger, som supplerer fortællingen på fineste vis. 

Drillernisserne

af Birgit Strandbygaard

”Huset simpelthen myldrede med drillenisser. Måske var der tyve. Næsten tyve i alt fald. De havde grønt tøj på og lilla huer og bare fødder. Hvis de havde haft træsko på, ligesom julenisserne har, så ville de have støjet så meget, at de var blevet opdaget. I begyndelsen løb de små væsener lydløst rundt, de dansede og kastede ting og sager op i luften, som om de spillede bold. Men lige før lyset igen blev tændt ude på fortovet, løb drillenisserne ud i køkkenet og gemte ting alle mulige steder; i køleskabet, i ovnen, i skuffer og skabe, i brødkassen og i rodekassen. Alt blev lagt hulter til bulter.” Kaj og Mille er søskende. De bor i et hus sammen med deres mor, far og bedstemor. Deres bedstemor er en klog, gammel dame, som for længst har gennemskuet, at der er meget mere mellem himmel og jord, end hvad øjnene ser. For eksempel findes der drillenisser, som er små væsener, der somme tider gemmer vores ting, så vi tror, de er forsvundet. Drillenisserne er skrevet af forfatteren Birgit Strandbygaard, som i 2006 vandt Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger. Drillenisserne er blevet til i et samarbejde med Birgit Strandbygaards barnebarn, Cecilia Strandbygaard, som har illustreret bogen med en række fantasifulde og helt unikke illustrationer. Generationerne forenes således i frugtbare fællesskaber både på det indholds- og udformningsmæssige plan i Drillenisserne. Bogen er et spændende og anderledes projekt, som med sine filosofiske og magiske betragtninger henvender sig til både børn og andre barnlige sjæle.  

Hund i ingen-mands-land

af Damian Kelleher

Historisk roman om første verdens krig til børn   Krigen raser i Europa og den engelske dreng, Billy, vil kæmpe ved fronten. Han stikker af hjemmefra, lyver sig ældre end han er og bliver optaget som rekrut. Inden længe er Billy og de andre Tommy’er på vej med skyttegravene i Frankrig. På en march mod krigen finder Billy en afkræftet hundehvalp. Han tager sig af den, og den kommer hurtigt til kræfter. Og der opstår et særligt bånd mellem hunden og soldaten.   ”Jeg har aldrig set så klog en hund. Jeg tror, han er parat til at gøre hvad som helst for dig.” Billy kiggede over på Pjusk og smilede. Hunden satte sig opmærksomt op, halen slog mod jorden. ”Det tror jeg også, han er,” sagde Billy.   Hund i ingen-mands-land er en fortælling om mod, venskab og loyalitet i skyttegravene.

Sådan laver du dine egne skattejagter

af Katrine Skovgaard

Sådan laver du dine egne skattejagter er en bog til alle, der elsker at glæde andre. Den er spækket med opskrifter på skattejagter, som man selv kan lave til både børnefødselsdagen, en anderledes mors dags-gave eller til næste firmafest. Bogen indeholder praktiske informationer om aldersgruppe, forberedelsestid og hvad man skal bruge. Der er også et kapitel om koder og gåder og et kapitel med gode ideer til skatte, du selv kan lave. Forfatteren, Katrine Skovgaard, fortæller om sin passion for skattejagter og tilblivelsen af bogen: “I mine teenage-år sendte en veninde og jeg kodebreve til hinanden. Vi skiftedes til at finde på nogle sjove koder, og så var det kun os, der kunne læse dem. Det har resulteret i, at jeg den dag i dag skriver flydende runer og har startet mit eget skattejagtsfirma. Kodebrevene til min veninde var nok starten på min store fascination af skattejagter.   Det gamle ordsprog siger, at det er jagten, der er sjov, ikke skatten. Misforstå mig ikke; jeg kan også godt lide livets skatte, men hvis man ikke nyder jagten, så er livet ikke meget værd. Mange af de skattejagter, der er med i denne bog, har jeg lavet til mennesker, jeg holder af. Det er min erfaring, at alle, voksne som børn, elsker skattejagter. Nogle voksne i hemmelighed, men der gemmer sig en skattejæger i os alle. Jeg er bare aldrig holdt op med at jagte skatte.” Lad jagten begynde …

Handlingen

af Sara Mannheimer

Prisvindende Sara Mannheimer tager med sin nyeste roman Handlingen læseren med ind og ud af verdenslitteraturen; fra Barthes, Kierkegaard og Cervantes til Inger Christensen, T. S. Eliot og Skabelsesberetningen, når hun afsøger sammenhængen mellem liv og litteratur. Bogens hovedperson, en kvinde, har huset fyldt med bøger. De står i Biblioteket, men hun har aldrig læst en eneste af dem. Alligevel kredser hendes liv om Ryggene, som hun kalder dem, og hun skammer sig over sin manglende dannelse, mens hun gennemgår titlerne og tager tilløb til at dykke ned i litteraturen, finde ”Begyndelsesbogen”. For hende bliver det Roland Barthes’ Litteraturens nulpunkt, mens sorgen over tabet af et ufødt barn udgør et nulpunkt i hendes eget liv. Et udgangspunkt og et vilkår, hvorfra alting nu udgår og tvinger hende til at starte forfra. Men også en grund til at forholde sig til livets forløb og uundgåelige udløb – handlingens afslutning. Sara Mannheimer beskriver poetisk og med et træfsikkert blik for detaljen en kvindes samtidige tiltrækning og angst for de rygvendte bøger og den visdom, nulpunkter, handlinger og afslutninger, de repræsenterer. Sara Mannheimer er opvokset i Göteborg og bor i dag i Stockholm. Hun har studeret i USA, Holland og Tjekkiet. For sin debut, Reglerne fra 2008, modtog hun Borås Tidnings debutantpris, og samme roman blev nomineret til Augustprisen. For Handlingen modtog i hun i 2012 European Union Prize for Literature og blev nomineret til Sveriges Radios romanpris.

Lille-STOR

af Malene Fenger-Grøndahl

Når jeg kigger på stjernerne, føler jeg mig lille. Når jeg drømmer, at jeg er astronaut, føler jeg mig stor. ”Lille-STOR” er en sød og varm billedbog om de øjeblikke, hvor vi alle kan føle os både små og store. Bogen henvender sig til de yngste læsere og beskriver enkelt og vedkommende en række genkendelige situationer for barnet. Det er hverdagens små udfordringer og sejre, der er i fokus, og som vil tilbyde barnet muligheden for identifikation og for at få sat ord på sine følelser. Illustrationernes naivitet taler direkte til barnet og underbygger bogens stemning. Om forfatter og illustrator Malene Fenger-Grøndahl (f. 1976) er uddannet journalist og arbejder som forfatter og foredragsholder. Hun har foruden børnebøger også skrevet og bidraget til en række faglitterære bøger, bl.a. rejsebøger og undervisningsbøger til folkeskole og gymnasium. Maj Olika, (f. 1965) er illustrator, fotograf, billedkunstner og grafiker og arbejder til daglig som leder af Frelsens Hærs Genbrugsbutik i Aarhus. I 2003 illustrerede hun sin første børnebog, skrevet af Kim Fupz Aakeson, og har nu ni børnebøger bag sig. De sidste fire i samarbejde med Malene Fenger-Grøndahl.

Da natten blev væk

af Ane Bjørn

Billedbog og grafisk novelle mødes i nyskabende billedunivers i dette indtagende og smukt illustrerede eventyr. Nu skal du høre en sælsom fortælling, om dengang natten blev væk. Det hele begynder og ender med Theodor. Det er ham med den sorte paraply. Theodor og hans far elsker natten. Men en dag dukker den ikke op, som den plejer. Theodor drager ud på en rejse for at finde den forsvundne nat. På vejen får han uventet følgeskab af tre af nattens væsener, og sammen finder de en lille, mærkelig mand med en ganske særlig støvsuger … ”Da natten blev væk” er en smukt illustreret fortælling om frygten for det ukendte og om at opdage, at det, vi frygter, ikke altid er så farligt, som vi går og tror. Tekst og illustration bevæger sig i krydsfeltet mellem den klassiske børnebog og den grafiske novelle. Bogen henvender sig til børn i aldersgruppen 4-7 år, der vil kunne opleve fortællingen som både højtlæsningsbog og som en visuel historie, de selv kan læse i billeder. Igen og igen. De smukke og effektfulde illustrationer i akvarel understøtter bogens på samme tid mørke og muntre stemning, og bogens grafiske udtryk fremstår ganske originalt til målgruppen. Bogen har opnået støtte af Kunstrådet. Om forfatteren Ane Bjørn (f. 1984) er uddannet cand.mag. i kunsthistorie, født og opvokset i Østjylland og i dag bosat på Nørrebro. Hun har bl.a. arbejdet med undervisning og formidling inden for kunst, visuel kultur og musik. De seneste år har hun arbejdet freelance som tegner med forkærlighed for den enkle stregfigur og tegneseriens virkemidler. ”Da natten blev væk” er hendes første børnebog.

Vi løber minimaraton

af Tina Torp Aaby

Maraton er ikke kun noget, mor og far dyrker for sig selv uden børn – det lange løb kan nemlig også være en begivenhed for alle i familien! Nu kan du følge Alma, Asta og Karl, der løber minimaraton og hepper på deres mors hurtige ben i Tina Torp Aabys tredje fotografiske børnebog. "Så er dagen kommet! Karl, Asta og Alma skal løbe minimaraton sammen med mor og far. De glæder sig til at løbe over målstregen og få medaljer. Karl og Asta skal løbe 2 kilometer, og Alma skal løbe 1 kilometer. Alma er spændt. Hun har taget de allerhurtigste sko på og tænker, at hun måske kan spæne fra dem alle sammen. Hun elsker nemlig at løbe." Sådan starter Tina Torp Aabys nye børnebog om hendes eget sjette maraton, hvor børnene, som altid, var med fra start til slut.. Karl, Asta og Alma løb både minimaraton for børn, og de stod klar til at heppe på deres mor og løbe med over målstregen. Maraton er nemlig en fælles begivenhed for hele familien, mener Tina Torp Aaby, der hellere vil komme et par minutter senere over målstregen og give sig god tid til at hilse på sine børn langs med ruten. "Vi løber minimaraton" er derfor en bog for både de mindste og største løbere i familien. Og for dem, der slet ikke gider løbe, men elsker at bevæge sig til andre sportsgrene. Børn i bevægelse "Vi løber minimaraton" er blevet til i samarbejde med Sparta, Danmarks største atletik- og løbeklub, og bogens mange flotte billeder af forfatteren selv i fuld firspring, og børnene, der varmer op, løber om kap og hepper løs på både deres mor og alle de andre løbere, skal gerne få de små læsere til at mærke glæden ved at bevæge sig. – Flere og flere børn bevæger sig for lidt, og de er i dårligere form end tidligere. Men aktive forældre giver ofte aktive børn, så det er bare med at tage børnene med og vise dem sin egen glæde ved at løbe og bevæge sig, så længe børnene også synes, det er sjovt, siger Tina Torp Aaby. Bogen byder også på en masse information om, hvad maraton er, og hvordan de mindste kan deltage sammen med deres forældre. Dagen før maraton i København kan alle børn mellem 5 og 15 år for eksempel deltage i Politiken Mini Maraton og prøve kræfter med en kilometer eller to – eller bare stå på sidelinjen og heppe på deres kammerater. Hvem kommer først?!?

Tina Torp Aaby er uddannet skolelærer og har blandt andet undervist i idræt. I dag er hun selvstændig erhvervsdrivende og står bag Barnmedbriller.dk og Primotec.dk.

BANG! BANG!

af Davide Cali

“Der var engang en bjørnejæger.
Eller det ville han have været, hvis han rent faktisk havde skudt en bjørn. Men så havde der ikke været nogen bjørne tilbage i skoven.” Bjørnejægeren har bestemt sig for, at han vil skyde den sidste bjørn i skoven og dermed blive en berømt bjørnejæger. Derfor går han ind i skoven med sit gevær, og hver gang han møder et dyr, siger det: “BANG! BANG!” Da han endelig står foran bjørnen og sigter med sit gevær, bliver han ramt af tvivl: Kan han blive ved med at være bjørnejæger, hvis han skyder den sidste bjørn i skoven? BANG! BANG! er en sød billedbog med et filosofisk twist, der sætter gang i børns refleksion over, hvad der er det rigtige at gøre. Sproget er enkelt med gentagelser, som børn holder af. Men også med variation, der introducerer begreber som afstand, fart og størrelse.
Illustrationerne underbygger fortællingen med en humoristisk, enkel streg og klare farver. NB: Ingen dyr kommer til skade i bogen, selv om det siger: “BANG! BANG!” flere gange!

Rosalie FARVER

af Birgitte Minne

Rosalie tager tøj på.
Kan du gætte, hvilken farve hendes tøj har? Løft flapperne og kig. Mon du har gættet rigtig?  

Rosalie - Klæder sig ud

af Birgitte Minne

Rosalie klæder sig ud.
Kan du gætte, hvad hun klæder sig ud som? Løft flapperne og kig. Mon du har gættet rigtig?  

Så højt oppe

af Susanne Straβer

Så højt oppe er en sød papbilledbog til de allermindste slikmunde! Bjørnen står nede på jorden og kigger op på den lækre kage i vinduet. Hvis den dog bare kunne nå. Snart kommer også grisen, hunden og en masse andre dyr forbi og får samme tanke, og sammen prøver de at nå op til den dejlige godbid, der står så højt oppe. De får sig dog lidt af en overraskelse, da barnet dukker op i vinduet. Med sin søde, helt enkle historie og opbygning egner Så højt oppe sig perfekt til højtlæsning for de mindste, som kan kigge med og more sig over de lækkersultne dyr, der kravler oven på hinanden for at nå op til kagen. Bogen handler ikke kun om sukkersager, men også om teamwork og ikke mindst glæden ved at dele. De slidstærke papsider sikrer en robust bog, som kan læses og bladres igennem igen og igen. Bogen er illustreret med søde, enkle tegninger – især den lille sorte fugl er værd at holde øje med!

Når man kysser med øjnene

af Carsten Flink

Sara har fået en rejse til Indonesien i eksamensgave af sin far. En tidlig morgen sejler de sammen ud på delfintur. I båden er foruden Sara og hendes far også den selvsikre fyr Mark og bådens fører, den unge indonesiske dreng Kuno. Da Mark presser Kuno til at følge efter en flok delfiner gennem nogle rev, får det skæbnesvangre konsekvenser. Pludselig befinder Sara sig i en kamp for overlevelse, hvor troen, håbet og den spirende kærlighed føles stærkere end nogensinde før. ”Når man kysser med øjnene” er en universel kærlighedshistorie om den helt almindelige pige Sara, der havner i en ekstrem situation. Pludselig befinder hun sig i fremmede og vilde omgivelser på et både fysisk og følelsesmæssigt plan, på en øde ø og i midt i et spirende trekantsdrama, hvor to fyre trækker hende i hver sin retning. Konfrontationen med livets skrøbelighed og storhed, samt Kunos verdensopfattelse, der er helt anderledes end Saras, vækker store, eksistentielle spørgsmål i Sara. Skal hun dø uden at have oplevet kærligheden? Er det hendes skæbne? Om forfatteren Carsten Flink (født i 1955) er uddannet bibliotekar. Han er forfatter til den populære letlæsningsserie om drengen Alvin, der foreløbig er udgivet på seks sprog. ”Når man kysser med øjnene” er hans første ungdomsroman. Han er bosat i Hesnæs helt ude ved Lollands kyst med udsigt til de syv verdenshave.

Hr. Egern og den første sne

af Sebastian Meschenmoser

Det er så vidunderligt, når vinteren kommer, og det begynder at sne, fortæller gedebukken. Men Hr. Egern har aldrig set sne, for han sover altid hele vinteren. Han beslutter sig derfor for at holde sig vågen, for nu vil han altså se vinterens første sne! Pindsvinet og bjørnen sover også altid vinteren væk og har heller aldrig set sne, så de tre dyr gør deres bedste for at holde sig vågne sammen og forestiller sig, hvordan det hvide, kolde, våde, bløde stads mon ser ud. Og endelig kommer sneen… Hr. Egern og den første sne er en meget smuk billedbog spækket med levende illustrationer. Sebastian Meschenmosers skitse-lignende, detaljerige streg vækker vinterskoven og dens søde, søvnige dyr til live og skaber en dejlig historie om at vente på, at de hvide fnug endelig skal begynde at dale ned fra himlen. Sebastian Meschenmoser (f. 1980 i Frankfurt) bor i Berlin og er kunstner og børnebogsforfatter.

Over Stregen

af Ukendt

Mere vil have mere. Men indimellem er det godt at huske på, at lidt også har ret.  Den lektie lærer fortællingens lille pige på den hårde måde. Hun møder en ballonkunstner, der laver alle de ballondyr til hende, som hun ønsker. I hvert fald så længe han har balloner til det ... Da der ikke er flere balloner, går det galt. Pigen bliver sur og BANG ... Men på bogens sidste side smiler hun igen.  Denne lille og enkle billedbog af Lene Lang er holdt i ganske få og muntre farver. Teksten er enkel og bygget op omkring de gentagelser, så børn holder af. 

Når livet gør ondt

af Per Straarup Søndergaard

»En dag sad jeg alene på mit værelse og græd. På et tidspunkt kunne jeg ikke mere. Jeg fik øje på et barberblad og skar nogle rifter i min arm. Det føltes, som om der var nogle ting, der fløj ud og forsvandt. Det var en stor lettelse«. Sådan fortæller en 16-årig pige. Hendes udtalelse er typisk. Selvskadende handlinger er noget, unge griber til, når livet gør ondt. De har en psykisk smerte, som de ikke kan håndtere, og forsøger at lindre den ved at gøre fysisk skade på sig selv. Det er forskelligt, hvordan handlingen opleves. Den kan give en rus, en smerte eller en følelse af lethed. Oplevelsen kan variere fra gang til gang og fra person til person. Men uanset hvordan den opleves, er lindringen kun kortvarig, og når den fortager sig, er alting det samme som før. Når livet gør ondt: - sætter fokus på baggrunden for selvskadende adfærd. 11 unge fortæller hver deres historie, og de er meget forskellige. De handler fx om mobning, familieproblemer, seksuelle overgreb og psykisk sygdom. - fortæller hvad de unge har gjort for at finde mere hensigtsmæssige strategier til at løse deres problemer. - indeholder ikke kun interviews med de unge selv, men også med fagfolk, der arbejder professionelt med selvskadende adfærd. De sætter fokus på forskellige former for behandling, på definition og afgrænsning af problemet og på at sætte det ind i en samtidshistorisk sammenhæng. - bringer mange relevante faktuelle oplysninger, som supplerer interviewene. Der er også en omfattende litteraturliste og en oversigt over relevante links. - rummer en grundig og nuanceret beskrivelse af en ny og udbredt ungdomsproblematik. Når livet gør ondt kan læses af alle, der har interesse for dette aktuelle fænomen. Bogen er også velegnet til undervisning og projektarbejde i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.

Spis vegansk

af Aine Carlin

Indtil for 4 år siden var den irsk-engelske skuespiller, kok og blogger Aine Carlin kødspiser som de fleste. Men hun var begyndt at føle, at den mad, hun spiste, ikke gjorde noget godt for hendes sundhed (selv om hun faktisk spiste sundt). Hun havde det heller ikke godt med den måde, landbrugsdyr behandles på. Derfor besluttede hun sig for at blive veganer, uden at det skulle gå ud over hendes glæde ved mad, madlavning og de gode måltider.   Spis vegansk rummer et skønt udvalg af mere end 100 opskrifter, der vil inspirere både nye og gamle veganere ... Og lad dig endelig ikke narre til at tro, at der ikke er plads til at synde som veganer. Følg Aine Carlin på hjemmesiden www.peasoupeats.com  

Pyro

af Stein Morten Lier

Pyro – en Tinius-thriller er anden bog i den actionmættede thrillerserie for unge. Serien handler om Tinius, en 15-årig dreng, der spiller amerikansk fodbold, dyrker parkour og er besat af politiarbejde.   Vålerenga Trolls’ klubhus brænder. Holdets træner Truls bliver anholdt, mistænkt for at stå bag branden. Tinius er overbevist om, at Truls er uskyldig, og beslutter sig for at undersøge sagen nærmere på egen hånd.   Det skal vise sig at blive livsfarligt.   Stein Morten Lier har tidligere skrevet bestsellerkrimier til voksne, så han ved, hvordan et spændende plot skal skrues sammen. Pyro er en actionmættet og letlæst bog for den unge læser, som vil have masser af spænding helt frem til sidste side. Bogen er nummer to i serien om Tinius, første bog udkom i 2013 og hedder Rookie.  

Ulvens hjerte

af Martin Widmark

”Halvdan! Hvor er du?” skreg Bjørn med rædslen malet i ansigtet. Halvdan lagde en pil på buen. Han strammede strengen med pilen helt op til kinden. Halvdan kunne se, at ulvens bagben dirrede af spænding. Så fløj den frem i et vældigt spring. Halvdan lod pilen suse af sted ... Halvdan og Meia plejer at mødes hver dag og øve sig i at skyde med bue og pil. Men pludselig en dag dukker hun ikke op. Da Halvdan endelig finder ud af, hvad der er sket med hende, må han handle hurtigt. Meia er blevet taget til fange af Østbyens rigeste og mest frygtede mand, som vil ofre hende til guderne! Halvdan får brug for både sit kloge hoved og sine evner med bue og pil, hvis han skal redde sin veninde ud af Grimulfs kløer. Den herlige kombination af flotte illustrationer og letlæst tekst har været med til at gøre serien populær – og så skader det jo heller ikke, at man faktisk lærer en del om vikingetiden undervejs. Dette er tredje bind i serien, og flere er på vej. Forfatteren Martin Widmark er en både kendt og elsket forfatter, som har vundet mange priser for sit forfatterskab. Herhjemme er han fx kendt fra serien om LasseMajas Detektivbureau. Illustrator Mats Vänehem har tegnet en del bøger for børn. Han holder mest af de historiske, for til daglig arbejder han nemlig som arkæolog.

Cirkusbarn

af Juliane Vejen Thulesen

Handling: 13-årige Rosalina Aida er cirkussets stjerne.  Men når hun hænger deroppe under teltdugen på den gyngende trapez, er det ikke hendes trætte muskler, der får hjertet til at galopere. Det er dog kun Rob, der ved, at hun i virkeligheden er dødsensangst for at springe.  Rare, gamle Rob, der har passet på hende, siden hendes mor forsvandt. Da cirkusset ankommer til en ny by, møder Rosa den mystiske pige Silke, der kan se ting, andre ikke kan se. Og hun opdager samtidig, at den nye by er hendes mors hjemby. Og så er der røverbanden, der huserer i området, og en dreng med dybe, mørke øjne… Snart bliver frygten for trapezen Rosas mindste problem, og hun må lære at passe på sig selv.   Om bogen: Cirkusbarn – en fortælling om Rosalina Aida er en både følsom og handlingsmættet historie om at finde sig selv, sine rødder og sit eget ståsted i verden. –Og om venskab, mod og spirende kærlighed med et lille drys magi. Juliane Vejen Thulesen skriver med en fintfølt pen og præcis og sanselig indlevelse i målgruppen.     Juliane Vejen Thulesen er født i 1991, bosat i Silkeborg og har skrevet historier, siden hun var barn. Oftest har der været magi, riddere og drager med i historierne, og i 2012 udkom hendes debutroman ’Barnets Beskytter’, som er et rendyrket fantasyeventyr. Med ’Cirkusbarn - en fortælling om Rosalina Aida’ bevæger hun sig ud af fantasyuniverset og over i den magiske realisme. Ved siden af skrivningen læser Juliane psykologi på Århus Universitet.

Hej! Vi er Noa og Nanna

af Liesbet Slegers

Særudgave i storformat med nye historier om Liesbet Slegers’ populære figurer, Noa og Nanna.   I denne store, flotte bog finder du ikke mindre end fire nye historier om Noa og Nanna. I den første hjælper Noa far i haven. I den næste tager Nanna og Noa med i supermarkedet. I den tredje bager de småkager sammen. Og i den sidste historie leger Nanna med sin lillebror, Konrad.   Hver historie ledsages af underholdende aktivitetssider med ideer til sjove lege, nyttige fakta eller andre spændende ting i børnehøjde.   En ganske særlig specialudgave om de to populære figurer Noa og Nanna. For børn på 3 år og op.

Lace til hverdag

af Heather Zoppetti

Elsker du lace, og mangler du nye og smukke bluser, trøjer og tilbehør i din garderobe? Du behøver ikke lede længere – Lace til hverdag er en samling af 18 bluser, trøjer og tilbehør med motiver, paneler og kanter i lace.   Heather Zoppetti viser, hvordan lace nemt kan indarbejdes i feminint hverdagstøj: som et enkelt panel, som kanter og bånd eller som et dækkende mønster. Lacen indrammes af enkel formgivning og konstruktion; f.eks. vævestrikkede stropper, der ikke strækkes og falder af skulderen, falske snoninger langs en raglan-skulder og vendbare mønstre til tøj, hvor både for- og bagside kan ses.   Denne samling af smukke bluser, trøjer og tilbehør indeholder også en grundig indføring i laceteknikker, blandt andet forskellige opslagnings og aflukningsteknikker, vejledning i at kunne læse et diagram og tips til blokning. Bogen er fyldt med tips, som kan hjælpe den nye strikker på vej mod at blive en erfaren lacestrikker. Hvad enten du leder efter enkle effekter eller dækkende mønstre i lace, så har Lace til hverdag opskrifter til både erfarne og nye strikkere.   HEATHER ZOPPETTI er både strikdesigner og underviser. Hendes opskrifter er offentliggjort i såvel adskillige bøger og strikkeblade, som af diverse garnfirmaer. Heather bor og underviser i Lancaster, Pennsylvania i USA.  

Kogebog til søs

af Fiona Sims

Indbydende sejlerkogebog med måltider, der kan tilberedes i selv primitive kabysser på 20-30 minutter. Måltider, som bare gør glæden ved det frie liv på havet endnu større.   ”Hvad enten man er begynder i kabyssen eller en mere erfaren kok, kan man ikke undgå at forbedre maden om bord efter at have anskaffet denne bog. Og selv med den mindste lillebitte kabys vil du i denne bog finde idéer, så du bliver i stand til at sejle med stil. Det har aldrig været lettere eller mere lækkert at kaste anker og indtage en frokost bestående af en fiskegryde med gremolata. Bogen vil snart kunne skaffe også dig en særdeles tilfreds besætning.”   – Michelinkokken Chris Galvin om ”Kogebog for sejlere”  

Vi og jeg

af Saskia de Coster

I et flamsk rigmandskvarter, på toppen af et bjerg, bor familien Vandersanden. Den neurotiske husmor, Mieke, bruger sin tid på at gøre rent, frisere tæpper og holde øje med naboerne, mens hendes kuede mand, Stefaan, gør karriere i et skandaleplaget medicinalfirma. Illusionen om det perfekte familieliv fastholdes krampagtigt, men med tiden begynder facaden at krakelere, og dystre, fortrængte familiehemmeligheder dukker op. Den strengt opdragede og overbeskyttede datter, Sarah, søger sin egen vej i tilværelsen, men er hun stærk nok til at frigøre sig fra familiens destruktive mønstre? Saskia de Coster fortæller med mesterligt sprog og en vittig pen om et tragisk familieliv over en periode på 30 år. Romanen er fuld af uforglemmelige scener og levende personskildringer, og den rejser spørgsmålet om, hvorvidt man virkelig kender sin familie, selvom man lever sammen hele livet. Saskia de Coster er født i 1976. Hun vandt sin første skrivekonkurrence allerede som 11-årig og har siden vundet flere priser for sine romaner. Hun er kendt for sin helt unikke stil, hvor tragisk og komisk flettes sammen, og hendes bøger er oversat til ti forskellige sprog.    Vi og jeg er Saskia de Costers sjette roman

Ib i bur

af Marie Duedahl

Lydret er TURBINE forlagets nye serie med lydrette bøger til de mindste læsere i 0. og 1. klasse. Serien er opdelt i tre niveauer alt efter sværhedsgrad. Illustrationerne støtter læsningen optimalt og stimulerer børnenes læselyst med sin humoristiske streg. Bøgerne henvender sig til alle læsere inden for målgruppen, men der er især tænkt på at inddrage drengenes interesser i bøgernes univers. Denne bog er lydret 1

Løb som Messi, Max

af Marie Duedahl

Lydret er TURBINE forlagets nye serie med lydrette bøger til de mindste læsere i 0. og 1. klasse. Serien er opdelt i tre niveauer alt efter sværhedsgrad. Illustrationerne støtter læsningen optimalt og stimulerer børnenes læselyst med sin humoristiske streg. Bøgerne henvender sig til alle læsere inden for målgruppen, men der er især tænkt på at inddrage drengenes interesser i bøgernes univers. Denne bog er lydret 3

Hvis du lyver

af Thomas Marco Blatt

“Vi er bedste venner, vi to, ikke?” Matias nikker. “Men jeg er ikke forelsket i dag.” “Jeg er heller ikke forelsket i dig,” siger Matias hurtigt. “Godt,” siger Klara og betragter Stjerneskuddalen, hvor byggemaskinerne kører larmende rundt. Solen står højt på himmelen, og Klara er varm i kinderne.” Klare er snart 12 år og bedste venner med Matias. Men hun er ikke forelsket i ham, som alle ellers tror. I stedet er hun forelsket i den to år ældre overbo Sofie, som altid går i sort tøj og hullede cowboybukser. Det at hun pludselig forelsker sig i en pige mod alles forventninger, gør sagen lidt mere kompliceret. For hvordan skal hun fortælle om det? “Hvis du lyver” fortæller på smuk og tydelig vis om den altomfattende første kærlighed. Med en glasklar, poetisk stemme fortæller norske Thomas Marco Blatt om tab, modning og en forelskelse, der er lige så unik, som den er universel. “Hvis du lyver” er Thomas Marco Blatts første roman for unge, hvori han på fornem vis skildrer en kompliceret ungdomsforelskelse. Han har tidligere udgivet kritikerroste digtsamlinger og vandt den norske Tarjei Vesaas' debutantpris, som hvert år uddeles til årets bedste unge skønlitterære debutant.

Skærehaven

af Louise Curley

Fordelene ved at dyrke sine egne snitblomster frem for at købe de sædvanlige buketter fra blomsterhandleren er mange: Udvalget er uendeligt meget større, blomsterne har et naturligt udtryk, mange af dem dufter skønt, og så gør man noget godt for miljøet. Det er en sand fornøjelse at kunne plukke skønne blomsterbuketter i sin egen have, og i denne nytænkende bog om emnet viser forfatteren Louise Curley, at en skærehave er en nem og bæredygtig måde at fylde sit hjem med de smukkeste buketter på. Det hele begynder om foråret med frø, løg, stauder og buske, og forfatteren viser, hvordan man skaber den største variation, så man har til både diskrete buketter og favnfulde af blomster. Der er mere end 100 forskellige slags skæreblomster at vælge imellem, så der er rig mulighed for at justere udvalget i skærehaven i mange år frem. Som læser bliver man taget med ind i en nærmest eventyrlig verden af betagende, farverige og fascinerende blomster, og heldigvis får man praktisk og nem vejledning til, hvordan man selv kommer i gang med at skabe sin egen skærehave. Bogen indeholder 35 flot beskrevne planteportrætter af velegnede blomsterarter til skærehaven, selvfølgelig med udførlig dyrkningsvejledning, og man får tips til, hvordan man kan udnytte andre planter fra haven – og grøftekanten – til buketter. Alt er præsenteret indbydende, smukt og lettilgængeligt, og de mange inspirerende billeder af forfatterens egne hjemmedyrkede buketter kan motivere de fleste til at kaste sig ud i projektet. 

Copenhagen Cakes

af Cecilia Fahlström

Fantastiske kager, lækre cheesecakes og udsøgte opskrifter til hverdagens små, søde indslag. Det skal se flot ud, men ikke være for svært. Cecilia Fahlströms motto er, at selvom noget ser svært ud, så behøver det ikke at være det og at mestre konditorens teknikker kan alle lære med den rette vejledning. Den vejledning leverer forfatteren.   Bogen er spækket med gode råd og billedillustrerede teknikker til, hvordan man laver alt fra elegant dekorerede lagkager til den perfekte, syndige cheesekage til desserten, der vil imponere enhver gæst

ReDesign Kids

af Tilde Grynnerup & Aya Gantriis

Denne bog viser dig, hvordan du let og hurtigt kan omdanne aflagt voksentøj til cool tøj til børn. Bogen er spækket med letforståelige trin-for-trin guides til at sy, teknikker til at lave print på tekstiler, simple mønstre og meget mere.  I Danmark køber vi rigtig meget tøj. Vores forbrug af tøj er næsten fordoblet siden 1990’erne, og gennemsnitligt køber hver dansker 16 kilo tøj om året. En stor del af det tøj, vi køber, havner hurtigt bagest i skabet. Når vi er færdige med at bruge tøjet, bliver det som regel givet til genbrug eller smidt ud til forbrænding. Når man tænker over, hvor mange ressourcer det kræver at producere tekstiler, er det et kæmpe spild, at det har så kort levetid.  Denne bog viser dig, hvordan du let og hurtigt kan omdanne aflagt voksentøj til cool tøj til børn. Bogen er spøkket med letforståelige trin-for-trin guides til at sy, teknikker til at lave print på tekstiler, simple mønstre og meget mere.  Om forfatterne:   Tilde Grynnerup (f.1973) er uddannet tekstilformidler fra Håndarbejdets Fremmes Seminarium, Professionsh.jskolen UCC.  Aya Gantriis (f. 1974) er uddannet skodesigner fra Cordwainers College i London.   De har begge arbejdet med forskellige former for bæredygtig mode og genbrug igennem de seneste 15 år i både København og London. De mødtes gennem et redesign-projekt for en større organisation i 2012.

Teenagedagbogen

af Stinne Skovbjerg

Husker du også fastnettelefoner, atomkrigstrusler, pennevenner, kassettebånd og den allerførste kærlighed? Det gør Stinne Skovbjerg. Hun har nemlig skrevet hemmelig dagbog det meste af sit liv.   ”Til helvede med fortiden - teenagedagbogen” dækker årene fra 1990 til 1993, fra hun var 14 til hun var 17 år, og er en sand, underholdende fortælling, der vil vække genkendelsens glæde hos de fleste, der blev voksne, mens Kurt Cobain var i live og Danmark vandt EM. Men det er også en personlig beretning om en pige, der bliver kvinde på godt og ondt, og undervejs nedfælder sine inderste tanker og vildeste oplevelser med den allerstørste ærlighed – fordi det aldrig var meningen, at nogen skulle læse om dem. Nu får du lov.   Stinne Skovbjerg er født i 1975, opvokset i en landsby nord for Århus og uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Hun arbejdede i en årrække på blandt andet på DR/P3 og har siden 2000 boet på Vesterbro i København. I 2013 fandt hun sine gamle dagbøger i en kasse i skabet og besluttede sig for at udgive dem – med sine egne, nye kommentarer til.  

Snak på livet løs

af Stine Buje

”Snak på livet løs” giver konkrete idéer til, hvordan du som pårørende kan tage de vigtige snakke med en døende, før det er for sent. Bogen retter sig mod folk i alle aldre, der skal miste én, der står nær og giver konkrete bud på, hvordan man kan få det bedste ud af tiden, før døden indtræffer.

Monsterbogen

af Alice Hoogstad

I denne historie uden ord dukker der farverige monstre op overalt i den sort-hvide by. Folk i byen gør, hvad de kan for at holde ro og orden, men det virker ikke helt. Mon den lille pige med farvekridtene har noget med det hele at gøre? Ja, det kan du faktisk selv bestemme. Monsterbogen er er ideel til dig, der elsker at finde på dine egne historier. Og som ikke har brug for andres ord for at skabe en spændende fortælling. Der er muligheder nok: Du kan fortælle om monstre, der sætte kulør på byen. Om pigen, der ikke gør, som de voksne siger. Om damen med kosten. Eller drengen på løbehjulet. Eller det, du selv får øje på, når du åbner bogen. Der er fri leg for fantasien i denne bog.  

Clara, Månen og det nye hus

af Christa Kempter

“Vi synes også, det er lidt trist, at vi skal flytte, Claramus,” siger far.
“Det tror jeg slet ikke på,” snøfter Clara.
“I synes, det er helt fantastisk, at vi flytter.”
“Ja, vi er glade for det nye hus. Der er meget mere plads end her. Og dit værelse bliver også meget større.” “Men jeg vil bare beholde mit lille, hyggelige værelse,” hulker Clara. Clara, Månen og det nye hus handler om Clara, der skal flytte. Det vil hun slet ikke. Hun vil blive i sit gamle værelse, hvor Månen blinker så venligt ind ad vinduet om natten. Men pludselig er alle familiens ting pakket ned, og så må Clara sige farvel til sit elskede, gamle hjem. Det er en sød og medrivende historie om børns frygt for forandring, og om at forandring nogle gange kan være en god ting. Clara, Månen og det nye er hus er skrevet af Christa Kempter og illustreret af Günther Jakobs, der også har illustreret “Hermeline har tryllefri” og “Hermeline på hekseeventyr”, der også er udgivet på Turbine Forlaget.  

Med nerver af stål danser Pelle et mål

af Anne-Kathrin Behl

Pelle elsker at danse. Det bedste, han ved, er ballet. Og han er rigtig god til det. Ingen i hele Rumleby danser så yndefuldt som Pelle. Men Pelles drengevenner synes ikke, det er sejt, at han danser ballet. Det er kedeligt, siger de, og så skynder de sig ud for at spille fodbold. Drengene træner nemlig til den store fodboldkamp mellem Rumleby og Lilleby. Rumleby kommer bagud og får skadet en spiller. De er nødt til at finde en anden spiller, og Pelle lader sig overtale. Han aner ikke, hvad han skal gøre, hvis bolden kommer hen til ham. Men det ved hans fødder: De får Pelle til at danse et mål ... En sød og fin billedbog om at være den, man er, og bidrage med det, man kan.  

Bladtræneren

af Maria Moya

Vidste du, at det er Bladtræneren, der hvert efterår lærer bladene at falde fra træerne? At det er ham, der lærer dem at snurre og danse, hvirvle og hviske? Og hvad tror du, der sker, hvis han et år ikke dukker op? Det var blevet efterår. Bladene på træerne var ikke længere grønne og bløde, men gule og knasende, klar til at kaste sig i armene på efterårsvinden og flyve af sted som sommerfugle. Men Bladtræneren var ingen steder at se. Han var ellers aldrig før kommet for sent! Ængsteligt erklærede bladene, at de ikke havde tænkt sig at falde nogen steder, og træerne sukkede bekymret, for de var trætte efter at have båret på bladene siden foråret. Hvordan skulle det dog løse sig? Og hvor blev Bladtræneren af? Bladtræneren er en opfindsom og fantasifuld billedbog, der med barnlig nysgerrighed går på opdagelse i naturen og årstiderne. Gennem poetiske og stemningsfulde beskrivelser tilbyder forfatterinden Pina Irace en forklaring på en af de ting, som man let kan glemme at undre sig over; nemlig bladenes fald fra træerne i efteråret. Illustrationerne af María Moya ledsager historien med flotte efterårsfarver og bidrager med mange detaljer, som både børn og voksne kan udforske sammen.  

Vigga vil ikke have venner

af Marie Duedahl

I marts udkommer to nye bøger i serien om Vigga. De to selvstændige læse let-serier om Vigga og Ofelia foregår i samme univers. Handlingen og personerne kan derfor opleves fra to forskellige synsvinkler, og det giver mulighed for sammenlignende tekstlæsning de to serier imellem. Serierne er udarbejdet som et effektivt læsepædagogisk redskab til danskundervisningen. Sammenlignende tekstlæsning uddyber læsernes tekstforståelse og skaber større bevidsthed om fortælletekniske greb, ligesom den kan danne basis for mere differentierede diskussioner på klassen om figurernes sprog, handlinger og udvikling. Billebøgerne er skrevet af erfarne forfattere, og “serierne i serien” har forskelligt lixtal, så der er bøger fra 0. til 3. klasse. Bag serien står foruden forlaget de erfarne forfattere Per Østergaard, Carsten Flink, Marie Duedahl og Per Straarup Søndergaard. De suppleres af illustratorerne Jesper Tom-Petersen, Rasmus Jensen, Stine Gram Sørensen, Anja Gram og Sidsel Brix og Mette-Kirstine Bak. Pædagogisk konsulent Lis Pøhler har udarbejdet generel lærervejledning til serien, ligesom hun producerer elevopgaver til hver eneste titel blandt Billebøgerne.   Lærervejledning og elevopgaver til hver titel i serien er at finde som gratis download-materiale på hjemmesiden www.billebøgerne.dk. Samme sted er også en letlæst, illustreret præsentation af forfattere og illustratorer, så det er muligt for lærere også i indskolingen at arbejde med forfatter- og illustratorportrætter. Elevopgaverne kan udfyldes elektronisk på seriens hjemmeside og vises frem på smartboards. De kan printes derfra, ligesom de kan mailes til lærer og kammerater.   Billebøgerne er udviklet med henblik på både den læseforberedende undervisning i 0. klasse og læseundervisningen i 1. og 2. klasse. Både sprogligt og indholdsmæssigt er bøgerne meget enkle. De består af mange små lydrette ord, og centrale ord og sætninger gentages. Samtidig er historierne så komplekse og temaerne så relevante, at de også egner sig til dialogisk oplæsning med en efterfølgende aktivering af børnene omkring teksten. Illustrationerne støtter forståelsen af teksterne – og virker befordrende på læselysten.

Vigga har en hemmelighed

af Marie Duedahl

I marts udkommer to nye bøger i serien om Vigga. De to selvstændige læse let-serier om Vigga og Ofelia foregår i samme univers. Handlingen og personerne kan derfor opleves fra to forskellige synsvinkler, og det giver mulighed for sammenlignende tekstlæsning de to serier imellem. Serierne er udarbejdet som et effektivt læsepædagogisk redskab til danskundervisningen. Sammenlignende tekstlæsning uddyber læsernes tekstforståelse og skaber større bevidsthed om fortælletekniske greb, ligesom den kan danne basis for mere differentierede diskussioner på klassen om figurernes sprog, handlinger og udvikling. Billebøgerne er skrevet af erfarne forfattere, og “serierne i serien” har forskelligt lixtal, så der er bøger fra 0. til 3. klasse. Bag serien står foruden forlaget de erfarne forfattere Per Østergaard, Carsten Flink, Marie Duedahl og Per Straarup Søndergaard. De suppleres af illustratorerne Jesper Tom-Petersen, Rasmus Jensen, Stine Gram Sørensen, Anja Gram og Sidsel Brix og Mette-Kirstine Bak. Pædagogisk konsulent Lis Pøhler har udarbejdet generel lærervejledning til serien, ligesom hun producerer elevopgaver til hver eneste titel blandt Billebøgerne.   Lærervejledning og elevopgaver til hver titel i serien er at finde som gratis download-materiale på hjemmesiden www.billebøgerne.dk. Samme sted er også en letlæst, illustreret præsentation af forfattere og illustratorer, så det er muligt for lærere også i indskolingen at arbejde med forfatter- og illustratorportrætter. Elevopgaverne kan udfyldes elektronisk på seriens hjemmeside og vises frem på smartboards. De kan printes derfra, ligesom de kan mailes til lærer og kammerater.   Billebøgerne er udviklet med henblik på både den læseforberedende undervisning i 0. klasse og læseundervisningen i 1. og 2. klasse. Både sprogligt og indholdsmæssigt er bøgerne meget enkle. De består af mange små lydrette ord, og centrale ord og sætninger gentages. Samtidig er historierne så komplekse og temaerne så relevante, at de også egner sig til dialogisk oplæsning med en efterfølgende aktivering af børnene omkring teksten. Illustrationerne støtter forståelsen af teksterne – og virker befordrende på læselysten.

Fridas morfar fortæller om Olde

af Per Østergaard

Frida og Asli læser i blade. Morfar læser avis. Han har svært ved at læse teksten. Det får ham til at fortælle om Olde.   Per Østergaard er forfatter til fiktionsserien om Frida, hvis problemer og oplevelser børn i målgruppen kan nikke genkendende til. Frida-bøgerne er letlæselige, de henvender sig til første og andet klassetrin med en lix på 6-8. Illustrator Anja Gram har skabt et realistisk univers, der appellerer til både drenge og piger.   Billebøgerne er skrevet af erfarne forfattere, og “serierne i serien” har forskelligt lixtal, så der er bøger fra 0. til 3. klasse. Bag serien står foruden forlaget de erfarne forfattere Per Østergaard, Carsten Flink, Marie Duedahl og Per Straarup Søndergaard. De suppleres af illustratorerne Jesper Tom-Petersen, Rasmus Jensen, Stine Gram Sørensen, Anja Gram og Sidsel Brix. Pædagogisk konsulent Lis Pøhler har udarbejdet generel lærervejledning til serien, ligesom hun producerer elevopgaver til hver eneste titel blandt Billebøgerne.   Lærervejledning og elevopgaver til hver titel i serien er at finde som gratis download-materiale på hjemmesiden www.billebøgerne.dk. Samme sted er også en letlæst, illustreret præsentation af forfattere og illustratorer, så det er muligt for lærere også i indskolingen at arbejde med forfatter- og illustratorportrætter. Elevopgaverne kan udfyldes elektronisk på seriens hjemmeside og vises frem på smartboards. De kan printes derfra, ligesom de kan mailes til lærer og kammerater.   Billebøgerne er udviklet med henblik på både den læseforberedende undervisning i 0. klasse og læseundervisningen i 1. og 2. klasse. Både sprogligt og indholdsmæssigt er bøgerne meget enkle. De består af mange små lydrette ord, og centrale ord og sætninger gentages. Samtidig er historierne så komplekse og temaerne så relevante, at de også egner sig til dialogisk oplæsning med en efterfølgende aktivering af børnene omkring teksten. Illustrationerne støtter forståelsen af teksterne – og virker befordrende på læselysten.  

Hermelin

af Linda van Mieghem

Officielt eksisterer de slet ikke, de tusindvis af statsløse børn og unge, som lever på gaden i byen Zorasse. De har ingen papirer, ingen rettigheder, og de bliver forfulgt og slået ihjel i koldt blod af lyssky organisationer. 17-årige Savannah overlever ved at danse for turister på torvet foran byens basilika, og de penge, hun tjener, tager hun med hjem til den nedlagte lade, hvor hun bor sammen med en gruppe hjemløse børn. Men Savannah bliver jaget af den hemmelige tjeneste og slipper kun væk, fordi en mystisk hvidhåret dreng bliver ved med at dukke op i hendes liv på de rigtige tidspunkter. Hun kalder ham Hermelin.   Hermelin er en roman om identitet og overlevelse, set fra den stærke danserinde Savannahs synspunkt. Det er en tankevækkende fortælling om et samfund, der, forkrøblet af frygt, slår børn ihjel i tryghedens navn. Romanen er fyldt med spændende bi-karakterer; den sky Hermelin, den stædige journalist Véronique Cantillon, den idealistiske Frederic og den ubehagelige Grégoire, som alle balancerer på kanten af det betændte politiske landskab i romanen.  

Lille og STOR

af Jonathan Bentley

Det er ikke sjovt at være lille.
Fordi det er bedre at være stor.
På nær når det allerbedste er at være lille. Her er historien om en lille dreng, der gerne vil være stor som sin storebror. Han vil gerne have lange ben, som en giraf, så han kan løbe hurtigt. Eller store hænder som en gorilla, så han kan åbne kagedåsen. MEN der er også en bagside ved at være stor, finder drengen ud af ... Så måske er det slet ikke så dårligt at være den lille? Jonathan Bentley er illustrator på fuld tid, kommer oprindeligt fra England, men bor nu i Australien. I “Lille og STOR” optræder han også som forfatter. Resultatet er en fantasifuld fortælling om en lille dreng, der ønsker sig at være større.  

Større end en drøm

af Jef Aerts

”Skal vi?” kaldte min søster. ”Skal vi hvad?” Jeg pressede hænderne mod bagsiden af mine ører, så de var helt åbne, og så lyttede jeg alt, hvad jeg kunne. ”Cykle en tur!” Jeg ved, at man kan mange ting, når man er død. Man kan få samtaler til at fortone sig, og man kan få folk til at græde. Folk bruger deres højtidelige stemme, når de omtaler én, og bare tanken om dig får dem til at omfavne hinanden. Men kan man virkelig også cykle, når man er død? Større end en drøm er en smuk og opløftende historie om en dreng, som møder sin afdøde søster for første gang. I løbet af en enkelt nat bevæger de sig sammen ud på en uforglemmelig rejse, som ophæver dødens begrænsninger. De to søskende cykler gennem skove og over marker, og i løbet af natten formes en særlig forbindelse mellem søskendeparret – en forbindelse, som er større end en drøm. Bogens smukke illustrationer er udført af Marit Törnqvist, som også kendes for at have illustreret flere af Astrid Lindgrens værker. Illustrationerne både underbygger og forstørrer det på én gang magiske og realistiske univers, som forfatteren Jef Aerts’ opbygger gennem sine poetiske beskrivelser af søskendeparrets eventyrlige nat. Større end en drøm er en rørende historie, som dog aldrig bliver sentimental. Bogen vandt The Flemish Boekenleeuw Prize, ligesom den allerede er blevet oversat til en række sprog. Fortællingen henvender sig til børn fra seks år og opefter, og den behandler det abstrakte tema om dødens ubegribelighed på en både rørende og ligefrem måde, som også kan sætte gang i tårekanalerne hos voksne.  

Statsminister Fahr & søn

af Lars Joachim Grimstad

Finn Fahr er egentlig ganske godt tilfreds med tilværelsen, men der bliver vendt op og ned på alt, da hans far pludselig går fra at være taxachauffør til at være landets statsminister. Ovenikøbet får han sig en ny lillebror i gave fra diktatoren i Nord-Bopresia, Kim Il-Seng. Det lyder måske som en god gave, men diktatoren er ikke som de fleste andre – og det er Finns nye lillebror heller ikke!     På sin nye skole bliver Finn venner med den seje Sunniva, som er den bedste til høvdingebold og ikke sådan at løbe om hjærner med. Det er godt, for Finn får brug for hjælp, hvis han både skal vinde den store quiz-konkurrence, der skal kåre landets klogeste børn, og løse mysteriet om de store, fluelignende væsener, som kidnapper børn i deres senge om natten. Da politiet ikke ser ud til at tage sagen alvorligt, må Finn og hans nye venner selv tage affære. Og det går ikke stille af! De forsvundne børn er sjov og spændende med fuld fart over feltet, men der bliver også stillet store spørgsmål om populisme, dumhed, ondskab – og selvfølgelig om mod og venskab. De forsvundne børn er første del af serien om Finn Fahr, og serien har fået en overvældende modtagelse i Norge, hvor andet bind allerede er udkommet. Den norske presse skrev: "Ellevild børnebog ..." Dagbladet "... En fryd for både unge og voksne." Budstikka "Blandt årets bedste debutanter." Bergens Tidende

Den lille krokodille der ikke kunne lide vand

af Gemma Merino

Alle ved, at krokodiller elsker vand. Men ikke denne lille krokodille. Han kan SLET IKKE lide vand. Faktisk vil han meget hellere klatre i træer.
Men det vil hans søskende ikke. Så den lille krokodille føler sig helt alene. Hvorfor kan han ikke bare være som de andre? Varm og sød fortælling om at skille sig ud og være den, man er. Også selv om det er noget helt andet end det andre forventer, man er. Bogen er skrevet og illustreret af Gemma Merino. Teksten er sød og enkel og indgår som en integreret del af illustrationerne. Illustrationerne er ligeledes enkle, søde og humoristiske.  

Sød hækling til små fødder

af Vita Apala

Intet er mere nuttet end et par bittesmå babysko. Men forestil dig nu babysko, -støvler og -sandaler, der matcher enhver lejlighed og trend! Sød hækling til små fødder indeholder opskrifter på sko, støvler og sandaler, så babyer endelig kan boltre sig i de espadriller, cowboystøvler eller festsko, som de – og du – har drømt om!   Bogen rummer 30 forskellige opskrifter med tydelige trin for trin-instruktioner og over 200 flotte fotos. Bagerst i bogen er der et kapitel, der beskriver de anvendte hækleteknikker, så alle kan være med. Alt fodtøjet fås i størrelse 0-6 måneder og 6-12 måneder.   Vita Apala er tekstildesigner og bor i Italien. Hun er født i Letland og lærte at hækle, mens hun sad på sin bedstemors skød. Nu har hun specialiseret sig i hækling og skaber smukt tøj særligt til børn. Vita sælger unika og opskrifter i sin butik på Etsy, Mon Petit Violon, og blogger om sit liv og håndarbejde på www.monpetitviolon.com.  

Harley-Davidson Motorcycles

af Dain Gingerelli

Bogen enhver Harley-Davidson-entusiast må eje! I denne bog er David Blattels bedste fotos af Harley-Davidson motorcykler præsenteret med over 100 betagende maskiner fra starten af 1900-tallet til nutidens CVO modeller. Bogens store format går, at billederne kommer til sin ret, både hvad angår de flotte motorcykler, men bestemt også de stemningsfulde baggrunde. Hvert et billede er ledsaget af Harley-Davidson eksperten Dain Gingerellis tekster, der sætter maskinerne i en historisk og teknisk kontekst. Alle de historiske og moderne maskiner er præsenteret, så der er en Harley- Davidson motorcykel for enhver smag.  Bogen indeholder nogle meget fine fold-ud-sider, hvor motorcyklerne virkelig kommer til deres ret. BOGEN LEVERES FOLIERET, MEN KAN INDGÅ I OMBYTNING SELV OM FOLIEN ER BRUDT, HVIS DEN LEVERES TILBAGE I SALGBAR STAND.

Tronfølgeren

af Jan Körner

Ekstra Bladets journalist Jan Körner, der i årevis har dækket Kongehuset med en række kritiske artikler, kommer den 22. april på gaden med en krimi, der hedder Tronfølgeren.   Et bombeattentat i Kongens Have tager livet af den danske kronprins Valdemar. Det står hurtigt klart for Ulrik Lindtoft, chef for Center for Terroranalyse under PET, at det er et velplanlagt attentat, rettet mod kronprinsen personligt eller kongehuset.   PET har i de seneste år sat udvidet fokus på overvågning af radikale muslimer i landet, og mistanken falder hurtigt på de to unge muslimer Yusuf og Mehmet, som efter forlydende har gennemført en Taleban-træningslejr for den nye verdens martyrer.   Eftersom både PET og statsministeriet er under pres af folkestemningen vedtages det hurtigt, at det er denne vinkel, der skal sælges til medierne: ”Kronprinsen myrdet af radikale muslimer”. Men Ulrik Lindtoft har sine tvivl. Det er almindeligt kendt, at kronprinsen i sin ungdom har haft det svært og opført sig alt andet end eksemplarisk. – Men den rå sandhed er blevet syltet fra øverste hold for at beskytte monarkiet.   De to mistænkte muslimer, Yusuf og Mehmet, bliver skudt af politiet. Avisernes forsider melder, at ”morderne er blevet myrdet”. Men det viser sig, at dette er langt fra sandheden.   Forfatteren Jan Körner kender om nogen til Kongehuset og dets hemmeligheder. Man kan ikke lade være med at spørge sig selv; hvad er fri fantasi i denne roman? Hvor meget er rigtigt? Det kan kun forfatteren svare på, og det skal han sikkert nok også få lov til, når denne kontroversielle roman udkommer.  

Retroguld

af Louise Trillingsgaard

RETROGULD er Danmarks mest udførlige guide til, hvordan du kommer i gang med at købe genbrugsting og vintagevarer til dig selv og dit hjem på nettet og i de bedste butikker. Forfatteren er en af de meste kompetente på sit felt herhjemme og har rejst Danmark og Berlin tyndt for at give dig en guide til, hvor du gør de bedste køb. Bogen er spækket med uvurderlige informationer til den genbrugsglade og med billeder der kan inspirere til, hvordan du kan indrette dit hjem med dine fund.   Louise Trillingsgaard blogger om indretning og livsstil på: www.frk-trillingsgaard.blogspot.com og hos www.dba.dk og har rådgivet danskere om salg og køb af genbrugsting i TV2’ programmet ’Pengerådgiverne’.  

Elsk den du er

af Kisser Paludan

Mange mennesker oplever det at arbejde med selvværd som en svær og diffus opgave. Vi har hørt det mange gange; du skal lære at elske dig selv, men de fleste af os ved ikke hvordan. Derfor er ”Elsk den du er” opbygget som en konkret træningsguide, hvor du bliver guidet trin for trin i, hvordan du opbygger et stærkt selvværd.   ”Elsk den du er” handler om, hvordan du kan lære at vise dig selv kærlighed, både i dine tanker, ord og handlinger. Hvis du virkelig lærer at elske dig selv, præcis som det menneske du er, så vil andre også elske dig.. Når du sidder med denne bog i hænderne, er tiden kommet til at genfinde den følelse af kærlighed til dig selv og den lethed og glæde, der ligger dér.  

Potteplanter

af Malin Hidesäter

I denne bog er der fokus på potteplanter; de er altid lige ved hånden, så man med et snuptag kan ændre udtrykket i indretningen både inde som ude. Her vil du møde tro, gamle kendinge og nok også et enkelt nyt bekendtskab, alle fint fremstillet i haven og i hjemmet hele året rundt. De kreative tips fortæller dig, hvordan du kan give dit hjem et personligt præg ved hjælp af blomster, samt vejledning i, hvordan du passer godt på dine blomster.   Malin Hidesäter er blomsterdekoratør med speciale i afskæringsblomster og potteplanter. Anna Skoog er fotograf med fokus på mad, have og indretning.