Forlaget mellemgaard

Bøger udgivet af Forlaget mellemgaard

Armstrong og de forsvundne havenisser

af Lillian Hartvigsen

Musen Armstrong og hans ven, Frederico, bor i et sommerhusområde. Da der kommer en ny hund til området, beslutter de sig for at finde ud af mere om den, men bliver pludselig involveret i noget større og mere spændende, nemlig at der forsvinder havenisser, og ingen ved, hvem der stjæler dem og hvorfor. Det bliver en anderledes jul, med nye venskaber og spændende eventyr!

Pædagogiske arbejdsmetoder med udsatte børn

af Teresa Jakubczyk Clausen

Pædagogiske arbejdsmetoder giver et godt indblik i teori og konkrete praktiske redskaber i arbejdet med udsatte samt normalfungerende børn. Den første del af bogen vedrører teori, da det er vigtigt at have en basisviden i forhold til forståelsesmekanismer og kommunikationsprocesser, før man forsøger at behandle et problem. Den anden del vedrører de visuelle indlæringsmetoder og nonvisuelle reguleringsteknikker. Her præsenteres også forfatterens egen metode: billedsocialisering. Metoderne, som er omtalt i bogen, har forskelligt omfang og kræver forskellige ressourcer. De er velegnede både til små konflikter og store problemstillinger, som de professionelle og forældrene arbejder med. Metoderne giver barnet en mulighed for at tilegne sig nye sociale, personlige og sproglige kompetencer. De hjælper de professionelle til at skabe et inkluderende fællesskab, hvor der er plads til hver enkelt og mulighed for at bidrage og deltage, og hjælper forældrene til at skabe en bedre struktur, danne mere værdifulde relationer og få en mere rolig dagligdag.              Uddrag af bogen   Det er ikke kun i Afrika, man finder de sultne børn, det er ikke kun i Syrien, børnene bliver ramt af traumer, det er ikke kun på et rumænsk børnehjem, børnene mangler årstidssvarende tøj, og det er heller ikke kun på gaden i Indien, børnene trænger til en bedre hygiejne … Børnene findes også i Danmark. Det kræver dog flere særlige kompetencer at spotte de 4 procent af hver børneårgang, som er udsat for omsorgssvigt i vores land.            Om forfatteren   Teresa Jakubczyk Clausen, født i 1971 i Polen, har boet og studeret i Danmark siden 1994. Uddannet som cand.pæd. i generel pædagogik, har studeret pædagogisk antropologi, taget pædagoguddannelse og diplomuddannelse i pædagogisk arbejde samt efteruddannet sig til familieterapeut. Arbejder som censor ved pædagoguddannelsen og specialiserer sig indenfor integration, udsatte grupper, autisme og menneskelig udvikling. Hun virker også som foredragsholder og konsulent. 

Balanguru

af Birgitte Glavind Sperber

Feer og dæmoner, guddomme og shamaner, hellige geder og ofringer, jordskælv og springfloder, fødsler og død, glæde og sorg, rent og urent, urene kvinder med stor frihed, et mindretal truet af tiltagende islamisme – alt dette er virkeligheden hos bjergfolket kalasha, som har bevaret deres urgamle religion og kultur og bor i det barske Hindukush i Nordvestpakistan. Gennem lange årlige ophold over 25 år har forfatteren levet i landsbyen Balanguru næsten 2½ år i alt og taler sproget kalasha. Kernen i den rigt illustrerede bog er kalashaernes egne forklaringer, myter, historier, poesi og livsfortællinger. Dette omgives af forfatterens beskrivelser af begivenheder og personer. Bogens fortællinger er ordnet i hoveddele – introduktion, vinterfesten, dalens urene verden, fjeldets rene verden, sygdom, islam vinder frem – men kan sagtens læses hver for sig. Et detaljeret emneregister gør bogen velegnet i etnografiske og religionshistoriske sammenhænge.            Uddrag af bogen Nu krængede dæmonen sin mave og begyndte at trække alle tarmene ud af den, men Rahim havde et reb bundet om livet, og det begyndte han at vikle løs. Så troede dæmonen, at Rahim gjorde det samme som ham selv og blev bange.   ***  Sitjin Bibi gned grundigt sine håndflader mod lergulvets støv for bedre at kunne holde fast på barnet. Så stak hun begge hænder op under Lalizörs kjole og åbnede fødselsvejen. Pludselig gik det hurtigt. Fostervandet plaskede, og en lille dreng med knyttet blåligt ansigt kom frem.   *** Åh, søde sol / fra Kawalun / Min elskede / du er så ung / Det er for meget / for mit sind / at sidde her / det kolde sted / og tale om / vor kærlighed / – uendeligt. ***  – Det er desværre bare sådan, at vi er omringet af muslimske fundamentalister … De anser os for urene. De prøver på at gøre en ende på os – ikke regeringen, men de fundamentalistiske grupper i Pakistan, som vokser nu og spredes overalt.      Om forfatteren   Birgitte Glavind Sperber (f. 1942) bor i Ribe. Universitetsuddannet i biologi, geo­grafi og etnografi. Pensioneret seminarielektor. Prisbelønnet dokumentarfilmmager. Over 2 år i alt hos kalashafolket 1983-2008. Flere publikationer om folket (dragter og tekstiler, natursyn mm). Foredrag med film om kalashafolket. Gift, to voksne børn og et barnebarn.

Vejen hjem

af Frederik Strange

Danmark har i årtier været en krigsførende nation og ført en fremadstormende udenrigspolitik ved at udsende danske soldater til en håndfuld brændpunkter i verden. Denne bog er en ung soldats historie om at blive trænet til krig, blive udsendt til Irak som befalingsmand og livvagt i Militærpolitiet, søge selvindsigt ved patrulje­kursus hos Jægerkorpset og efterfølgende finde ’vejen hjem’ igen. Bogen handler om at skulle finde mening i oplevelserne og bruge dem konstruktivt og har to hovedformål: at hjælpe nuværende og tidligere soldater med at finde mening i deres oplevelser og at øge forståelsen i samfundet for veteraner og PTSD (posttraumatisk stresstilstand), som et større antal nuværende og tidligere danske soldater dagligt kæmper med. Som tidligere udsendt er Frederik Strange stolt af Danmarks bidrag, men samtidig utilfreds med den måde, vi behandler vores veteraner på, når de kommer hjem.          Uddrag af bogen   Vi kunne høre helikopteren, lang tid før vi kunne se den. Motorerne hvinede, og den tog et skarpt sving for så at finde ro 15 m over Iraks ørken. Vi kunne nu klart se den mod nattehimlen. Rotorbladene slog små gnister i mørket, når de ramte sandpartiklerne i den støvede ørkenluft. […]                                                                             En af mine gamle gymnasiekammerater kom hen og tog mig i skulderen og spurgte, hvad jeg egentlig stod og lavede. Jeg vågnede ligesom op og var tilbage i virkeligheden på Østerbro. Jeg stod lidt og kiggede på nytårsraketterne, der steg til vejrs mod den sorte nattehimmel over København.          Om forfatteren   Frederik Strange er tidligere professionel soldat og befalingsmand i Militærpolitiet og Den Kongelige Livgardes stående styrke og har bl.a. været udsendt til Irak i 2006 og 2007. Han har efter tiden i Forsvaret taget to mastergrader i management/økonomi og arbejder nu med ledelse og strategi i det danske erhvervsliv. Vejen hjem er hans debutudgivelse.

Mordet i Odense

af Thomas Stordal Philipsen

Den 10. juli 1086 bliver Knud den Hellige myrdet af oprørske bønder og stormænd i Skt. Albani Kirke i Odense. Baggrunden for mordet skyldes en uretfærdighed, der er blevet tolket forskelligt af konge og stormænd. Kongen havde samlet den hidtil største flåde i Limfjorden med henblik på tilbageerobring af England. Bønderne og stormændene ventede næsten et år på kongen. For halvdelen var det for længe, og de tog derfor hjem. Af den grund kom flåden aldrig afsted, hvilket kongen fandt uretfærdigt. Han pålagde alle stormænd hårde skatter for dette, hvilket de fandt uretfærdigt, og indledte et oprør mod ham. Han flygtede ned gennem Jylland til Slesvig og herfra videre til Fyn. I Odense mødte han også oprørske mænd og søgte ly i Skt. Albani Kirke. Dette førte til kongemord. Spørgsmålet er, om der stod nogen bag mordet på Knud? Hvem kunne have fordel af, at kongen blev myrdet?          Uddrag af bogen   Sammen med sine brødre Erik (Ejegod) og Benedikt og 17 af sine bedste livvagter, heriblandt den måske mægtigste af de jyske stormænd, Svend Thrugotsen, flygtede han til Fyn, i håb om at de fynske stormænd ikke havde rejst sig mod ham. I disse år, og årene der fulgte, var den jyske Thrugot-slægt tæt knyttet til kongemagten. Svend Thrugotsens søster Bodil blev således gift med kong Knuds bror Erik (Ejegod) i 1085, og Svends søn Asser blev i 1104 Nordens første ærkebiskop. Da Knud kom til Fyn, ville han søge ly i kongsgården i Odense. Men så langt nåede han aldrig, for oprørerne (og måske også nogle tilstødende fynboer) var fulgt efter ham. Han søgte derfor ly i Skt. Albani kirke med håbet om, at stormændene uanset deres voldsomme had til ham trods alt ikke ville følge efter ham ind i Guds hus. Denne handling skulle dog vise sig at blive skæbnesvanger for Knud, for det var præcis, hvad de gjorde.          Om forfatteren   Thomas Stordal Philipsen er født i 1971 og opvokset i Vestjylland, nu bosiddende på Fyn. Han er uddannet cand.mag. i Middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet i 2002 og meritlærer fra Odense Seminarium i 2006. Han har i de sidste 15 år arbejdet med formidling og undervisning i både museums- og skoleverdenen.

Stedbror

af Isabella J. Steinicke

Emmas forældre er gået fra hinanden, og Emma har boet alene sammen med sin mor, så lang tid hun kan huske. Da morens kæreste, Per, sammen med sønnen Hans flytter ind, betyder det, at Emmas liv ændres radikalt. Emma og Hans udvikler et tæt forhold, der i høj grad er belastet af Pers depression. Trods forældrenes advarsler om, at de kun skal være venner, bliver Emma og Hans hurtigt tiltrukket af hinanden. Forholdet kompliceres af Pers depres­sion som følge af hans kones død. Derfor holder de deres følelser for hinanden hemmelige. Hans’ og Emmas følelser forbliver en hemmelighed, indtil de må indse, at de er nødsaget til at se realiteterne i øjnene, selvom det får vidtrækkende konsekvenser.            Uddrag af bogen  ”Havde du en god fødselsdag?” spurgte jeg.   Det trak opad i hans ene mundvig, og han sendte mig et skævt smil. ”Den var okay,” sagde han.   ”Okay?” spurgte jeg.  Han nikkede. ”Jeg var i byen den aften.”   ”Med dine venner?” Jeg havde lyst til at slå mig selv. Hvem ellers? Fremmede? Han smilede et oprigtigt smil. ”Hvad vil du?” spurgte han.  Det havde jeg lige sagt. Med din fødselsdag. ”Jeg …” Jeg gik i stå.  Han så på mig.   Jeg trak vejret ind. ”I København fandt jeg noget, som fik mig til at tænke på dig, fordi du havde fødselsdag, mens jeg var væk.” Mit ansigt føltes brændende, og jeg havde mit blik rettet mod gulvet.  Han sagde ikke noget.  Blev jeg nødt til at se op på ham? Jeg løftede langsomt blikket, forbi hans knyttede hænder og op til hans blå øjne bag brilleglassene. Sig noget, bad jeg ham indvendigt.          Om forfatteren Isabella J. Steinicke (f. 1995) studerer engelsk og psykologi på Aalborg Universitet. Hun har altid læst og begyndte som femtenårig at skrive. Tiden bliver ligeligt fordelt mellem bøger, studier og skrivning. Interessen for menneskelige relationer i dagens Danmark inspirerede til bogen Stedbror.

Ved mor godt, jeg er dement?

af Karen Zubari

Kirstens historie er ikke enestående i dagens Danmark, men den er heller ikke for tøsedrenge. Efter et hårdt liv bliver hun en dag indlagt og som 58-årig diagnosticeret med Alzheimers. Vi følger familiens dilemma, da Kirstens mand selv insisterer på at passe hende, men dør og efterlader hende hjælpeløs. Vi er med hende på den travle hospitalsafdeling, græder med hende, da hun dumper i urskivetesten, prøver at holde tungen lige i munden, da hun som en kastebold bliver sendt rundt i den kommunale visitationsjungle, oplever Arbejde Adlers perle af en aflastningsafdeling midt på Nørrebro og ånder lettet op, da hun med plyssofa, seng og teaktræskommode indtager den længe ventede plejehjemsplads på Lolland. Kirsten ville gerne selv have fortalt historien, men mistede ret hurtigt evnen til at skrive. Det faldt derfor i forfatterens lod, som Kirstens søster, at viderebringe hendes skæbne.          Uddrag af bogen  ”Ved mor godt, jeg er dement?”  Jeg svarer, at det ved mor godt, og derfor er mor også glad for, at hun er her, hvor der er folk, der kan hjælpe, når der er noget, hun ikke lige kan huske.  ”Jamen er der andre i familien, der er blevet demente?”  Så snakker vi lidt om far og moster, som begge var gamle, da de fik det, og det var også på en lidt anden måde. Der er også rigtig mange, der er demente, det er nærmest blevet moderne, fortæller jeg hende. Vi bliver enige om, at det meget har at gøre med, hvordan man ta’r det.  Lidt spøgefuldt kan hun finde på at sige, at det her demens, det kan altså ikke anbefales. Første gang, den røg af panden, tænkte jeg: Tak for kaffe!          Om forfatteren   Karen Zubari (f. 1953) skriver visetekster og har udgivet digtsamlingerne Digte fra en blondekant og Ingen anemoner er så blå. Erindringsglimt i prosa fra en tid som hjemmehjælper udkom i StORDstrømmen Antologi 2015. Hun sidder i Lolland Ældreråd.

Elverbørnenes dans

af Anne Heinung

Jonas er en dreng på 9 år. Han har et lykkeligt liv med sine forældre og kammerater i København. På Stevns bor hans farfar og farmor, og farfar er Jonas’ bedste ven i verden. Da farfar bliver syg og dør, gennemlever Jonas en dyb sorg, men samtidig bliver han trøstet af engle og elvere. De kommer til ham fra Landet Mellem Stjernerne, som er det land, farfar rejser til efter døden. Jonas bevæger sig ind og ud af denne magiske verden, og han forstår, at selvom farfar ikke er på jorden mere, så har Jonas ikke mistet ham. For farfar kommer til Jonas i drømme, og så mærker han, at de stadig er sammen. Bogen har en lykkelig og overraskende slutning.          Uddrag af bogen  ”Jonas, jeg ved, du har fået at vide, at jeg er syg.” Jonas løfter blikket og ser afventende på farfar, der fortsætter: ”Det er rigtigt, at min krop er syg, men jeg er den samme, som jeg hele tiden har været. Du ved, kroppen er som en gammel frakke, som jeg har haft på i meget lang tid. Den er slidt og kan ikke mere.” ”Jamen så dør du jo, farfar, og det vil jeg ikke have!” siger Jonas. ”Nej, det forstår jeg,” siger farfar mildt, ”men der er ting, vi ikke kan bestemme over, Jonas. Døden er en af de ting. Men døden er ikke en dårlig ting. Kan du huske dengang …”          Om forfatteren   Anne Heinung har været sygeplejerske i mere end 35 år og er nu gået på pension. I 12 år arbejdede hun med døende og deres pårørende, blandt andet på hospice. Hun har tidligere skrevet to bøger om døden – dette er hendes første børnebog.

I det skjulte

af Brian Staunberg

CIA-agenten Tom Newman bliver kaldt tilbage til CIA’s hovedkontor i Langley for at mødes med underdirektør Collins i forbindelse med sin brors død. Kort efter sin ankomst bliver han kontaktet af Santini, en gammel kollega. Snart går det op for ham, at intet er, som han troede. Et drama, hvor alle har noget at skjule, udspiller sig. Inden Newman får set sig om, er han viklet ind i en bedragerisk kamp for at finde sandheden. Den nervepirrende jagt fører ham fra Amerika over Cypern for til sidst at slutte i Israel. Men hvem kan han stole på i en verden, hvor alle har deres egen agenda, og bedrag er normen? Vil det gå ham, som det gik hans bror?          Uddrag af bogen  ”Hvad er hans job egentlig?” spurgte Newman. Der gik mange rygter, men når det kom til stykket, var der egentlig ikke rigtig nogen, som kunne svare på det. Mange havde haft kontakt med ham i årenes løb. Han svævede ind, og så pludselig var han der ikke mere. Bagefter havde ingen kunnet fortælle, hvorfor han var der.  ”Hans primære opgave er at beskytte CIA’s hemmeligheder.”   Newman kunne ikke lade være med at grine. ”Det skal vi vel alle sammen.”   ”Jeg taler ikke om små operationer. Han vogter over vores dybeste hemmeligheder. Hans opgave er, at de aldrig kommer frem i lyset. Rygtet går på, at han endda holder dem hemmelige for vores egen direktør, så han ikke kan briefe præsidenten. Han mener ikke, man kan stole på en politiker.”            Om forfatteren   Brian Staunberg er født i 1972 i Vejle og nu bosat på Fyn. Hans debutroman var Ravkammeret. I det skjulte er hans anden bog i serien. Både som læser og forfatter foretrækker han spændingsromaner med et kompliceret og sindrigt komplot.

Forskydninger

af Mogens Fjord Christensen

Bogen består af fem fortællinger, der alle med forskellige indfaldsvinkler har krigen som centralt emne.  I den første historie, ’Forskydninger’, berettes om to kammeraters skæbne, efter at de i flere omgange har været udsendt til en krig i Mellemøsten, og om deres skæbnes indflydelse på deres nærmeste i den provinsby, hvor handlingen foregår. ’En sommerdag’ handler om afstanden mellem en magthavers tænkning og de tanker, et ægtepar lidt oppe i årene har omkring deres søn i en fremmed krig.   I ’Konfrontation’ er to soldater sendt ud i krigens ingenmandsland for at hente en såret kammerat ind.   ’Taxachaufføren’ er en forhenværende serbisk soldat, der har deltaget i uhyrligheder under Balkankrigen, og som nu gemmer sig i København.  I ’Cellen’ befinder en mand sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og bliver inddraget i en lokal konflikt i et fremmed land.          Uddrag af bogen   Han rejser sig og parkerer kørestolen ved et træ, lige hvor stien begynder. Med en krykkestok i den raske hånd går han ind i skoven. Han skal gå fem kilometer i dag, har han bestemt. Der er ret vildt, men det har han bestemt. Han skal vise dem. Han finder en langsom, jævn rytme, som tillader ham at få en god fornemmelse af balancen. Et egern piler over stien, op ad en stamme, ud på en gren, ud på de yderste grene og synes at svæve gennem luften over i et andet træs tyndeste grene og videre. Han lægger et imaginært gevær til kinden og skyder efter det, kommer et øjeblik ud af balance, men får rettet ind. Et svedudbrud rammer ham som en byge.    Om forfatteren Mogens Fjord Christensen tog medicinsk embedseksamen i 1965 og blev i 1974 ansat som overlæge ved børneafdelingen på Herning Sygehus. Senere administrerende overlæge samme sted indtil pensioneringen i 2002. Efter pensioneringen har han kastet sig over at skrive fiktion. Han har indtil videre udgivet fire romaner og enkelte noveller.

Sommerland

af Jens S. Holt

Hvis man ellers ved, hvad ’haggis’, ’sakkuk’, ’surgrød’ og et godt skvat ’øl med pind’ og lignende ingredienser er for noget, er det måske ikke ligefrem noget, man normalt forbinder med kærlighed og romantik. Novellerne i Sommerland har da også et lidt mere overraskende handlingsforløb end sædvanlige, romantiske fortællinger har, og det er på forhånd svært at gætte, hvordan historien udvikler sig. Alle fortællingerne tager udgangspunkt i oplevelser i sommerlandet. Historierne handler om samliv og romantik, men også om kærlighed set i et noget bredere perspektiv. Således er hovedpersonerne i novellerne f.eks. både voksne og børn, og skildringerne kan give anledning til såvel smil som til at knibe en lille sentimental eller bedrøvet tåre. Selv om der i novellerne på kærlig vis fortælles om ’Familieforviklinger’, ’Barnekummer’, ’Sommer og sakkuk’, et ’Malerisk møde’, det ’Sidste forår’ og om ’Sanglærkens sang’, så er der også anledning til lige at afsløre en smule om kulinariske ingredienser, der for mange formentlig er lidt ukendte.              Uddrag af bogen   Den forgangne, lune og inspirerende sommer bød på en ovenud yndig og frydefuld sommertid med en vidunderlig sommerromance i sommerlandet, og det blev en underskøn og uforglemmelig tid for både Marianne og Christian. De er i sommerens løb kommet til at elske hinanden virkelig højt, og selv om de hver for sig giver hinanden næsten ubegrænset frihed, og de aldrig lover hinanden noget konkret, forbliver de alligevel tro mod hinanden resten af livet.            Om forfatteren   Jens S. Holt er opvokset i grænselandet et stykke nord for den dansk-tyske grænse. Oprindelig er han handelsuddannet inden for trælastbranchen, men har herefter i godt 30 år arbejdet i finanssektoren især som it- og systemansvarlig. Han har tidligere udgivet bøger både for børn og for voksne.

Gruppehop, kålormestafet og andre lege

af Martin Nedergaard Andersen

Skal du arrangere en sjov og aktiv fødselsdag, firmafest, polterabend, klassefest eller en familiesammenkomst, der godt må være lidt anderledes? I så fald vil denne bog være en god hjælp. Den indeholder enkle beskrivelser af mere end 100 aktiviteter, som er nemme at gå til. For hver aktivitet er angivet antal deltagere, alder, varighed, om der skal bruges vand, om man bliver snavset eller våd, og om den foregår ude eller inde. Med andre ord er det nemt at finde frem til lige præcis den eller de aktiviteter, der passer til dit formål.        Uddrag af bogen    Choko-rundbold    2 hold 5+ pr. hold  6+ år  Udendørs bane: 20x30  Varighed: 16-60 min.      Rekvisitter  – 1 vandkande  – 1 chokoladebar (Mars, Snickers, Yankee el.lign.)    Opstilling  Lav en rundboldbane. Deltagerne deles ind i to hold: Et hold er i marken og et hold er inde.    Regler   Spilles som almindelig rundbold, men i stedet for et bat bruges vandkanden og i stedet for en bold bruges en chokoladebar.            Om forfatteren   Martin Nedergaard Andersen (f. 1965) bor på Frederiksberg, er gift og har to børn på 14 og 25 år. Han har siden 2011 arbejdet på fuld tid som opfinder af bræt- og kortspil, som udgives over hele verden, og har indtil videre solgt over 140 forskellige spil. Martin har tidligere udgivet otte andre bøger (bøger med sjove børnecitater, rejsebøger og bøger om hvordan man laver spil).

Solglimt

af Hans Møller Kristensen

Solglimt er en fortælling om et hus. I huset er der syv lejligheder og mange menneskeskæbner. Viceværten Henry bærer på en dyster hemmelighed. Den glade, hjertensgode sosu, Bodil, spreder glæde omkring sig. Hun er altid forelsket i en ny, hun møder. Enken Sonja har mange børn, hvoraf en er handicappet. Hun er energisk og flittig, men har det svært. Ingrid, der er kommet op i alderen, har også noget, som hun ikke ønsker, de andre skal vide. Vera er alenemor og møder kærligheden. Det er dog ikke problemfrit. Irma vil gerne forstå og hjælpe alle. Hendes mand er noget af en filosof og drømmer. Matilde er handicappet af et dårligt syn og er derfor altid bekymret for sin søn. Lone elsker sin søn, men han skuffer hende.  I huset er der glæder. Der er sorger. Tunge skyer trækker op, men der er enkelte solglimt. Børnene leger i gården. De møder både med- og modgang. Sådan er livet. Uddrag af bogen  Pludselig hørtes Ivans spæde røst. ”Har du slik?” sagde han, og det var ikke Mahdi, han henvendte sig til. Nej, det var til den lyshårede med bakkenbarterne. ”Du lovede Ina mere slik. Jeg fik kun et stykke,” sagde han ubehjælpsomt. Emil stirrede på den lyshårede, og det gjorde de andre også. Den lyshårede ligesom stivnede. ”Hvad er det for noget sludder, du kommer med, dumme knægt.” ”Det var ham perkeren, der gjorde det.” Hans stemme dirrede. “Har du også slik i dag?” gentog Ivan, og nu så de alle på den lyshårede, der med angst i stemmen sagde: ”Han er en lille, åndssvag dreng, der ikke ved, hvad han taler om.”Det tror jeg, han gør,” sagde Emil med isnende kold stemme.                  Om forfatteren   Hans Møller Kristensen (f. 1934) bor i Ølgod, hvor han har levet det meste af sit liv. Han er forfatter og dyrlæge. Han har altid skrevet meget, mest til skrivebordsskuffen, men i 1995 vovede han springet og udgav sin første bog Ingen må være træl. Efter at han er gået på pension har han udgivet flere bøger: to krimier, en historisk roman og senest et episk drama, Shamanens far.

1400 års indavl - Politisk ukorrekte noveller 5

af Jens Hostrup

I dette bind – 1400 års indavl –  kan man blandt andet læse en hel del forbløffende kendsgerninger om tidlig dansk historie, kendsgerninger, der indtil nu har været holdt godt skjult af de Fri-Radikalers historikere, hvem det  tilsyneladende er lykkedes at sætte sig på de autoritative historiebøger. Det skal vi imidlertid have lavet om på, så sandheden og virkeligheden kan komme frem. Indtil nu er det lykkedes for de Fri-Radikalers historikere at skjule den rette og sande sammenhæng med forholdene ved kong Ros hof. Hvorfor de ikke måtte komme frem, er stadig uklart, og man kan kun gisne om grundene dertil. Fritstillede og selvstændige historikere har teoretiseret, om der skulle gemme sig epokegørende hemmeligheder bag de Fri-Radikalers historikeres desperate forsøg på at skjule sandheden. Men nu er der lukket op for godteposen, og de Fri Radikalers historikere kan ikke få godterne tilbage i posen, lige meget hvor meget de anstrenger sig.              Uddrag af bogen   "For øvrigt,” sagde Mülkenpinger og rettede blikket ind i kameraet, ”så vil jeg absolut ikke gå så langt som den vise filosof, der engang sagde ”Gid Adam var død med alle sine ribben i behold!” ... for jeg er ikke kvindehader! Tværtimod, jeg elsker kvinder! Problemet i dag er blot, at kvinder ikke kender deres plads mere, og så tror fanden jo, at de bliver forvirrede, frustrerede og kvindesagskvinder! Sagens kerne er jo netop, at kvindens største ansvar er at være på jorden længe nok til at finde sig den bedst mulige mage og undfange børn, der vil forbedre arten ...” Ordføreren fik kuldegysninger ved disse ord, men rent fagligt frydede hun sig, for det var lige den slags, der skulle til for at sætte gang i debatten.   ”uhhh!” råbte gungerdrylle rasende og dirrede over hele kroppen. ”det er til at få brækfornemmelser af det her! mage til råddent, mandschauvinistisk pis skal man lede længe efter. det er tydeligt, at den herre ikke er kommet ud af stenalderen endnu, hvor han tydeligvis hører hjemme!”          Om forfatteren   Jens Hostrup har gennem et liv med forskelligartede arbejdsforhold som landarbejder, chauffør, militærmand, forretningsmand, lærer, maler/grafiker og forfatter erhvervet sig et omfattende livsgrundlag med tilhørende erfaringer, ærgrelser og glæder at trække på til sine fritvoksende og fabulerende skrøner. 

Dage på en ø

af Rie Osted

Forfatteren Annas kæreste har snydt og bedraget hende, og for at komme væk hjemmefra melder hun sig til et ophold på en lille sydlandsk ø, hvor der tilbydes sol, hvile, musik og inspirerende foredrag om psykologi, religion, kunst og litteratur og forkælelse med mad og vin. Anna får selskab af syv andre voksne i forskellige aldre og fra forskellige lande. En lesbisk danserinde med kærestesorger, en pensioneret magasinredaktør, en enkemand med bondeanger, en etbenet skiinstruktør, en fitnessejer i ægteskabelig krise med medbragte 10-årige tvillinger, en tidligere soldat med PTSD og en entreprenør, hvis kone har valgt at følge en guru. Alle har de deres grunde til at melde sig til dette retreat, og for flere af dem sker der noget skelsættende eller øjenåbnende. Heller ikke Anna er helt den samme, da hun efter seks dramatiske dage returnerer til fastlandet.            Uddrag af bogen   Kvinden tastede på sin computer og drejede sin skærm, så Anna kunne se med. Hendes sølvlakerede negle pegede på tallene. – Det håbede jeg så, at du selv kunne. Som du kan se her, så er der blevet hævet to gange 100.000 kr. for otte og seks dage siden, og i forgårs blev kontoen så tømt. Den ellers så perfekte kvinde rømmede sig nervøst: – Jeg kan se på dig, at det ikke er dig, der har tømt den?   Anna stirrede på skærmen og mærkede sine kinder blive kolde, da blodet forlod dem og i stedet rislede rundt i kroppen på hende, så det føltes, som om der var blandet et giftstof i det. Hun erkendte i et nu den ellers ufattelige sandhed og kæmpede som en gal for at bevare roen og skjule chokket og skammen …            Om forfatteren   Rie Osted er oprindelig journalist, men valgte for en del år siden at blive forfatter i stedet. Det er blevet til ca. 30 udgivelser, hvoraf de 11 er skønlitterære romaner, senest krimiserien om privatdetektiven Andrea de Lima

Irland under huden: På sporet af en irsk identitet

af Jørgen Refshauge og Flemming André Philip Ravn

Den Irske Republik fremstilles i et historisk, socioøkonomisk og kulturelt perspektiv, med en gennemgående reference til Nordirland. Bogen giver en nutidig introduktion til ”Den grønne ø” til støtte for alle, der gerne vil have en forhåndsforståelse af Irland, eller som ønsker at uddybe deres viden om hele øen. Gennem en historisk profil beskrives Irland før og under kolonitiden over kampen for selvstændighed og delingen af øen frem til republikkens fuldgyldige og aktive medlemskab af EU. Undervejs fremlægges detaljer fra den fælles forhistorie med de danske vikinger, ligesom vi hører om kolonitidens undertrykkelse, kirkens indflydelse, udvandringen, kvindernes forhold og kampen for selvstændighed og identitet. Aktuelt præsenteres den unge irske republik under indtryk af succeshistorien om ”den keltiske tiger”, som var den fænomenale økonomiske optur omkring årtusindeskiftet. Irland under huden blotlægger den irske litteraturs afspejling af ”folkesjælen” – det vil sige det, der konstituerer selve ”irskheden”. Kulturelt overrasker landet ved sin mangfoldighed og sine affiniteter til Danmark.    Uddrag af bogen   Med hensyn til Irlands udvikling som selvstændig nation var medlemskabet af FN, OECD og EU af stor betydning for landets selvbillede og fremgang. Irland har igennem anden halvdel af 1900-tallet haft den udfordring, at landet skulle indhente det forsømte, opbygge sine institutioner og bestræbe sig på at opnå nogle af de samme sociale og politiske landvindinger som Danmark og de øvrige nordatlantiske lande – befolkninger, som irerne måske umiddelbart føler en særlig tilknytning til, ikke blot rent geografisk. Som nævnt havde ’den keltiske tiger’ også stor betydning for landets udvikling og fremdrift, og skønt krisen i 2008 og årene derefter havde mange uheldige konsekvenser for Irland i form af bl.a. skattestigninger, og hvor landet måtte bede EU og IMF om et nødlån på 85 mia. euro, skønner Irlands ambassadør i Danmark, Cliona Manahan, at Irland alligevel er kommet styrket ud af krisen.                  Om forfatterne  Flemming André Philip Ravn.  Lektor i engelsk, fransk og psykologi ved Solrød Gymnasium. Dobbelt cand.mag. (herunder i engelsk) samt M.A. i Middle East Studies. Medforfatter til lærebogen Psykologi – fra celle til selfie (sammen med Troels Wolf). Anmelder af faglitteratur, undervisningsbøger og kulturbegivenheder. EMU-redaktør for fransk og italiensk. Stifter og redaktør af Tidsskriftet Epsilon.    Jørgen Refshauge.  Født i Sønderjylland i 1950. Oprindeligt kontoruddannet og senere cand.mag. i engelsk og dansk. Underviste i gymnasieskolen 1980-2012. Har oversat diverse faglitteratur fra engelsk til dansk og omvendt, herunder Imago terapi af Harville Hendrix. Har ligeledes oversat et par romaner. Anmelder af bøger og kulturbegivenheder i Tidsskriftet Epsilon.

Deep Zleep

af Mille Brink

Sean Dewoods mor var væk, før hun overhovedet havde været til stede. Nu, da hans far langt om længe smed bomben, blev alt revet fra hinanden, og Sean ville gøre alt for at hævne sin fars mange løgne. Da Sean efter en ulykke vågner op på et tomt hospital, vil forvirringen ikke høre op. Luften føles mærkelig, og stilheden er ekstrem. Det skal vise sig, at han må kæmpe for livet – det er alt eller intet.            Uddrag af bogen   Før han væltede rundt i bilen, havde Mason sagt, at det hele nok skulle gå, eftersom Sean formentlig havde set sløj og opgivende ud. Forruden blev smadret, og forlygterne sprang. Hans krop tumlede rundt, og Mason slog hovedet ned i rattet og så i vinduet. Selv var han nær fløjet ud gennem forruden, der blev splittet op af revnerne, som lignede et spindelvæv. Da de landede i grøften, lå hans bedste ven musestille op ad ham. Alt var stille, og han kunne mærke blodet løbe ned over panden. Han kunne smage det i munden.                  Om forfatteren   Mille Brink (f. 2001) er vokset op i Skive. Hun er i gang med sit sidste år i folkeskolen. Deep zleep er hendes debut.

Når engle forstummer

af Knud Byrjalsen

Når engle forstummer er en historie om, hvad der kan ligge til grund for, at mennesker kan miste deres medmenneskelighed midlertidigt eller permanent. Historien udspiller sig i en mellemstor sydspansk by, Fuengirola, men handlingen besøger også Tyskland, Rumænien og Danmark. En ellers velfungerende, ung spansk arkitektstuderende, Concha, og en mindre velfungerende ung irsk-engelsk biker, Kieran, falder uafhængigt af hinanden i unåde hos en magtfuld eksrumænsk Securitate-gangster. Den ene reagerer umiddelbart defensivt mod truslen, den anden reagerer offensivt mod gerningen med udspekuleret retaliation. Dette danner rammen om to parallelhistorier, som langsomt konvergerer gennem bogen til en kulmination, hvor deres skæbner besegles.                Uddrag af bogen Concha nåede lige at tænke tanken til ende, da hun hørte en bil køre op på siden af sig og bremse. To mænd, hun ikke havde set før, for ud af bilen og greb hende, uden hun overhovedet nåede at reagere eller skrige. Hun blev hevet ind bag i en varevogn, som satte afsted. Det hele tog mindre end ti sekunder. Hun blev sat i et hjørne af varevognen, der lugtede af en blanding af olie, sved, alkohol og bilsæder, der havde haft den tvivlsomme fornøjelse at skulle absorbere mænds rygsved alt for mange gange. Der var to mænd i bilen. En bag rattet og en, der lige nu sad og kiggede op og ned ad hende. Hendes hjerne modtog en strøm af billeder af hende selv i forskellige stillinger med tøjet revet af og benene hevet brutalt ud til siderne og et uvasket liderligt svin, der famlede med lynlåsen i bukserne for at komme ind i hende. Hun hørte sig selv skrige, men fik lynhurtigt en beskidt næve over munden. Hun gjorde tegn til ham om, at hun ville holde den lukket, bare han ville fjerne den ildelugtende hånd. ”Du skylder os mange penge, Concha,” sagde han pludseligt, uden indledning. Om forfatteren   Knud Byrjalsen er født i Brønderslev i 1957. Han har boet i USA og England, men har siden 1992 været bosat i Sydspanien. Når engle forstummer er hans debutroman.

Dråber

af Hanna Brabrand Henriksen

Digtene er som dråber, der trænger igennem sindets sansehvirvel. En dråbe kan rumme myriader af liv.          Uddrag af bogen  Løser knuden  på navlestrengen  her i barneværelses morgen  sang gennem vægge  løftes op i lys og binder  timerne  mens jeg vender ryggen til  dit åndedrag  i samme rum  som ansigtet  på et falmet foto  stivner  med navnet  på dine læber  mellem opstablede kasser  i min kælder          Om forfatteren   Hanna Brabrand Henriksen (f. 1945) har tidligere udgivet digtsamlingerne Dage, Sprækker og Skygger af lys. Har deltaget med digte i antologien Kvindestemmer og Lyriske stemmer.

Koldbrand

af Rasmus Bertelen

Året er 1990, og stedet er et Polen i politisk kaos efter kommunismens sammenbrud. En dag modtager Józef Tewel et brev, som vækker årtiers undertrykt smerte til live og straks tvinger ham til at rejse til Danmark. Indhentet af fortiden og en kærligheds-historie, der bliver ved med at springe op som et gammelt sår, begynder nu en rejse gennem en verden i opløsning og en labyrint af livsløgne. Bag ham ligger et liv levet i skyggen af holocaust, Stalinismens terror og en tro på en bedre fremtid. Foran ham ligger en række uopklarede spørgsmål om hans egen skæbne og ansvar herfor – spørgsmål, der måske kan give ham svar på, hvem han er og få ham til at forsone sig med sig selv. Koldbrand er en roman om skyld, politisk opportunisme og overlevelse og handler om den eksistentielle erfaring, som opstår i spændingsfeltet mellem frihed og tvang, der hvor grænsen mellem bøddel og offer bliver udvisket.              Uddrag af bogen   I det samme blæste vinden op fra syd, og i det fjerne hørtes en langthenrullende torden. Han mærkede, hvordan ubehaget voksede inde i ham; hvordan hjertet bankede, hurtigere og hurtigere. Kun det øverste af aftensolen kunne nu lige akkurat skimtes bag de lave hustage. Alting flimrede, slog gnister. Verden hvirvlede rundt, og en skygge gled over hans ansigt. Det var, som om en skjult natur var vågnet op og vakt til live derude – et sted i det tiltagende mørke. Poplerne og klokkeblomsterne udsendte en frygtelig – men næppe hørbar kimen for aftensolens bloddryppende skød, der fik stilheden til at ringe i hans ører. Det var frygteligt! Dette ekko af undergang! Hvad ville der ske nu?            Om forfatteren   Rasmus Bertelsen (f. 1983). Cand.mag. i litteraturvidenskab og russisk. Koldbrand er hans debutroman.

Den første enhjørning

af Katharina Malu Bach

Dette er en dejlig lille bog om forskellighed og accept, der egner sig perfekt til højtlæsning eller som godnathistorie. Den handler om præmiehesten David, der bor helt alene på en øde savanne. Derfor prøver han desperat på at blive en del af den nærmeste næsehornsflok. Dette er dog ikke helt nemt, da han er for anderledes og ikke passer ind. Derfor må David ty til andre metoder for at få næsehornenes accept.              Om forfatteren   Katharina Malu Bach er født i 1995. Hun er udlært landbrugsassistent og er ejer samt grundlægger af Lykkeshåb Kaninavl. Hun har igennem årene fortalt mange historier og eventyr til børn i alle aldre. Den første enhjørning er hendes debutbog.

Skriveguide til forfatterspirer

af Anna Lorenzen

Skriveguiden er en motiverende opslags- og guidebog med konkrete råd og øvelser. Et større skriveprojekt kan virke kaotisk og uoverskueligt, så denne bog giver strukturen og praktiske værktøjer til at realisere forfatterdrømmen. At skrive beror på erfaring: sproglig, litterær, skriveteknisk. Derfor lægger bogen op til, at du konstant skal gøre dig erfaringer, at du nedskriver dem, så de ikke bare glemmes, og du i værste fald ikke lærer af dine fejl. Eller dine genistreger. Bogen lægger op til aktiv læsning. At du noterer og skriver løbende – også i selve bogen. Der er rig mulighed for at danne erfaringer ved at afprøve værktøjer i praksis. Skriveguiden coacher dig gennem processen: en teksts tilblivelse. Fra at finde ud af hvorfor man skriver, hvad man vil skrive og til hvem. Den guider gennem ideudvikling og planlægning, videre til skrivningen, og hvad man gør, når tekstens sidste punktum er sat.              Uddrag af bogen Skriveguiden er min hjemmelavede opskriftsbog om forfatterskab – fra forfatterspire til forfatterspire. Altså hvordan jeg som forfatterspire skabte skønlitterære manuskripter. Noget, jeg har bedrevet, siden jeg var 17 år. Bogen er en invitation til dig om at følge med i processen, til at udvikle dit eget projekt undervejs og finde din personlige skrivemåde ved at vælge til eller fra af metoderne. Der er formentlig forfattere, der arbejder helt anderledes som forfatterspirer end mig. Her må du forholde dig kritisk, afprøve og benytte det, der fungerer for dig. Alt forandres med tiden – også skrivemetoder. Når det basale er på plads, er der plads til eksperimenter. Efter hvert kapitel er der et summa summarum af kapitlet. Der er en liste over, hvad kapitlet har omhandlet, og hvad jeg råder dig til. Efter hver opsummering er der plads til egne notater.                Om forfatteren   Anna Lorenzen (f. 1990) bor på Djursland. Skriveguiden er hendes hjemmelavede opskriftsbog om skrivning. Hun har skrevet siden, hun var 17 år. Nu er hun udgivet forfatter og vil gerne motivere andre forfatterspirer, støtte dem med en guide.

La Corsa Rosa

af René Preuthun

Bagsidetekst  Det kan godt være, at Tour de France er verdens førende cykelløb, men lige i baghjulet på det befinder Giro d’Italia sig, og det indtager efter manges mening førstepladsen, når det kommer til den største dramatik, de vanskeligste etaper, de vildeste bjerge, det dårligste vejr, de flotteste ruter, de smukkeste kyssepiger og de skøreste fans, og løbet er uden tvivl det mest uforudsigelige af de tre store Grand Tours: Touren, Vueltaen og Giroen. 99 gange er Giroen blevet kørt og har begejstret verdens cykelfans, og det er highlights fra alle disse fantastiske udgaver af løbet, som La Corsa Rosa – historier fra et cykelløb fortæller på en levende og superspændende måde i denne unikke bog. For første gang på dansk stifter læserne bekendtskab med Giro d’Italia, og det er i selskab med superstjerner som Binda, Coppi, Bartali, Koblet, Anquetil, Gimondi, Merckx, Hinault, Saronni, Moser, Indurain, Pantani, Contador og Nibali, som alle har malet vejene i Støvlelandet lyserøde med den store, brede pensel. Og det er maling, der aldrig kan vaskes bort. W IL GIRO! – GIROEN LEVE!              Uddrag af bogen   På denne dag, der bød på alskens modbydelige vejrlig, lukkede Merckx først, på trods af en punktering, personligt et hul på 10 minutter til en udbrydergruppe, for derefter, i snestorm, at køre solo til toppen af det legendariske bjerg kun iført en kasket, bukser, sin kortærmede Maglia La Maglia Iridata – (italiensk for VM/regnbuetrøjen) og sorte handsker. Det var en fuldstændig forkommen verdensmester, der kom i mål, og han har senere udtalt, at Lavaredo var den største udfordring i hans liv – ”La più grande fatica della mia via.” Nogle vil måske mene, at Mont Ventoux-etapen i Tour de France i 1970, hvor han kollapsede på målstregen, var større. Men uanset hvad, så vidste størstedelen af hans konkurrenter fra og med Lavaredo-etapen, at de fremover skulle være glade for bare at blive nummer to.              Om forfatteren   René Preuthun er uddannet lærer med speciale i historie. Det er denne historieinteresse, der har drevet ham til at skrive tre andre bøger om cykelsportens historie: For enden er regnbuen (2004) om VM’s historie, De Store Klassikere (2008) om cykelsportens største endagsløb og Der er et yndigt løb (2015) om Post Danmark Rundt. Han har desuden skrevet indlæg på Danmarks største cykelsite, Feltet.dk. Han er også krediteret for flere artikler i det officielle program for VM i landevejscykling i Danmark i 2011.

Midnatssol

af Christian Teisner

Bagsidetekst  Denne samling af digte er Christian Teisners debut. Den handler om angst og smerte, men også kærlighed og glæde. Med en blanding af humor og alvor skriver han om rejser i fremmede byer, sanselighed og drømme. Der er digte om det ”almindelige” i hverdagen, om kunst, musik, sproget, beruselse og det at skrive. Om at være anderledes – men ikke så anderledes igen. Om sindets veje og vildveje. Om glæden ved at få lov til være seks fod oppe over graven – og ikke seks fod nede i den. Om den eneste sikre ting, døden, og angsten i den forbindelse. Om øjeblikke af skønhed og gru. Om at natten ikke altid er så mørk. Om midnatssol.                       Uddrag af bogen  Tiden er en skaldet mand  der hamrer hovedet mod månen  Landskaberne flyver bort  med de sidste sommerskyer   Så står vi tilbage   med sprukne læber  Små tørstige børn  forladte forkomne  Men vi har sunde tænder            Om forfatteren   Christian Teisner (f. 1972) har boet et år i Frankrig og efterfølgende studeret litteraturvidenskab. Mange rejser i Frankrig, Italien, Chile og Spanien.

Dagbog fra Zombieland

af Klaus Frederiksen

Ingen ved præcis, hvornår det skete, men jorden er gradvist blevet overtaget af zombier. Noah bor alene i København og har mistet sin familie under zombie-apokalypsen. Han beslutter sig for at tage på roadtrip igennem Danmark, hvilket han dokumenterer i denne dagbog. Dagbogen beskriver Noahs kamp imod flodbølgen af zombier og hans kamp for overlevelse. Desuden kan man opleve forskellige personer, der også kæmper for overlevelse, både fysisk og psykisk, i en fuldstændig forandret verden, hvor man på intet tidspunkt kan føle sig sikker. Et roadtrip igennem et dansk zombieland.    Dagbog fra Zombieland er det danske svar på hitserierne The Walking Dead, Fear The Walking Dead og Z Nation, nedfældet i dagbogsform.              Uddrag af bogen   Wienerballet var i fuld gang på Kronborg Slot, og livet syntes fantastisk. Det var snart midnat, orkesteret spillede, og vi så frem til det fyrværkeri, som var planlagt udenfor ved midnatstid. Pludselig gik dørene op med et brag, hvilket jeg først troede var pga. blæsten, men sandheden gik snart op for os alle. Frådende zombier stormede ind i salen, imens musikerne spillede videre. Det må have været som på Titanic, hvor musikerne spillede videre, imens skibet sank. Kontrasten imellem de smukke kvinder, deres kjoler, vi mænd i pænt tøj, og så zombier, der kun tænkte på at angribe os alle i en blodrus, var ubeskrivelig. Desuden kunne jeg se, at der udenfor lå flere lig i sneen med zombier vandrende imellem dem, hvilket havde fået sneen til at skifte farve fra snehvid til blodrød.                  Om forfatteren   Klaus Frederiksen (f. 1976) er født i Farsø, opvokset i Overlade. Han blev uddannet som lærer i 2002 i Aalborg og underviser nu på VUC. Han bor med sin kæreste og to døtre i Aalborg og har gennem længere tid været interesseret i zombie- og dommedagsgenren. Dagbog fra Zombie­land er hans første roman.

Livet i digte

af Michael Michalik Andersen

Bagsidetekst Livet i digte er en lille digtsamling, der handler om livet. Om at vokse op og om at blive voksen. Hvordan opleves barndommen? Hvordan er det at miste? Hvordan opleves kærligheden? Hvordan opleves det at have OCD? Og hvordan er det at få børn? 49 små digte fra hjertet om, hvad der kan ske på vejen igennem livet. Læs mine ord, og lad dig berige.            Uddrag af bogen  Natten  I månens skær.  Mødes vi.  Nu er det os to.  Fred og ro.  Bliver afløst af kærtegn.  Hurtig vejrtrækning.  Blide berøringer.  Silkeblød hud.  Støn, klynk og suk.  En eksplosion, et stjerneskud.  Forpustede, lettede.  Der bliver stille.        Om forfatteren   Michael Michalik Andersen (f. 1982) er født og opvokset på Sjælland. Han er uddannet mejerist og procesteknolog med speciale i mejeridrift. Har tidligere udgivet romanen Kan man dø ung? (2016).

De nåede tilbage i rette tid

af Poul Skov Andersen

Vi befinder os i 1200-tallets Danmark. Den unge bonde, Hans, må flygte fra sit hjem og sin fæstemø på grund af et tredobbelt drab. På flugten møder han Arnfred, som bliver hans trofaste ven. Også Arnfred er på flugt, da han ved hjælp fra en kvinde er undsluppet hundehullet. De to venner søger tilflugt hos kong Valdemar Sejr. I hans tjeneste kommer de til fremmede lande. I Estland møder Hans den mystiske Inese og hjælpsomme munke. I Aachen møder de den underskønne Helga, senere kong Valdemars søster, den franske dronning Ingeborg, efterfølgende henter de brev hos paven i Rom, og på hjemvejen møder de Lucien. Også hunden Odin kommer til at spille en væsentlig rolle. De oplever mord, fordærv og svigt, men trods mange genvordigheder bag sig, når de velbeholdne hjem.                    Om forfatteren Poul Skov Andersen har altid været optaget af historie. I en sen alder har han kombineret sin skriveglæde med interessen for det historiske.                            Uddrag af bogen Med den tanke knugede han så hårdt om knortekæppen, at hans knoer blev helt hvide. Han skønnede ud fra solens højde, at det måtte være midt på formiddagen Var det ikke dem? Han vendte øret i den retning, hvorfra han mente at kunne høre støj. Joh. Det var helt sikkert dem. Nu kunne han tydeligt høre de galoperende heste og mændenes højlydte skrålen. De var tæt på. Hans hjerte slog så hårdt, at han blev helt stakåndet.

Med Frikorpset og Frundsberg

af Bjarne Cronfeld

Bagsidetekst  Jens Peter Leon Jensens liv var ikke et almindeligt liv, men i en periode et liv fyldt med spænding og fare. Han blev uddannet som snedker i 1934 og aftjente umiddelbart derefter sin toårige værnepligt ved Fynske Livregiment i Odense. Han blev gift med Agnes i sommeren 1937 og drog til Hamborg for at søge arbejde. Da krigen brød ud, havde Jens Peter rigeligt at se til. For at kunne spare lidt sammen arbejdede han ved siden af arbejdet som snedker også som tjener i den zoologiske have, Hagenbeck. Han søgte ind i Frikorps Danmark og var med ved Demjansk. Senere kom han med Regiment 24 Danmark både til Kroatien og tilbage til Østfronten. I juli 1944 overgik han til SS-Panzerjäger-Abteilung 10 og var med i de berømte kampe under de allieredes operation Market Garden i Holland. Sammen med vennen Poul Helmuth blev han taget til fange af amerikanerne den 8. maj 1945.            Uddrag af bogen   Halvt bøjet tog Jens Peter maskingeværet og løb tilbage. Hvor langt vidste han ikke, men selv tyve meter med et MG34, der vejer mere end 12 kilo, føles lang, og tiden, det tager, føles som en evighed, når man har fjenden lige i røven. Poul Helmuth nåede lige at tage den sidste halve kasse ammunition med sig, så de havde lidt til turen hjem. De lod sig falde ned i en naturlig fordybning bag en stump træ og satte lynhurtigt maskingeværet op igen. Op med låsen til patronbæltet, luk og fyr. Det var svært for Frikorpset at holde stillingen, specielt fordi russerne tilsyneladende bare havde uanede mængder af soldater.              Om forfatteren   Bjarne Cronfeld (f. 1960) er opvokset nord for København og uddannet som civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet. Han arbejder i dag i en international koncern som underviser og ansvarlig for virksomhedens projektlederuddannelse.

Hun ringede for at fortælle, at jeg har kræft

af Anni Baagø

Hvordan er det at få at vide, at man har kræft, og hvordan kommer man igennem det? Hvordan tilgiver man fejloperationer?  Hvordan rummer man at være kræftpatient, blive opereret, være i kontrolforløb, passe sin genoptræning og være pårørende til en kræftpatient, alt sammen i løbet af 365 dage?  Hvordan lever man med angsten for at det kommer igen?   Hvordan lever man med smerter og vænner sig til at være begrænset?   Hvordan takler man at miste en, man holder af, til kræften, når man selv lige har været igennem et forløb?  Igennem alle årene følger man forfatterens tanker, behandlinger, kontrolforløb, bølgegang af accept og fortvivlelse eller benægtelse og hverdagen med glæde, humor, familie, venner, arbejde og fritid. Bogen er letlæselig og fængende. Bogen kan også bruges som opslagsbog, da den også indeholder de seks faser, man går igennem, når man overlever kræft: beskeden – ventetiden/udredningsfasen – operationer – genoptræning – kontrolforløb – senfølger.                Uddrag af bogen   Så står jeg der på et stort sygehusbadeværelse, det er nok praktisk indrettet, men meget grimt. Gulvet er koldt. Det her kommer til at tage noget tid, almindelige ting som at tage tøjet af og komme i bad er lige nu en stor opgave. Min højre arm hænger slapt, jeg har stadigvæk slanger, der hænger ud fra min armhule, jeg har ondt, og jeg har en pose på et stativ, hvor væsken fra min krop løber ned i. Posen hænger på et stativ med hjul på, så jeg skal have stativet med i bad. Jeg får tøjet af, kigger ned ad min krop og kigger mig i spejlet. Jeg kan mærke, at jeg ikke synes, det her er sjovt. Jeg ser syg ud.                  Om forfatteren   Anni Baagø (f. 1973) driver kosmetologskolen Baagø Institut i Kolding. Hun har i mange år skrevet undervisningsmateriale og bøger til skolen om bl.a. hudpleje, velvære, ernæring, anatomi og fysiologi. I 2010 fik hun konstateret kræft, og i 2011 fik hendes mor konstateret kræft. Hun ringede for at fortælle, at jeg har kræft er en meget ærlig fortælling, hvor man møder hende privat og tæt på. 

Det er ikke let II

af Lars Hougaard Clausen

Det er ikke let II er efterfølgeren til forfatterens debut Det er ikke let, som udkom i november 2015 som en videreførelse af den satiriske tradition fra Blæksprutten, der udkom sidste gang i 2014. Digtsamlingen giver i sproglige billeder et aktuelt og historisk perspektiveret portræt af året, der gik. I flere af digtene er det som i Det er ikke let fra i fjor et lån fra Dan Turèll, der er den gennemgående sproglige figur. Uddrag af bogen  Det værste er ikke til at tro.  Det bedste ville være at holde mund  og tand for tunge.  Det bedste ville være at holde ud med sproget.  Det værste er at blive tilbudt gæstefutterne i andres hjem.   Det bedste ville være at holde hund.  Det bedste ville være at give op  og nøjes med spaghettigudstjeneste  på varmestuen om onsdagen  for Lady og Vagabonden.        Om forfatteren   Lars Hougaard Clausen (f. 1960) er cand.theol. fra Aarhus Universitet. Han har udgivet digte og salmer. Han er lærer på Gallo Skolen og er formand for Poetklub Århus og redaktør af foreningens blad M gasin.

Harigasti

af Leila Buchardt Joensson

Året er 235 før Kristi fødsel. Laurentius Gaius Nobilis er i embedet som romersk soldat udsendt som spejder til de keltiske og germanske stammer før og efter Alperne. På rejsen gennem stammernes riger tager han ophold hos høvdinge, fyrster og stolte krigere. Uroligheder præger livet i de germanske landsbyer. Høvdinge og krigere bygger forsvarsanlæg og ringborge.  Magten centreres i fyrstesæder, der dominerer varehandlen i midtlandet.  Regnen plager høsten i nord, og folket sulter. Stammernes præster ofrer til guderne i håb om bedre tider.  Kampen for overlevelse dominerer over hele kontinentet. Harigasti – Hærgæsten er en historisk roman fra førromersk jernalder. Romanen bygger på virkelige hændelser i tiden forud for vikingerne og bekræfter Danmarks og Midteuropas tidlige historie. Harigasti – Hærgæsten giver et solidt indblik i stammernes traditioner og religioner, og hvem danskerne er efterkommere af. Gennem hovedpersonens øjne oplever vi jernaldermandens hverdag. På tværs af kontinentet og til verdens ende oplever vi de begivenheder, der leder til kimbrernes udvandring og romernes erobring af Britannia.            Uddrag af bogen   Indeni følte Laurentius, at noget gav slip, men han forstod ingenting. Pludselig var han let som en fugl og svævede i rummet, men hans krop stod fast på nærmest forstenet vis. Han så, hvordan krigere nikkede anerkendende. Nogle kiggede ned i gulvet. Andre græd. Juta holdt krampagtigt fast i en af de tagbærende stolper i langhuset. Han kunne se, at hun formede et ord med sine læber, men han kunne ikke høre det. Det var som at være under vand. Han kunne se med sine øjne, men han kunne ikke høre, smage eller mærke noget. Langsomt kom sanserne tilbage. Thjodulv greb Laurentius, da en overvældende kraft tvang ham i knæ. Han støttede panden mod godi Thjodulvs ben og mærkede høvdingens hånd på sit hoved. Om forfatteren   Leila Buchardt Joensson (f. 1969) er læreruddannet, kunstner og kulturhistorisk formidler. Romanen er den første bog i trilogien om jernaldermennesket og en verden i forandring.  Harigasti – Hærgæsten er forfatterens debutroman.

Sune og kongens flugt

af Jørgen Lindgreen

Sune, kongens dreng, kidnappes undervejs til forsoningsmøde med sine forældre af kongesønnen Svend, der står bag det kommende oprør mod ”brobyggerkongen”. Den kristne mission skal standses, og vikingetogterne skal genoptages. Kun Sunes venner kan redde kongens dreng, så han kan købe øen, som han har lovet dem, hvor friheden skal råde. En ungdom, der går sin egen vej i vikingetidens slavesamfund, mens ringborgene rejser sig i landskabet. Sune og kongens flugt er en fortsættelse af Sune, fyrstesøn og oprører.    – – – Forfattere har brug for noget at skrive romaner om. Det gør Jørgen Lindgreen, så det er en fornøjelse. Vel også fordi forfatteren kyndigt blander sin gedigne historiske viden og begejstrede indlevelse op med herlige personportrætter af konger, deres hird og trælle, af frie kræmmere og i særdeleshed af listige og mere eller mindre ærbare kvinder.   – Runa J. Kaehler i Kristeligt Dagblad.              Uddrag af bogen   Min far rakte hånden frem mod mig. – Jeg ved godt, at jeg har været for hård ved dig, Sune. Tag mod min undskyldning, som mand til mand. Tro mig, sådan har jeg aldrig sagt til noget menneske før.   – Far, sagde jeg indtrængende, – få Svend til at sejle herfra. Opgiv den sammensværgelse, I har dannet, han og du og andre stormænd, for at tage magten fra kong Harald. Hvis du vil være med til det, så giver jeg dig håndslag.  Min far tog en dyb indånding. – Kom nu med hjem, dreng, så forhandler vi under festen.  Jeg rystede på hovedet. – Nej, far. Lad os tale sammen om det nu og uden Svend. Hvis vi to kan blive enige, så følges vi ad til din gård.  Det joviale i min fars ansigt forsvandt i ét nu. Den rødlige ansigtskulør tog til, og han begyndte at klemme skuldrene sammen. Jeg håbede, at han ikke bemærkede, hvordan benene rystede under mig.          Om forfatteren   Jørgen Lindgreen er født i 1936 i Odense og kontoruddannet. Aktiv på den politiske venstrefløj fra fjortenårs­alderen. Senere folketingskandidat og værftsarbejder, korrekturlæser, ansat ved telegrafvæsenet og oplæser i Odense Kommunes ældreverden. Har gennem 30 år arbejdet for sin søns og andre autisters rettigheder i samfundet. Leder af Munkebo-Lillescene, en modelteatergruppe, der spiller forestillinger på det lokale bibliotek

Katja Knurhår fra Katteminde

af Rita Bitsch

Katja Knurhår bor i Katteminde. Her har hun sin egen café, hvor hun laver byens bedste ristede rotter. Med sin kikkert holder hun øje med alt, hvad der sker overalt i byen og på vandet. Katja vil gerne kunne knurre ligesom sin bedstefar, så hun kan skræmme banditter væk, men selvom hun øver hver dag, kan hun ikke finde ud af det, og derfor synger hun i stedet for. Alle i Katteminde elsker, når Katja står ude på terrassen ved sin café og synger. I denne fortælling kommer Katja ud på en flyvetur i en luftballon sammen med sin ven Listepeter. Hun får en meget oplevelsesrig og lærerig dag, hvor det i sandhed går op for hende, at hun ved at hjælpe andre selv bliver en meget bedre kat.              Om forfatteren   Rita Bitsch er uddannet folkeskolelærer og bor i Ringkøbing i Vestjylland. I 2005 udkom hendes første læseletbøger. Senest udkom Dolken fra Dødemandsbjerget. Idéen til Katja Knurhår har hun fra sine mange besøg hos sine børnebørn, der bor tæt på Kattestræde i Kerteminde.

Monis hjemmebryg

af Monika Pölitz

Denne bog handler om, hvordan du laver din egen likør og vin, og hvor sjovt det kan være at gøre det selv. Jeg har skrevet opskrifter til dig om, hvordan du kommer frem til den gode smag i likør og vin. Jeg har skrevet om, hvor og hvornår du kan finde frugt. Desuden forklarer jeg lidt om kandissukker og de forskellige hjælpemidler, du har brug for til at komme i gang, og selvfølgelig om, hvor sjovt det er. Alle opskrifter har jeg selv lavet, og det har været fantastisk og spændende. God fornøjelse!            Om forfatteren   Monika Pölitz kom til Danmark i 2009 sammen med to af sine døtre for at begynde et nyt liv. Nu er døtrene voksne, og hun er begyndt at lave de ting, hun godt kan lide: vin, likør, genbrug, syltning, haven og at pynte op i sit og kæresten Flemmings hjem i Aabenraa.

Lurian

af Andrias Andreasen

Bagsidetekst  I fortællingen om Lurian følger vi en ægte seriemorders gøren og laden fra hans følelseskolde, vanrøgtede opvækst i midten af 70´erne og videre ad hans livsbane mod en afgrund af blod og tårer og et morderisk behov, som bliver sværere og sværere at tæmme, jo længere ud over mørkets rand han bevæger sig. I takt med at et voksende antal lig dukker op rundt omkring i landet, intensiveres politijagten på morderen, som på trods af den voksende mængde bevismateriale forbliver usynlig over for efterforskningsholdet. Lurian er Andrias Andreasens mesterlige skildring af en seriemorders sind, hvis motiv alene er begrundet i lysten til at dræbe. Det er uhyggelig læsning, der efterlader en med en kriblende fornemmelse af afsky og afmagt, fordi historien skildres så hæsligt, som den virkelige verden afspilles. Romanen benytter sig af elementer fra både den hårdkogte amerikanske og mere psykologiske skandinaviske genre.            Uddrag af bogen   Mediernes søgelys havde givet ham en forskrækkelse, men den havde været kortvarig, som en lun handske på en bidende vinternat. Flygtigt havde den varmet, indtil den isnende kulde bed sig fast i de stivfrosne fingre, og jagtens velkendte ritualer snigende manipulerede sig ind i hverdagens grusomme fornøjelser. Løftet, som han havde givet sig selv om at holde inde med at tage liv, havde han brudt, så snart trangen ikke var til at holde ud, og et offer havde fristet ham. De tirrede ham med deres blotte tilstedeværelse. Med deres svajende hår. Synlige hud. Elegante bevægelser. Fragmenterede smil og blodige grimasser.              Om forfatteren   Andrias Andreasen (f. 1977) er vokset op i bygden Selatrað på Færøerne, men bor nu i Sønderborg. Beskæftigelsesmæssigt har han primært arbejdet inden for det socialfaglige område, og privat lever han som et familiemenneske. Efter i en længere periode at have flirtet med idéen om at skrive en roman, debuterer han nu med Lurian – en hårrejsende psykologisk krimithriller.

Oktoberdans

af Thomas Nielsen

Torben lever en pendlertilværelse i København, hvor han har succes i arbejdslivet og er en aktiv sportsmand. Samtidig er han familiefar i provinsen. Han forelsker i en anden kvinde og forlader sin kone. Han finder imidlertid ud af, at det ikke er helt så let at blive skilt. Midt i alle fortrædelighederne bryder kvinden forholdet til ham. Han sætter sig for at forstå, hvad der lige er sket. Han vil finde kærlighedens væsen. Han dykker ned i sms-korrespondancerne, han havde med kvinden. Det bliver til en rejse tilbage i dette forløb, hvor man i dagbogsform får et indblik i dets op- og nedture. Og ikke mindst de tanker, som de afstedkom. Det er en fortælling om parforhold og kærlighed.  Torben forsøger af forstå kærligheden, men spørgsmålet er: Trods en sådan indsigt bringer det os i stand til nogensinde at mestre den? – Og er det i det hele taget nødvendigt?          Uddrag af bogen   Jeg vågner to timer senere. Jeg tager fat i telefonen. Ham, Marie skrev til, havde tilmed svaret. Hvad er det dog for nogle letbenede, ligegyldige sætninger, han disker op med? Marie vil have dyb lyrik. Hver sætning afsluttes med en smiley. Sig mig, er han ansat i fødevarestyrelsen? Jeg slår ham op. Han er fra Frederiksund. Pædagog, et eller andet – og fraskilt.   Facebook er ikke godt for mænd, der ikke kan sove.   ’Torben Nielsen – du er jo jaloux. Hvad er nu det for en følelse?’   Det kan godt være, jeg ikke kan finde ud af, hvem jeg er. Men stalker vil jeg fandeme ikke være. Jeg sætter hårdt og beslutsomt min pegefinger på skærmen og fastholder den, ligesom for at sige: ’Det kan du godt glemme, mr. Zuckerberg. Her er det mig, der bestemmer.’ Han begynder med det samme at dirre. Jeg trykker nådesløst på krydset oppe i højre hjørne. Jeg gør det samme på min iPad.  Hvis livet var som en iPhone, så ville det ikke være nogen sag at give slip på kærligheden.          Om forfatteren   Thomas Nielsen (f. 1965) er bosat i Odense. Han er til daglig selvstændig IT-konsulent. Oktoberdans er hans debutroman. I sin roman giver Thomas Nielsen den danske mand født i 1960’erne et gennemgribende servicetjek.

Gaumjan

af Allan Erik Mortensen

Carl Bramming er vokset op med sine to brødre i en familie, hvor druk og vold var en del af dagligdagen. I sit voksenliv forsøger han at leve et ”normalt” liv uden spøgelser fra barndommen. Efter flere tragiske hændelser har han kun sin elskede, men også uligevægtige lillebror, Samuel, tilbage. Da Samuel bliver tortureret og myrdet af folk fra underverdenen, efterlades Carl med en indre strid. Skal han nu leve den rolige tilværelse, som han har ønsket hele sit liv, eller skal han hævne sin lillebror? En oplevelse nytårsaften får Carl til at vælge, hvilken vej han skal gå, og systematisk begynder han at finde frem til Samuels mordere for at dræbe dem en for en. En emsig kriminalbetjent får hurtigt færten af Carl, som ikke vil opgive sin plan for hverken frihed eller nyfunden kærlighed. Carl Bramming tager på hævntogt, og døden er hans følgesvend.          Uddrag af bogen   Så greb jeg fat med begge hænder om battet og slog ham hårdt i panden. Hans skrig forstummede omgående. Jeg gik hen til baren og lagde battet på disken.   ”Tak for hjælpen!” fremstammede jeg forpustet.  ”Ingen årsag,” svarede bartenderen. Jeg gik ud på gaden, og lige inden døren lukkede bag mig, hørte jeg bartenderen råbe:   ”Godt nytår!” Jeg gik hurtigt hjemad og mærkede den forfriskende, rå kulde mod mit ansigt, mens jeg tænkte: ”Ja, det bliver sgu meget godt!”  Da jeg vågnede meget tidligt næste morgen, havde jeg taget min beslutning. Jeg havde i går aftes fundet svaret på mit spørgsmål. Var jeg parat til at dø for at opnå retfærdighed for min familie? Ja! Det var jeg!          Om forfatteren   Allan Erik Mortensen (f. 1970) er vokset op på Frederiksberg, men bosat ved Slagelse. Han har bl.a. arbejdet som slagter, manuskriptforfatter, skuespiller og instruktør, før han i 2006 uddannede sig til folkeskolelærer. Han udgav i 2015 selvbiografien En natsværmers bekendelser, som var hans litterære debut. Gaumjan er hans første roman.

Lone Wolf

af Jes Vestergaard

Inden for tre måneder sker der tre uforklarlige ulykker med cyklister fra Malerkvarteret, den ene med dødelig udgang. Malerkvarteret er for unge, succesfulde familier med over én million i årsindkomst. Usikkerheden og utrygheden begynder at brede sig i kvarteret og Michael Lorenzen, direktør for et mellemstort IT-firma og bosiddende i kvarteret, henvender sig til politimesteren: ”Min kone har i sit fitnesscenter hørt rygter om, at der skulle være begået hærværk i forbindelse med de tre cykeluheld med beboere fra Malerkvarteret, kan I bekræfte det?”  ”Nej,” svarede politimesteren ”det kan vi ikke, men det indgår selvfølgelig i efterforskningen.” ”Det vil sige, at I bare venter på, at der skal ske en ny ulykke?” Michael Lorenzen stirrede anklagende på politimesteren. Politimesteren havde overladt den usædvanlige sag til den unge kriminalkommissær Jens Olsen. Som tiden gik uden resultater sneg usikkerhed og utryghed sig også ind på ham. Han syntes ikke, de kom ud af stedet. Havde de overset noget? Var han overmatchet? Havde han mistet overblikket?                 Uddrag af bogen   ”Det bliver ikke nemt, det her,” sagde Dahlstrøm. ”Vi ved nøjagtigt, hvornår offeret døde, vi ved, hvordan offeret blev dræbt, vi kender offeret og hendes familie og det kvarter, hun boede i. Det, vi ikke ved, er, hvornår drabet blev begået! Hvis det var blevet begået med en revolver, ville det svare til, at skuddet var blevet affyret, timer eller dage før offeret blev ramt fra et eller andet sted inden for en radius af fem kilometer fra offerets hjem! Og drabsvåbnet var en slags skævbider, som findes i ni ud af ti hjem. Det er sgu for viderekomne det her.”  ”Ja, og så er der sammenhængen mellem de tre uheld,” tilføjede Jens Olsen. ”Hvad gør vi nu?”            Om forfatteren   Jes Vestergaard er født i 1947, bor i Aalborg og har læst økonomi, dansk og filosofi på universitetet. Han har tidligere skrevet fire romaner med forskellige temaer: De røde og de døde fra 2009, Lægeroman 2.0 fra 2011, Os almindelige fra 2013 og Mord for kunstnere 2016. Lone wolf er en opfølger på Mord for kunstnere, der var forfatterens første krimi. De to krimier kan læses helt uafhængigt af hinanden.

En halv måne

af Jonas H. Van Zaane

Da diplomatiet fejler, og krigen bryder ud, bliver Jorans, Veronas og Marcus’ liv forandret for altid. Selvom de bor i hver deres land, vil krigen påvirke dem alle, og hver især må de påbegynde deres nye liv i riger plaget af frygt. Men selv i håbløshed og mørke kan der findes lys, og da det ikke er for sent at stoppe storkrigen, der truer alle nationerne, sætter Marcus sig for at gøre netop dette, men i skyggerne lurer en ældgammel fare, der ikke har i sinde at lade lyset brænde. Mod øst gør Sinja samtidig et fund, der ikke kun vil ændre hendes eget liv, men også livet for dem omkring hende.              Uddrag af bogen Marcus kunne se trægrænsen omkring hundrede meter foran sig, men instinktivt satte han farten ned og sørgede for at træde så forsigtigt som muligt, så en knækkende kvist ikke ville afsløre hans position for eventuelle fredløse, der måtte befinde sig tæt ved. Marcus måtte holde et forskrækket gisp tilbage, da en stor silhuet passerede mellem to store træer ikke mere end halvtreds meter fra ham. Skikkelsen kunne umuligt være et menneske. For det første var skikkelsen ikke høj nok, for det andet bevægede den sig for krybende og med for høj hastighed. En blanding mellem et skrig og et hvæs frøs Marcus’ knogler til is. En skabning krøb langsomt frem mod ham, skyen over månen forsvandt, og han udstødte et gisp. Skabningens lange tunge pilede ud mellem de lange, sylespidse tænder.                Om forfatteren   Jonas H. van Zaane bor og studerer i København. Han har altid været vild med at læse, alt lige fra historiske romaner til fantasy. Har siden folkeskolen skrevet som en hobby, men har først nu fået færdigskrevet En halv måne, som er første bind i en planlagt trilogi. 

Den indre kamp

af Erik Frandsen

Kriminalkommissær Jakob Bojsen og hans team med KA Aygül Celic, KA Maja Nielsen og KA Peter Knudsen bliver kaldt ud til plejehjemmet Aldershvile. Teknikerholdet med PP i spidsen er på vej. Et mord venter derude. Flere kommer til, hvor et motiv hænger i luften. Vi møder masser af skæbner i denne krimi. Bette-Kaj fra vagtfirmaet. Stikker-Benny fra Café Stedet i City Vest. Journalisten Kurt Berthelsen fra Lokaltidende. Og ikke mindst følger vi Amir fra Aleppo og flugten mod Europa. Amir har en mission. Aygüls far er syg af kræft, hvilket vi oplever helt tæt på. Aygül er ikke tilfreds med udredningen af sin far. Forholdene på Aldershvile er skræmmende dårlige. De gamle demente bliver dopet med medicin. Morderen har et sind, der skifter fra helt normal til et skræmmende krav om retfærdighed. Hans indre kamp. Omdrejningspunktet i krimien er stadig Aarhus og denne gang primært Brabrand og Gellerupparken.             Uddrag af bogen   Marianne Halvorsen sad oprejst i sin kontorstol med stirrende øjne. Hendes kjole var våd af urin, og det havde bredt sig ned på gulvet. Der var vist også noget andet, kunne Anita lugte. Det var ganske unødvendigt at tage pulsen, men Anita gjorde det alligevel. Absolut intet udslag. Først der fik hun øje på et eller andet i Mariannes mund. Hun gik helt tæt på. For fanden. Det var en stump af en af de bleer, de gamle fik på eller rettere havde haft på. Denne stump var fyldt med urin og lort. Nu gik den ikke længere for Anita. Hun røg ud på toilettet og kastede op. Ikke fordi lugten og alt det andet ikke var bekendt, men at se det stikke ud af plejehjemslederens mund … Føj for satan. Hun skyllede munden og gik ud fra toilettet.            Om forfatteren   Erik Frandsen er født i Aarhus i 1954, men har de sidste 28 år boet i Høver. Han har arbejdet 35 år i den finansielle sektor, primært inden for investeringsrådgivning. I 2011 forlod han arbejdsmarkedet for blandt andet at udleve forfatterdrømmen. Han har tidligere udgivet krimierne Fritstillet, Pas på børnene og Dødens motiv. 

Sjælens forlis

af Nina Rosenmeier

Dødssejleren sætter atter kløerne i dig, og hvis du troede at alt endte lykkeligt, og at heltenes kvaler var slut, var du desværre naiv. At være forbundet med et skib af den kaliber giver en skrøbelig frihed, og hvad sker der egentlig når en zigzaggende vilje kommer i konflikt med en uafsluttet kode? Viser Names dystre varsler sig så tilmed at være sande, er det hele næsten ubærligt. Næsten, for vi har med et sejt og kløgtigt slæng at gøre, men kan de alle slippe med sjælen i behold? Det blodrøde træ danner ar, og får du mange … ja, så er det sket med dig. Men skibet fortsætter hvor det slap, og imens splejses de løse ender sammen. Vi er langtfra færdige med Alex og vennerne, men galleriet udvides kraftigt, så gå ikke glip af gadedrengen Lucas, flaben Silas, vikingen Atom, budbringeren Maya og deres pyjamasklædte lærling, Asmus. Hylerne bør du derimod undgå, men hold kæft hvor er det svært når deres anfører svælger i andres smerte. Det vil nu vise sig om han kan tåle sin egen medicin, for han er ikke den eneste som leder efter en hobby. Ingen undgår ar, men har de skårede brikker overhovedet en chance?          Uddrag af bogen   ”Forbandede bunke lort.” Silas så med afsky på den voksende skygge. Spyttede græsstrået ud af munden, som smagte det ham ikke længere. Sara mærkede tvivlen. Hvad tænkte hun dog på? Hvordan kunne hun tro at det kunne føre noget som helst godt med sig at sætte fødderne på det skib igen? Panikken blomstrede mens kolossen nærmede sig i hæsblæsende tempo. ”Fokus!” snerrede Silas og lod en iskold vind skylle mod hende. Pludselig var den der. Lige ud for dem. Endnu større end Sara huskede. Større og mere uhyggelig. Nu var det ikke de hvide sejl hun fæstnede sig ved, men derimod plankernes slimede råd, sprækkerne, rurerne og ormehullerne. Kanonmundingerne stirrede koldt og sultent på sit publikum.          Om forfatteren   Nina Rosenmeier (f. 1968, Sorø) debuterer med Dødssejleren, og missionen er at levere hurtigløbende spænding, mens der under overfladen lurer et budskab om accept og velvilje trods forskelligheder. Hun holder af sort humor og andet, der på uskadelig vis stikker ud fra normalitetens blankpolerede facade.

Vejen til uretfærdighed

af Bernhard Mollerup

Den moderne verden er kompliceret med grænseoverskridende politisk samarbejde og grænseoverskridende problemer. Hvad skal der til, for at demokratiet kan fungere? Hvorfor har ikke alle lande demokrati? Hvad er de biologiske forudsætninger for demokratiet? Hvorfor er moderne børneopdragelse forkert? Hvorfor har vi økonomiske kriser? Hvorfor fungerer det økonomiske system alligevel? Hvorfor er social retfærdighed ikke altid retfærdig? Hvorfor inaktiveres de svage i samfundet? Hvorfor er lighed ikke en økonomisk drivkraft? Hvorfor er en høj topskat ødelæggende for økonomien? Hvad er grænsen for social retfærdighed? Kan den globale opvarmning standses? Er planeten overbefolket? Er planetens resurser udtømte, eller findes der en fremtid?            Uddrag af bogen   Det markedsøkonomiske system må hele tiden tilpasse sig til en verden, som hele tiden forandrer sig, og det kan derfor ikke være stabilt. Det biologiske liv er en ustabil kemisk proces og kan derfor hele tiden tilpasse sig til skiftende omstændigheder, og det samme gælder for det markedsøkonomiske system. Det kapitalistiske system kan aldrig blive perfekt; der findes ingen perfekt stabil ligevægtstilstand i systemet, eftersom systemet bygger på det hele tiden at tilpasse sig til en situation, som altid forandrer sig, og som aldrig bliver stabil. Kommunismens økonomiske system var stabilt, og et stabilt system kan ikke tilpasse sig. Det var problemet for kommunismen. Markedsøkonomien fungerer på sam­me måde som evolutionen, det er derfor, at den fungerer.            Om forfatteren   Bernhard Mollerup er født i Danmark. Han er læge, tysk statsborger og arbejder og bor i Sverige. Han arbejder ni måneder om året og tilbringer vinteren i Thailand og har nu tid til at skrive om sine interesser, som omfatter bl.a. økonomi, filosofi, evolution og global opvarmning.

Gennem tunnellen

af Bente Sonn

Hanne er en af distriktspsykiatriens mange sygeplejersker, der dagligt arbejder målrettet for sine psykisk syge patienter. Vi møder hende i samspillet med farverige patienter og kolleger, netop som hun skal deltage i kursusrækken ’Gestaltterapi og drømmetydning. Hent fortrængninger frem og bliv fri’. Hanne er træt af ubrugelige kurser, men dette kursus bliver uhyggeligt aktuelt, da man samtidig, under renovation af en lokal bypark, fælder en række gamle, hule piletræer, og i et af disse finder skeletresterne af et barn, der forsvandt fra Hannes barndomsby for 35 år siden. I forsøget på at hjælpe med opklaringen af sagen bruger Hanne nu håndgreb fra kurset for at hente egne, fortrængte oplevelser frem. I selskab med barndomsvenner, psykisk syge patienter og ’såkaldte’ raske medborgere følger vi nu Hanne i en verden af psykisk sygdom, svigt og vold, på en barsk og farlig tur gennem denne ’erindringens tunnel’. Ikke alle når igennem …              Uddrag af bogen   Hun forsøgte at få balancen og træde et skridt tilbage, men netop der slap han taget i hendes frakke, trådte selv et skridt tilbage og så mærkede hun puffet i ryggen. Hun nåede ikke at tænke en tanke, før hun mistede fodfæstet og styrtede ud over skrænten. Da hun slog hovedet mod den første sten på vej mod vandet, var hun bevidstløs. Han fulgte hendes fald. Som en kludedukke væltede hun rundt mellem sten og grus. Han fløjtede hende ned. ”UPS,” sagde han, da hun ramte den første sten.                      Om forfatteren   Bente Sonn er født i 1948 i Holeby. Her levede hun barndommen og afsluttede skolegangen. Hun blev først plejerske for sindslidende og siden sygeplejerske – hovedsaligt for psykisk syge og demensramte. Hun har altid, i digtform, beskrevet livets skygge- og solsider. Ved samlingen af digtene tegnede der sig en kriminalroman. Digtene måtte vente …

Pistacie

af Ulrik Grabowski

I denne digtsamling følger Ulrik Grabowski sporene fra debuten Livets tåger, men hvor digtene tidligere var sammensat efter en mere eller mindre tydelig rød tråd, så er denne samling inddelt i tre klare afsnit:    Mine sene vågne timer  Digte, der opstår i de magiske øjeblikke, lige inden søvnen melder sig, er placeret i første del. De er både åbenhjertige, reflekterende og ofte hudløst ærlige.    Digte undervejs   Digte, der melder sig i dagens frirum på cykel, i bus eller tog, står i anden del. Her er overvejelser omkring fortiden, nutiden og fremtiden – indimellem med et humoristisk tvist.    Underbevidstheden  Digtene i tredje del er myldret frem på mærkeligste vis, når de mindst var ventet. Indholdet er ubarmhjertigt, insisterende og tankevækkende.          Uddrag af bogen  Giftige slyngplanter  danner skæve kontraster  på vinduerne  der vender ud imod  pistaciehaven.  Næserne drejer automatisk  i retning af pistacienøddetræerne.  Drages af duften  der siver ud af skallerne.  Mændene  i de lyserøde kedeldragter  triller afsted  med pistacienødderne  i små vogne  igennem portene  over vandfaldet  og videre  ud ad de  skrøbelige  snoede  endeløse  veje.  Hvem ved  om de nogensinde når frem  til de skæve huse  på den anden side af verden?        Om forfatteren   Ulrik Grabowski er født i 1985 i Birkerød. Han har skrevet det meste af sit liv, men fra 2006 tog teksterne form af digte. Siden 2012 har han været aktiv med digtoplæsning på de københavnske lyrikscener. Han debuterede 2015 med digtsamlingen Livets tåger.

Regn falder for dig

af Thomas Wivel

Forfatteren om bogen:  Denne bog er erindringsmotiver, jeg igennem livet altid har haft lyst til at fortælle. Jeg har fordelt de forskellige flashbacks i et broget perspektiv af lyriske optegnelser, analyser, digte, humor, noveller og filosoferende, essayistiske enkeltdele, der tilsammen viser et helhedsbillede af undertegnede. Jeg har eksperimenteret med form og fortælling i en mikstur, der både er syret, mystisk, men i sidste instans forhåbentlig oplysende og underholdende. God fornøjelse.          Uddrag af bogen   Jeg var på Père Lachaise-kirkegården i Paris i denne uge for at se Jim Morrisons grav. Man kunne se den, men der var sat et ufremkommeligt hegn op, så man ikke kunne gå hen til den. Det er paradoksalt, at manden, hvis kendteste linje er “break on through to the other side”, må finde sig i at ligge bag en afspærring.            Om forfatteren   Thomas Wivel har i 2016 haft 25-års jubilæum som standupkomiker. Det markerede han med flere større shows landet over, og standup er stadig et felt, han lever af. Sideløbende har han efterhånden skrevet op imod 30 bøger, og han lægger vægt på vigtigheden af hver gang at genopfinde sig selv i udtrykket. At nytænke strukturerne. At skrive nye indsigter frem. Det har han i den grad forsøgt med Regn falder for dig.

Da Super Carla blev Hormonforstyrret

af Dorthe Oxgren

Stresset eller på vej i overgangsalder?Vidste du, at du er særligt følsom over for stress i årene op til overgangsalderen? At nøglen til afstresning går gennem nervesystemet? At danske kvinder i 40’erne og 50’erne ofte får at vide, de har stress, selv om det er hormonerne, der er ude af balance?Da Super Carla blev hormonforstyrret er en personlig beretning om at gå ned med stress og begyndende overgangsalder, om de misforståelser der hersker i sundhedssystemet, og om at finde vej tilbage til det gode liv.Bogen byder ikke på nogen mirakelkur men på forklaringer om, hvad der sker i kvindekroppen, fysiologisk og psykologisk, når hormonbalancen forrykkes af stress og/eller overgangsalder. En yogalærer, en naturopat, en psykolog, en stresscoach, en gynækolog og en hormonterapeut giver hvert deres bud på, hvad du selv kan gøre, og hvor der er hjælp at hente. Uddrag af bogenJeg havde været sygemeldt i ni måneder, da jeg endelig kom til gynækolog, som konstaterede, at alle mine symptomer kunnetilskrives overgangsalder. ”Jeg er ked af at sige det, Dorthe. Men din historie er ikke enestående. Jeg har set mange kvinder som dig.”Og for at sætte min situation i yderligere perspektiv tilføjede hun dette gruopvækkende faktum:”I gamle dage, dengang spærrede man kvinderne inde på sindssygehospital, når de kom i overgangsalderen.”Således bekræftet i, at det ikke kun drejede sig om stress, men at hormonelle forandringer på dette tidspunkt i livet også spillede en rolle, forlod jeg klinikken i opløftet tilstand. I samråd med gynækologen begyndte jeg at smøre mig med bioidentisk progesteroncreme indkøbt i England. Hun kunne ikke rådgive mig om brugen af det. Og cremen kunne heller ikke købes i Danmark. Jeg var igen på egen hånd. Om forfatterenDorthe Oxgren (f. 1966) er selvstændig journalist og skrivecoach. Hun har tidligere arbejdet for Berlingske Media og Politikens Hus samt undervist i bl.a. folkeskolen.Hun har i mange år beskæftiget sig med skriveprocesser, og hvordan ord påvirker vores liv.

Livsgrønt

af Jytte Lund Larsen

Livsgrønt består af digt, opskrift og baggrund for opskrift. Vi spiser stadig flere grøntsager, og humøret stiger, når vi fanger lyde, oplever smagen og synet af smukke farver. Grønt til livet: livsgrønt. Grøntsager udfordrer kreativiteten i madlavningen, og tilbereder vi den sammen, styrker det fællesskabet med vore nærmeste. Et måltid er en gave, hvilket man mærker bag de opskrifter, som er doneret af personer, der har en kærlig, passioneret tilgang til råvarer. Opskrifterne er lette at tilberede, og de afspejler samfundets strømninger og holdninger til mad.  Uddrag af bogen Fordømt  Spanierne indførte os fra Sydamerika  præstestanden erklærede os for uspiselige   først var vi føde for hospitalspatienter  senere beskyldt for at være spedalske   vore knolde kan ligne deforme hænder og fødder  endelig accepteret efter 200 år    I moderne tid en delikatesse  Vildmosens og Samsøs guld  som unge smager vi af nødder  dyppet i smør er vi elsket og accepteret  nærmest en fordom at vi var fordømte    Vi sørger for din sundhed  vi er runde og trygge  de fleste af os er skønheder  nogle af os bliver skårede  du skærer i os vi koger ud og bliver til mos    Nu også i røget form på  Michelin-restaurant, Frederikshøj og Wassim Hallal Om forfatteren   Jytte Lund Larsen (f. 1951) er uddannet cand.pæd. i tysk, pædagogik og psykologi suppleret med sidefag i psykologi og Co-Active Coach-uddannelse fra USA. Ansat som lektor hos VUC & hf i Nordjylland. Hun er freelancejournalist og mentor for både Journalistforbundet og DM. Frivilligt arbejde hos Nattjenesten i Aarhus, Gallo Krisecenter. Forfatter til fagbøger i tysk, dansk og psykologiske fag. 

Mord for begyndere

af Else Cederborg

En voldsom søskenderivalisering kan nogle gange føre til mord. Når Boris hader sin bror, Stan, så skyldes det ene og alene, at han har masser af det held, som han selv i den grad mangler. Intet lykkes for ham, og på et tidspunkt får han den forskruede ide, at hans bror skylder ham et bedre liv, nemlig det liv han har som succesrig forretningsmand og lottomillionær. Hvis bare han kunne overtage hans liv, så ville alt blive bedre. Opklaringsarbejdet vanskeliggøres af Boris’ identitetstyveri, men en flok amatørdetektiver kæmper ihærdigt for at afsløre forbryderen. Noget, der kan koste dem livet ... I øvrigt kom ideen til denne roman fra en skrækkelig mordhistorie fra det virkelige liv, nemlig mordet på Bison Dele, der var en meget succesfuld amerikansk basketball-spiller. I 2002 blev han, hans kæreste og en tredje person formentlig myrdet af hans ældre bror i et forsøg på at overtage hans identitet samt formue ...              Uddrag af bogen   Da Boris så sin svigerinde Helle forsvinde ned i bølgerne med et ordentligt plask, blev han irriteret på sig selv for ikke at have planlagt det hele lidt bedre. Hvorfor havde han i det mindste ikke flyttet sig længere væk fra rælingen, når han dog kunne sige sig selv, at en kvinde på over 100 kilo, der ryger i vandet, vil give et kæmpesprøjt? Udelukkende fordi han ikke havde beregnet hendes fald ordentligt, blev han nu oversprøjtet, hvilket han hadede. Iført sin lillebror Stans flotte og dyre sejlertøj ønskede han så sandelig ikke at blive gennemblødt på en så ydmygende måde. Derfor blev Helle fulgt ned i det, han havde valgt som hendes våde grav, af utallige forbandelser over hendes overvægt.                Om forfatteren   Else Cederborg er cand.mag. i dansk og engelsk. Før i tiden skrev hun især kronikker og debatindlæg samt faglige artikler og anmeldelser for bl.a. Politiken. For få år siden blev hun grebet af en litterær raptus, hvorefter hun har udgivet rigtig meget, både fortællinger og digte. Senest har hun udgivet novellesamlingen Øjeblikke med Satan (2016).

Brødrene Dværgmangust

af Julie Vilstrup

De fleste kender det at blive drillet. Det gør den lille, følsomme dværgmangust Ditlev, der bor i zoologisk have, i hvert fald. Når hans storebror, Didrik, driller ham, bliver han ked af det. Men hvordan lærer man sin egen bror, at han skal være sød? Ditlev får heldigvis lidt hjælp til at finde ud af det takket være nogle af havens andre dyr. Dette er fortællingen om, da Ditlev løb væk.            Uddrag af bogen   ”Nu er det nok. Didrik er ond, og jeg vil ikke finde mig i det mere,” siger Ditlev. Med et hop er han nede på jorden, hvor han giver sig til at grave i sandet. Med sine kløer graver han dybere og dybere, indtil han pludselig er et sted, hvor han aldrig har været før – på den anden side af lågen.                    Om forfatteren   Julie Sonne Vilstrup er bosat i Aalborg. Hun har tidligere udgivet to bøger. Mig, dem og alle jer andre – livet med skizofreni er en selvbiografisk fortælling om, hvordan forfatteren lever med sin sygdom. Børnebogen Isbjørnen Frederik vil have en ven er forgængeren til denne bog om Brødrene Dværgmangust, hvor der blandt andet er gensyn med isbjørnen Frederik.

Eventyrøen Fyn

af Kim Lee

Eventyrøen Fyn – fotografiske stemninger og øjeblikke er en guidet sightseeing rundt i det fynske land. Vi besøger de idylliske fynske købstæder Kerteminde, Nyborg, Svendborg, Faaborg, Assens, Middelfart og Bogense. De ligger der og spejler sig i vandet og funkler som ægte perler langs med den fynske kyststrækning. Vi runder naturligvis også Odense, Fyns eventyrlige hovedstad, som ligger der så smukt, mere centralt placeret inde på det fynske landkort.   Udover at besøge de romantiske og maleriske købstæder lægger vi naturligvis også vejen forbi nogle af de mange seværdige fynske landskaber. Denne guidede rundfærd foregår overvejende i de sommerlige måneder. Men der er imidlertid også et strejf af de øvrige årstider, der ligeledes er med til at bidrage til denne palet af en fotografisk fortælling. Med det spirende forår, hvor alt tager farve, det farverige efterår og vinteren i den lidt mere grålige og nogle gange også hvide ende af farveskalaen.            Uddrag af bogen   Jeg ønsker, at det er fotografierne, der er det bærende element i denne bog, og at det er dem, som taler sit eget tydelige koloristiske og visuelle sprog. Og ikke mindst det faktum, at et enkelt billede måske fortæller og beskriver mere end 1000 ord. Og med de mange billeder og collager vil jeg overlade det til beskueren og hans/hendes fantasi at digte videre på disse fotografiske udtryk. Så åbn gerne bogen, blad i den, og lad eventyret, og ikke mindst stemningerne, komme til dig.      Om forfatteren   Fotografering er en stor glæde og passion for Kim Lee. Med kameraet for øjet føler han sig på hjemmebane. Kim Lee fascineres af former, farver, lys og ikke mindst det at gøre indtryk til udtryk. Ydermere søger Kim Lee at finde den harmoniske og stemningsmættede komposition i hvert enkelt billede.

Tante fjante

af Johnny Svejgaard Rasmussen

Velkommen til et univers af vrøvlevers og remser, som er befolket af mærkværdige skabninger. Mød blandt andet Tante Fjante, Tissemyren Hannibal, Duen Badulje og Sabeltigeren Overmod og find ud af, om det lykkes Kong Gulerod at blive orange, og om Hængemulen Hæklepind kan holde masken. Uddrag af bogen Der, hvor sommerfuglene er,det er i skønt vejr.Medens solen den skinner,sommerfuglene hurtigt vinder.De vinder hinandens rekorderi skønhed og dans i horder. Om forfatteren Johnny Svejgaard Rasmussen udtrykker sig på mange forskellige måder. Han kan lide at fotografere, lege med ord og er også glad for sang og musik. Tante Fjante er hans debutbog.

Min spøjse familie

af Bent Hardervig

Det vil utvivlsomt være svært at finde en slægt med så mange gakkede medlemmer, som der beskrives i denne skæve og fornøjelige familiekrønike. Da det ildevarslende rygte om bogen begyndte at sive rundt til onkler, tanter, fætre og kusiner, blev der da også omgående sammenkaldt til ophidset familie-råd! Ikke fordi man var bange for, at noget, der ikke var sandt, skulle komme frem, man var betydeligt mere bestyrtet ved tanken om, at noget af det, der passede, skulle komme til offentlighedens kendskab og munterhed. Det er mit håb, at læsernes brede smil og eventuelle latter viser forståelse for familiens nervøsitet.          Uddrag af bogen   Grandkusine Abelone var kær – måske ikke så meget i det ydre – men kær. Hun kæmpede forgæves mod fristelser som smørsovs og æblekage med flødeskum og makronbund – og mænd! Hun var konstant forelsket, måske ikke så meget i den eller den mand, snarere virkede det, som om hun var forelsket i at være forelsket. Eller som familiens huslæge udtrykte det: ”kronisk liggesyge”! Men det blev ikke rigtig til noget alvorligt – som udpræget datter af folket var hun måske lidt voldsom i sine gebærder. Men så skete der noget, som helt vendte op og ned på situationen og skabte kø ved hendes pigekammerdør: Hun vandt hovedpræmien i Klasselotteriet, og dermed kunne hun bare vælge. Det første, hun købte, var noget, hun altid havde ønsket at få råd til: et par lange, kunstige øjenvipper. Snart var hun berygtet for sit vurderende sovekammerblik.          Om forfatteren  Bent Hardervig er en filur, der fornøjer både sig selv og andre med at blande kortene, så man som læser kan tvivle på, hvad der er op, og hvad der er ned. Her har han taget sin gakkede familie under kærlig og munter behandling. God fornøjelse!

Tage får et kæledyr

af Lene Lehnskov

De har sagt i børnehaven, at Tage er ensom. Men det passer slet ikke. Han har sin usynlige ven, Horisont, med alle steder. Tages forældre beslutter at give Tage et kæledyr. Det bliver en hundehvalp, for sådan en har hans mor altid ønsket sig. Tage er ikke særlig glad for den hund, og Horisont er da slet ikke. Han finder på de særeste ting at plage den med. Mor kalder den Lille Skat. Tages mor og far bliver enige om at give ham en lillesøster. Hvad mon Tage siger til det? Hvad er det, der sker en varm sommerdag, når Tages badebukser stritter på stranden? Horisont synes fløjteme, det er flot. Men hvad synes mor og far? Tage får et kæledyr er bog nr. 2 om Tage og Horisont. Læs den for de 4 til 8-årige.                 Uddrag af bogen   Tage sidder inde hos sig selv og får bank i 31 af Horisont.  Du er fløjteme ikke god til 31, siger Horisont.  Jeg vil lære det, siger Tage.  Så stikker far hovedet ind.  Vi skal i byen nu.  Fint, siger Tage.  Han kan se, han er ved at tabe igen.  Goddag, siger Tages far.  Vi vil se på et kæledyr.  Vi har lidt af hvert, siger dyrehandleren. Om forfatteren  Lene Lehnskov begyndte at skrive i 1970’erne, dog mest til skrivebordsskuffen. I 2014 blev hun folkepensionist, og så blev der tid til at skrive endnu mere.        

Tages lille Horisont

af Lene Lehnskov

Tage er en forsigtig dreng, der måske bliver ensom, fordi hans far og mor har travlt. Eller måske er Tage bare genert, og har svært ved at vænne sig til børnehaven. Personalet i børnehaven bliver bekymret for Tages udvikling og får en psykolog til at se på ham. Hun bliver også bekymret og indkalder Tages forældre til møde i børnehaven. De skal snakke om Tages trivsel. Hun siger, Tage er mærkelig. Nu bliver mor og far bekymret. Tage opfinder Horisont, der både er hemmelig og usynlig. Derfor ser det ud, som om Tage snakker med sig selv. Jeg har en globus i maven, som Gud holder i sine hænder, siger Horisont. Det skal nok passe, tænker Tage. Gud passer jo på hele jorden. Tages lille horisont er en bog for de 4 til 8-årige. Skynd dig, læs den højt, før dit barn knækker læsekoden.              Uddrag af bogen  Tage er ikke glad for børnehaven.  Men han skal være der, siger mor og far.  De går på arbejde.  Hver dag skal han derhen.  De vil gøre det bedre, end deres far og mor har gjort, siger de og smiler til hinanden.  Gjorde de det dårligt i gamle dage? spørger Tage.  Hov, hov, knægt!  Far griner.  Far tager fat i Tage.  Tage synes, hans mor er sød.  Blød og rar at sidde hos.  Og far er god til mange ting.  Han spiller fodbold med Tage.                  Om forfatteren   Lene Lehnskov, født 1949 i Bogense på Fyn, gik ud af 7. klasse i 1963. Hun blev uddannet som pædagog i 1998 og har arbejdet som børnehaveklasseleder. Lene Lehnskov begyndte at skrive i 1970’erne, dog mest til skrivebordsskuffen. I 2014 blev hun folkepensionist, og så blev der tid til at skrive endnu mere.

Elementarier

af Knud Kramshøj

De fleste af digtene i Elementarier handler om det at være nærværende, at være til stede i den virkelighed, der er netop nu, med den alder jeg har, og i den tid jeg lever. Det er også en digtsamling om at gå på opdagelse i hverdagen og dens selvfølgeligheder, at genopdage det elementære i livet og lade det træde frem i indhold og betydning.     Også erindringer og fortid er inddraget, i det omfang det kan bringe det nærværende i perspektiv.  Digtene er både en kærlighedserklæring til tilværelsen og en erkendelse af, at vilkårene ikke altid åbner for jubelsang eller kritikløs accept.     Samlingens billeder befinder sig i samme sanse- og følelsesområder med intention om at udfordre den blotte realisme. De tilstræber en associativ åbenhed, der giver læseren mulighed for at opleve, at digte og billeder sender følere ud og kan tale med hinanden.                  Om forfatteren   Knud Kramshøj (f. 1939) er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk. Han har gennem årene leveret bidrag til aviser og tidsskrifter, bl.a. Kritik. Af større værker kan nævnes Den lange middelalder (1992), teksterne til korværkerne Babel (1993) og De fire elementer (2000) samt digtsamlingen Levedage (2012). Han arbejder også med redaktionelle opgaver, senest i forbindelse med udgivelsen af David Broadbridges oversættelser af danske folkeviser Treading the Dance (2011).    Om fotografen   Finn Thrane (f. 1939) er cand.mag. i dansk og filmvidenskab. Efter lærerjob på Askov Højskole 1972-85 oprettede og ledede han Museet for Fotokunst på Brandts frem til 2007. Skribent og redaktør på div. danske og internationale fotografiske værker samt tidsskriftet KATALOG. Siden 2009 leder af Mikrohøjskolen Janus, Kerteminde, sammen med Lisbet Marschner. Tildelt Den Danske Museumspris i 2006.

De seje superalfer

af Josefine Guldahl

Alfedalen ligger under et kæmpe egetræ, dybt nede ved skovbunden, med grønne efeu og smukke blomster i varme farver. Gule følfod, lilla martsvioler, blå, gule og hvide anemoner, vorterod, ko­driver og guldstjerner. Alfedalen er et rigtig rart sted at være. Alle alferne hilser altid på hinanden og smiler og er glade. De hjælper hinanden og er der altid for hinanden. Der er altid liv og glæde i alfedalen. Alferne sørger altid for at være glade, og hvis noget driller, eller der er noget i vejen, så prøver de altid hurtigst muligt at løse problemet, så de igen er glade. Alle de små alfebørn går i skole. Det er en god skole, og alfebørnene er ved at lære en masse i skolen, og de lærer også, hvordan de skal opføre sig. Alferne er rigtige alfer. Nogle tykke, nogle tynde, nogle har en topmave. Store blå eller brune mandeløjne lyser fra de kærligste små ansigter.              Uddrag af bogen   En lille tåre fra alfens kind er nu blevet til en lille dråbe så smuk. Dråben slipper nu stille sit tag i alfens hage for at dryppe ned og ramme den store kvist i egetræet, alfen sidder på. Noget magisk sker. Pludselig begynder kvisten, alfen sidder på, at bevæge sig. Alfen stivner og kigger med store øjne rundt for at finde ud af, hvad der sker. Alfen holder godt fast i kvisten. En stemme så rolig, en stemme så dyb, en stemme så behagelig, bevæger sig nu i nattens stilhed så klar og tydelig. Stemmen kommer fra træet, træet kan tale, træet er levende. ”Du lille alf, du sidder på min næse. Det kilder, vil du være sød at rejse dig og hoppe lidt, ellers kommer jeg til at nyse, og du vil falde ned.” Alfen sidder med åben mund og kæmpe øjne, tænker, om det er virkeligt, det her. ”Du, lille alf, hører du … Aaaaa … Aaaaaa … Aaaaaauuutttttt …” Og alfen skynder sig at rejse sig op og hoppe rundt på kvisten, som åbenbart er det store egetræs næse.                    Om forfatteren   Josefine Guldahl er født 1987 i Horsens. Hun er optaget af eventyrets forunderlige verden og de muligheder, den rummer for at give lærdom til børn og unge på en sjov og spændende måde

Labyrinten og det blåviolette bjerg

af Flemming Knudsen

Labyrinten og det blåviolette bjerg er en medrivende og sandfærdig spirituel beretning om at finde sin egen vej gennem livet. Bogen beskriver ligeledes, hvordan vi som mennesker kan ændre vores skæbne og udvikling ved hjælp af bøn og visualisering – tankens kraft. Forfatteren opfordrer os til at rejse med ham gennem labyrintens indviklede stisystemer på den evige jagt efter udgangen – friheden – og undervejs drage paralleller til vores egen vej gennem livets udfordringer. Beretningen fører os på en spændende rejse gennem alle livets lag. Både det helt almindelige sansebetingede fysiske liv og de mange usynlige lag i livet. Lige fra afmagten i den dybeste dunkle underbevidsthed til vækkelsen af det guddommelige lys i hjertet og mødet med sjælegruppen og den ubetingede kærlighed på bjergets top. Bogen beskriver rejsen gennem alle eksistensens lag – livets syv lag, svarende til de syv chakraer. Undervejs møder vi skytsengle og vejledere fra både den fysiske og den åndelige verden.          Uddrag af bogen   Den gamle mand, som åbenbart havde svar på alt, hvad der rørte sig i mig, kiggede medfølende på mig og fortsatte sin forklaring: ”Først når et menneske er mættet af det lag af livet, som det oplever at eksistere i, som det fokuserer på, begynder det at ændre adfærd. En iboende længsel vækkes, og mennesket begynder at søge nye veje, at få nye tanker og visioner, som det pludselig føles vigtigt at forfølge og praktisere. Kort sagt: Mennesket har langt om længe fået nok, det er mættet af mørkets fristende tilbud og egoets selviske handlinger. Mennesket, som nu har høstet de nødvendige erfaringer, vender om og begynder på sin lange, farefulde rejse hjem. Så det at længes efter lyset er det samme som at have hjemve. ”              Om forfatteren  Flemming Duedahl Knudsen (f. 1956) stammer fra Nr. Vilstrup ved Vejle. Han er uddannet tømrer og senere zoneterapeut, massør og healer. Efter en række ulykker lykkedes det skæbnen at få ham til at stoppe op og vende blikket indad. Der genfandt han det indre liv og sine åndelige forbindelser fra barndommens land.

Natsang

af Cecilie Hviid

Cecilie Hviid skriver omvendte bøger, pudser klaverpedaler brænder stykker af køkkenrulle med flammer fra fyrfadslys eller en tændstik river hård hud og negle i stykker putter fingrene i munden når de bløder              Uddrag af bogen  vi går en tur i natten  jeg har ikke sko på, det er lunt  hvis det ikke var  ville jeg heller ikke have sko på  uden sko holder man mere øje  med hvor man træder  jeg standser og læner hovedet tilbage  for at få øje på stjernebilleder og satellitter  hvor mon den flyvemaskine skal hen  bare den ikke styrter ned på vejen  kom nu siger du  jeg kaster en pind op i luften så højt jeg kan  en flagermus kommer susende  så du det  se den hare  se markmusen  og rådyret  og naboens kat  som følger efter os  kig nu  månen står lige over dit hoved  og du opdager ingenting  står bare og træder i en skovsnegl                Om forfatteren   Cecilie Hviid. Født i 1993. B-menneske, introvert og amatørpianist. Studerer dansk og performance design på Roskilde Universitet og debuterer som forfatter med digtsamlingen Natsang.

Mummespil

af Andreas Hauptmann

Foråret 1861. Digteren Theodor Fried Hansen er tidens fremmeste stjerne, han er elsket af høj og lav i København og kender alle fra Johanne Luise Heiberg til H.C. Andersen. Han vader i succes, penge og kvinder, men alt det ændrer sig, da han møder den unge model Johannes. Sammen påbegynder de en social deroute, der fører dem imod samfundets bund og får tragiske konsekvenser. Det bliver op til den kejtede og menneskesky filantrop, Peer Frimand, at udrede trådene af mord, intriger, sex og afpresning. Mummespil er en underfundig og spændende roman, der tegner et erotisk og nervepirrende billede af livet i den sene guldalders København.              Uddrag af bogen   De holdt altid deres selskab frisk ved en konstant strøm af champagne, dans og latter. Hurtigt blev de Københavns enfants terribles, de turede hver aften på byens kroer og forlystelsesetablissementer. De blev smidt hjem af natvægterne, de røg opium sent om natten i den store lejlighed, de bestilte Dom Perignon på Hviids Vinstue og drak den af flasken. De købte omgange på Kahytten i Nyhavn og endte i Pisserenden på de snuskede småkroer, der ikke smed dem ud, før det blev morgen. Og de drak absint, den fantastiske grønne fedrik, der med sit thujonindhold både gjorde dem fulde og svævende, vilde og vanvittige af ungdommeligt overmod. Især Johannes skyllede bohemernes foretrukne drik ned, mælkehvid eller grøn, brændende eller kold, bare mere og mere og vildere og vildere.                Om forfatteren   Andreas Hauptmann er kandidat i Kunsthistorie og Retorik. Mummespil er hans debutroman.  

Souvenirs fra Thailand

af Mogens Lyhne

Den velhavende 61-årige læge Martin Fønss har det helt fint med sin singletilværelse – lige indtil han på en rejse i Thailand forelsker sig i sexarbejderen Noi, der kun er halvt så gammel som ham. Det bliver til en dramatisk historie, som fortælles af Martin selv og af en lang række andre mennesker. En historie om seksualitetens mange aspekter og om konflikter mellem generationer og kulturer. Om skånselsløse gangstere og griske slægtninge. Om en arv, der skal fordeles, to kvinder, som flygter fra en utålelig tilværelse, og et par børn, som nægter at give op, selv om de har alle odds imod sig. En højspændt, romantisk thriller, med rædsel og begær, humor og store følelser, med provokationer og stille eftertanke.        Uddrag af bogen   Det er svært at holde øjnene fra hendes ikke særligt store, men tilsyneladende velformede bryster, de slanke, brune ben. Måske skulle jeg, ligesom alle andre, se stort på det røde flag og spurte ud i vandet, selv om det næppe vil give ret meget af en kold afvaskning. Jeg vender ryggen til pigen og holder fokus på min bog. Men et øjeblik efter vender jeg mig igen. Hun ser op, og denne gang fastholder hun mit blik. Der sker et eller andet, noget jeg aldrig før har oplevet – noget helt fantastisk. Som om jeg omsider har fundet kvinden i mit liv. En fuldstændig latterlig gammelmandsfantasi, som jeg aldrig nogensinde vil vove at afsløre for nogen, men det ændrer ikke ved den lykkefølelse, der gennemstrømmer mig. Jeg smiler til den unge kvinde. Og ved Gud i sin høje himmel – hun smiler tilbage.          Om forfatteren   Mogens Lyhne (f. 1945) debuterede i 1974 med romanen Anders og damerne. Sidenhen er der kommet en hel del begynderlæsning, små fagbøger, ungdomsromaner, eventyr og science fiction. Som pensionist, efter 40 år som lærer, har han – selv om børnebørnene kræver deres – omsider fået tid til et større bogprojekt.

Et skrivebord på Trøjborg

af Bent Iversen

Det er historien om et skrivebord i Aarhus i 70’erne. Det er et helt almindeligt skrivebord, men der sidder en bogreol under bordpladen. Den er der mange, der slår benene imod, især hvis benene er lange. Skrivebordet bliver sat op på loftet. Der står det i mange år. Så bliver det hentet ned og støvet af.          Uddrag af bogen   Da taksatoren så skrivebordet, ændrede alting sig. Hans øjne fik liv, og hans bevægelser blev næsten forsigtige. Han strøg med en hånd over bordpladen, det var som et kærtegn eller en bevægelse af religiøs art. Så satte han sig og bøjede sig over papirerne, men i stedet for at begynde at udfylde dem, lænede han sig tilbage og kiggede på os.            Om forfatteren   Bent Iversen er født i 1950 i Odense. Han er cand.mag. i dansk og samfundsfag. Har tidligere udgivet 40 formiddage (2015).

Nattens sanger

af Christina Bonde

Da Victoria forelsker sig i den mystiske godsejer, befinder hun sig pludselig i en verden af vampyrer. Hun havner i en stridighed, der kan koste hende livet, og hun bliver midtpunkt i et farefuldt spil af bedrag og altopslugende begær. Undsætningen viser sig at komme fra en ældgammel mytologi, som giver Victoria en central plads i vampyrernes verden, men samtidig kræver valg, der mentalt er ved at flå hende over i to. Fjender truer overalt, og skæbnen synes umulig. Hvem kan Victoria stole på, og hvor langt tør hun gå for kærligheden?                 Om forfatteren  Christina Bonde (f. 1978) er young adult-forfatter af dark fantasy, gys og paranormal romance. Hun er oprindeligt uddannet sygeplejerske, men arbejder nu som forfatter og selvstændig og har udgivet flere anmelderroste romaner, heriblandt Nattens sanger.

Teknisk vidunder

af Birthe Gyldion

Lærke og Anders er et produkt af den nye teknologi. De mødes og forelsker sig i hinanden, men opdager i tide, at de er halvsøskende. Lærke får et chok, raser mod sine forældre, som hun mener, har svigtet hende. Hun tager sagen i egen hånd, og herfra går historien videre. Der kan siges meget godt om teknisk hjælp til barnløse, men er det rimeligt, at donor er anonym? Nej, man kan ikke byde et barn, at det på forhånd er udelukket fra at kende sit ophav, børn skal, så vidt muligt, kunne gå tilbage til deres rødder. Det er det ene problem, det andet er faren for, at nært beslægtede gifter sig og får børn sammen.            Uddrag af bogen   ”Kan du ikke se det? Tænk på Anders og mig, tænk på, hvis vi havde giftet os, sat børn i verden, små åndsvage, forkrøblede børn, tænk på det … han skulle straffes.” Hun hørte ikke hans bitre tonefald, og han bøjede hovedet, lagde panden mod hendes hår og indåndede duften. Gid det aldrig, aldrig måtte gå op for hende, hvor hårdt han blev straffet i det øjeblik.            Om forfatteren   Birthe Gyldion Kristensen er kronikør, kontorist og lokalhistoriker og er optaget af samfundsdebatten og tidens udfordringer, deriblandt de etiske spørgsmål omkring den nye teknik. Hun debuterer som romanforfatter med Teknisk vidunder i en alder af 91 år, og som hun siger: Så kom ikke og sig, at de gamle er out! 

Det gode liv

af Kristina Guldahl Dupont og Lonni Stoltenborg

Denne bog er en hyldest til hverdagen, hvor det gode liv leves. Velkommen indenfor i en verden af inspirerende boliger, smukke haver, kreative idéer, gode opskrifter og hvad der ellers hører til i vores liv. Den er fuld af dejlige billeder. Lad dig inspirere, og få det bedste ud af hverdagen.

Destin II - Snefuglen

af Danny Biltoft Davidsen

Destin har trodset utrolige farer og reddet Maridel fra rødfrakkerne, kun for at se hende bortført endnu en gang af Cyril og skattejægerne. Efterladt alene og i lænker på en fremmed måne søger Destin desperat efter en måde at forfølge sine tidligere kammerater, men uden venner eller midler svinder hans chancer ind, alt imens afstanden til ”Den Lovløse” og Maridel øges for hvert øjeblik. Snart viser det sig dog, at nyt håb kan findes på de mest usandsynlige steder.                Uddrag af bogen   Graymeres blege lys strømmede ned gennem vinduerne over dem og fik Archards mekaniske øje til at virke uhyggeligt neongrønt. ”Du kan bare tage det roligt,” sagde Archard og nikkede mod Destins hænder, som hvilede på våbnene. ”Der vil ikke ske dig noget. Hvad er dit navn, dreng?” ”Destin,” svarede han og slap sine våben. ”Du har gjort indtryk på mig, Destin. Jeres første deltager var heldig, men han fortsatte, fordi du drev ham til det, og det var ikke nogen tilfældighed, at du vandt dit spil. Mange mænd nåede aldrig ud fra labyrinten, og de fleste, som gjorde, var permanent skadede af røgen. Mænd, som var større og stærkere end dig. Men du … Du giver aldrig op, gør du?”                Om forfatteren   Danny Biltoft Davidsen er født i 1985 i Højby på Sjælland og har udgivet science fiction, siden han var sytten. Han har altid brændt for at bruge sin fantasi og fortælle andre en god historie. Til daglig bor han i København og arbejder i en biograf.

Haldôr Troldsons trolderier

af Gert Vinther

Haldôr Troldson er en gavstrik af en islandsk trold, som fortælleren ved et tilfælde møder ude i den islandske natur. Haldôr har altid gang i sjov og ballade, og man kan godt blive lidt forpustet af at følge med ham. Han viser sig at være meget menneskelig, lidt barnlig, men med et stort hjerte. Haldôr og fortælleren kommer til at opleve mange ting sammen i både Island og Danmark. Man får undervejs lidt lokalkendskab, både sprogligt, geografisk og folkloristisk. Ikke i store mængder, men som krydderi. Man vil kunne finde de fleste lokaliteter fra historien i virkeligheden. Læserne kan vælge at prøve kræfter med nogle få islandske småsætninger og ord eller nøjes med at læse den rent danske tekst. Haldôr kender mange forskellige slags væsner, som vi kender fra andre eventyr. Historien handler derfor indimellem netop om, at det kan lykkes at få forskellige kulturer til at mødes.            Uddrag af bogen   Så trak vores behårede ven støvlerne på. ”Nuvel, passe gott på! sagde han, og så strøg han ellers afsted op over bakken. Vusch … og visch, var han tilbage igen. ”HAR, HAR, HAR, thi hi! Ein gang meira! grinede han, og vips var han væk, og vips var han der igen! Haldôr elsker nemlig fart og tempo. Sådan fjollede hele familien rundt sammen med trolden, til det blev mørkt, og ungerne skulle i seng. Da Haldôr fandt ud af, at de fik godnathistorie, spurgte han, om han også måtte høre med. Og selvfølgeligt måtte han da det. Men da han ikke orkede at trylle sig lille hele tiden, måtte han stå i haven uden for vinduet og lytte med.              Om forfatteren  Gert Vinther (f. 1956 i Korsør) har haft et noget usædvanligt livsforløb, både hvad angår uddannelse, job og levesteder. Han har rejst en del og har altid været interesseret i at møde lokalbefolkningen og i at høre deres historier – de gode historier, der er værd at fortælle videre. 

Når sindet banker på

af Charlotte Adserballe Dahl

Når sindet banker på – en vej ud af depression er en trinvis gennemgang af forløbet i forbindelse med en depression. Den indeholder både en beskrivende del om sygdommen depression, praktiske og håndgribelige værktøjer til at komme gennem en depression samt en filosofisk og erfaringsmæssig del om, hvordan livet kan leves efter en depression.    Bogen er opdelt i tre lange kapitler:     •        Rod i sindet   •        Ryd op i sindet   •        Fred i sindet    Hensigten er at bruge bogen trinvis uden at gå for hurtigt frem. Tålmodighed er nøgleordet i denne sammenhæng, og det gælder i hele processen ud af din depression. Det er vigtigt, at du får indarbejdet nye vaner og rutiner langsomt fremfor at sætte for store mål uden at kunne indfri disse. At overvinde en depression er en proces, som til tider kan føles opslidende med to skridt frem og et tilbage, endog med stilstand i processen, men hvis du holder fokus på dit indsatsområde, vil du opleve, at du langsomt og sikkert får et nyt fundament til at leve dit fremtidige liv på en måde, hvor din livskvalitet bliver forbedret og styrket til at kunne modstå depression. Bogen henvender sig til depressive såvel som pårørende samt mennesker, som ønsker at få et indblik i og større forståelse for sygdommen depression.   Du kan tabe modet – styrken ligger i at samle det op igen!            Uddrag af bogen   Vores tanker styrer vores følelser, adfærd og handlinger, men når vi ikke formår at styre vores tanker, og vi ikke kan holde fokus, påvirker det vores sind og dermed vores person og i sidste ende vores liv. Har dit liv formet sig, som du oprindeligt havde forestillet dig? Da du var barn og i et filosofisk øjeblik tænkte over, hvad du ville være som stor, og hvordan dit liv skulle være, og hvad det skulle indeholde – stemmer det overens med, hvordan det rent faktisk har været indtil videre?    Du havde nok ikke umiddelbart planlagt, at du skulle blive deprimeret? Det er de færreste, for hvem livet udfolder sig som planlagt – og godt det samme!    Livet er en perlerække af både små og store samt svære og nemme beslutninger, hvilket skaber nuancer og nye vinkler hele tiden.    Imidlertid er det ikke altid, at vi er forberedt på disse indfald og bump på vejen. Det kræver øvelse, og ofte mestrer du bedre livets genvordigheder, når du har fået livet sat i perspektiv.                  Om forfatteren   Charlotte Adserballe Dahl (1960) er HA & HD, folkeskolelærer og PD i Ledelse/Filosofi. Har i mange år arbejdet som chef inden for salg og markedsføring. Desuden har hun været medlem af flere bestyrelser inden for primært socialt udsatte grupper, heriblandt psykisk sygdom. Hun er bl.a. forfatter til en lang række artikler om depression og et oplæg til den socialdemokratiske regerings nedsatte psykiatriudvalg i forbindelse med Psykiatriplan 2020. Hun har i mange år lidt af depression og har skrevet denne bog ud fra de erfaringer, hun har gjort sig omkring sygdommen.

Fortællingens anatomi

af Nikolaj Tarp

Fortællingens anatomi – sekvensstrukturen i film er for alle, der enten arbejder med film, teater og fortællinger, studerer dem eller blot nyder en eller flere af delene. Gennem en række konkrete eksempler viser den, hvordan historier er bygget op, og præcis hvordan de forskellige elementer fungerer. Den klassiske treaktsstruktur forklares og brydes så yderligere ned i otte sekvenser og ti nøglepunkter, og bogen gennemgår begreber som vendepunkter, symbolske scener, nemme og svære planer og meget, meget mere. Der bliver både arbejdet med den lange fortælling, spillefilmen, samt med hvordan hver af de otte sekvenser, der udgør en fortælling, hver især har en underliggende dramaturgi. Endelig gennemgår bogen, hvordan også kortfilm benytter præcis samme struktur. Bogen er tænkt som lige dele underholdning og arbejdsredskab. Den kan bruges til at give dybere indsigt i de fortællinger, man forbruger, som analyseredskab og som hjælp til selv at skrive og formidle.              Uddrag af bogen   ”Når først strukturen og delkomponenterne er i ens værktøjskasse, og man er blevet tryg ved og vant til at bruge dem, så er der ikke længere nogen teoretisk begrænsning for ens fortællinger. Der kan være masser af praktiske begrænsninger for, hvad der kan finansieres og realiseres efterfølgende. Men i forhold til at finde på og skrive sin historie, så er det herfra kun fantasien og ens egen arbejdsdisciplin, der sætter grænser.”                    Om forfatteren   Nikolaj Tarp er uddannet fra Den Danske Filmskole og arbejder i film- og teaterbranchen som instruktør, forfatter og dramaturg. Han holder foredrag og kurser om dramaturgi, filmfortælling og filmhistorie. Fortællingens anatomi – sekvensstrukturen i film er hans første bog og er baseret på et af hans undervisningsforløb. 

Endnu en skygge på vej over loftet

af Ingeborg Thaanum

I Endnu en skygge på vej over loftet undersøger Ingeborg Thaanum, hvordan sproget kan bruges om at gå gennem verden, rejse og se, feste og fotografere. Her er digte om at sidde fast i en lufthavn, om at sidde fast til en fest og om at fotografere nuet fast på en mennesketom gade. Der digtes også om et mord begået i skyggernes rige og om at lade sig fange af regnen. Digtene er inspireret af billeder og af den litteratur, Ingeborg Thaanum kan lide.            Uddrag af bogen  udsigten som den sidste i rækken  den sidste dag på turneen  katten mellem de gule kufferter  bassen bundet fast til klaveret  den åbne bildør, mens jeg tog kameraet frem  jeg husker, at kokken lagde knivene på plads  og lukkede vinduerne ét for ét  violinisten slyngede cocktailbær efter en sanger    regnen fangede mig  bjælkerne fangede regnen  jeg har engang valgt en mand  på grund af hans ben  og siddet til højbords uden tøj  men det vidste Marilyn Monroe ikke  da hun sov hos min nabo  hendes hår som altid en sky af sukker    og glassene blev ikke vasket den dag  eller den næste  bassistens bortvendte ansigt  på det første fotografi                Om forfatteren   Ingeborg Thaanum (f. 1965) er cand.mag. og forfatter. Hun går og cykler gennem København og finder ord og sætninger, der bliver til digte og bøger. Hun beskæftiger sig med ekfraser og fotografihistorie. Hun har også skrevet digtsamlingen Det er den anden der har set os fra 2014.

Skygger

af Morten Buschmann

Efterår 2014. Uroen ulmer i Europa, borgerkrige raser sydpå, og indhenter Lucas Zickermann bliver indkaldt til krisemøde på en borg i det skotske højland. Annesofie Gundelach bliver på sin første mission som indhenter sendt til Syrien. I Danmark jager efterforsker Gitte Frederiksen ”narkomansnigskytten”, men nogen modarbejder hende indefra.    Forår 2015. Omar-sagen. To mænd skudt, fire betjente såret, og terroristen dør i et skudopgør med politiets aktionsstyrke. Men var Omar en ensom ulv? Forsvarets Efterretningstjeneste modtager info om udenlandske bagmænd og flere terrorceller i landet. Imens har Gundelach problemer på hjemmefronten. Noget tyder på, at hendes yngste datter, Josefine, har venner i Nørrebros bandemiljø, og en morgen får hun og hendes kæreste ubehageligt besøg af tre maskerede mænd. Eksdrabschef John Milner tilbyder sin hjælp. Men mistanken breder sig til flere ekstreme grupper, og sagen får voldsomme følger for Gundelachs familie og kollegaer.          Uddrag af bogen  En bred, sort skygge glider langs båden og forsvinder.   – Carl, der er en ret stor fætter dernede, siger jeg og peger.   – Dét er bare en sandtigerhaj. Småtandet, uskadelig, svarer han oppe bag rattet på sin båd, ”Harrison”. Min halv-storebror har taget mig med ud at glo på hvide hajer. En oplevelse, som turister ellers køber på hans guidede hajture i Middelhavet.   – Der ligger et kraftværk et par kilometer fra Ashkelon. Det udleder varme i havet, og det kan hajerne godt lide. Varmt vand, måske en smule radioaktivt, ler Carl. – Det er første gang, du har sagt noget positivt på hele turen. Ellers har du udelukkende svinet vores mor og min far til. – Vissevasse, Lucas. Normalt trækker de ud af Middelhavet, når havtemperaturerne falder ...                  Om forfatteren   Morten Buschmann (f. 1964 i København) er forfatter, producer og journalist. Han har arbejdet for bl.a. DR, TV2, Forsvarskommandoen (FMC) og Københavns Universitet.

På café i Wien

af Jørn Ørnstrup

Wien uden caféer er utænkeligt. På sin lystvandring gennem den østrigske hovedstad tager forfatteren læseren med til en række af byens skønne, gamle caféer, som emmer af atmosfære og liv. Undervejs fortælles der om kaffen, kagerne, kendte stamgæster og den cafékultur, som kendetegner byen. Samt om den kulturhistorie, som har gjort Wien til en af de mest spændende byer i Europa. Uddrag af bogen  På en wienercafé er der spejle,­­ gerne store. Spejlene her på Café Griensteidl gør rummene større. Samtidig kan man som gæst diskret iagttage de andre café­gæster – man holder øje med, hvem der kommer, hvem der sidder her, og hvem der går. “Wollen Sie noch etwas trinken?”spørger tjeneren en kvinde, som lige har taget den sidste slurk af sin Melange. På hendes kagetallerken står en rest af en Esterházy-Schnitte. Den har abrikos-glasur og er fyldt med smørcreme, chokolade og nødder. På væggen over kvinden hænger et billede, som man har svært ved at slippe. Det er Gustav Klimts Kysset. Om forfatteren   JØRN ØRNSTRUP er cand.phil. og medlem af Danske Rejsejournalister. På sine mange rejser har han gennem årene skrevet mange kultur- og rejseartikler. Deriblandt for Jyllands-Posten, Sjællandske Medier og Dagbladenes Bureau. Gennem de sidste mange år har han på sine slentreture i Wien slidt gaderne blanke og besøgt mange af byens caféer. Både dem, som han har kendt længe og andre, som han er stødt på undervejs gennem den gamle, centraleuropæiske metropol.

Dagen bringer

af Knud Byrjalsen

Martin beretter om sin barndom og ungdom. Om sin senere tragedie og svigt og nedtur og indtræden i Den nye Kirkes munkeorden. Om den opgave Prior Angus tildeler ham, samtidig med hans krigshærgede lillebror dukker op. En opgave, som kræver kamp imod Den nye Kirkes svig og magt. Imod tidens ligegyldighed og virkelighedsflugt og dens mange ismer, ikke mindst islamismen. For kristentro og danskhed. Men evner Martin at træde ud af sin tid og ind i sin tid? Og hvad kan lillebroren og en mæcen bidrage med? Ja, og mødet med den unge dansk-irakiske kvinde, Zainia? Uddrag af bogen   Så du stoler ikke på en muslim? spurgte journalisten. Jo, svarede jeg. Jeg stoler på, at en muslim i sin kontekst gør, hvad en muslim må gøre, men jeg tager den konsekvens, at jeg ikke vil underlægge mig den kontekst. Men du har så også en kontekst, konstaterede journalisten. Ja, svarede jeg. Over for islamisterne fastholder jeg, at Danmark har en Grundlov. Vi adskiller tro og politik. Og dog er danskhed og kristentro to sider af samme sag. Vores samfund er skabt på, at vi skal elske Gud og vores nabo. Det beviser du så sandelig også med disse punkter, konstaterede journalisten ironisk, mens de andre grinede. Men for mig at se, kan du vist ikke afvise, at du er en hellig skiderik, når du taler på de såkaldte danskeres vegne. Hvis du så mig på TV, så du godt, at jeg kneb øjnene sammen og sagde, at den, der har fanden i hælene, godt kan tale sandt. Du ved, jeg sagde det bare, og så gik jeg i sort. Måske overvejede jeg, hvad jeg skulle sige, men jeg husker ikke, hvad jeg sagde. Men jeg står ved hvert et ord. For jeg mener, at vi i et sejt træk nok skal komme overens med muslimerne, hvis vi er ufravigelige i vort krav om, at sharialoven aldrig skal have lov at vinde indpas i Danmark.                Om forfatteren   Kristian Massey Møller (f. 1960) er historiker, forfatter og skribent og sognepræst på Sjællands Odde. I mange år højskolelærer samt valgmenighedspræst på Stevns. Har i flere omgange været udstationeret som feltpræst. Anmelderrost for dokumentarberetningen Stille bøn i Helmand fra krigen i Afghanistan og for romanen Den fortabte søn, som fik 5 stjerner.

Canager

af Robert J. Nedergaard

Denne fortælling er en fiktiv historie om hjerteløse menneskers flugt. Straks efter Anden Verdenskrigs afslutning begyndte jagten på det tyske rædselregimes værste forbrydere. De havde gemt sig for at undgå retsforfølgelse og strenge straffe. Men det er også en fortælling om retskafne menneskers initiativ for at finde forbryderne. En af dem var Simon Wiesenthal i den østrigske by Linz, men der fandtes også andre, som hjalp samfundet i den vanskelige jagt på nazisternes bødler, som var flygtet til fjerne steder, blandt andet Canada. Samtidig er historien krydret med et interessant fragment om de såkaldte schweiziske blodpenge, som højtstående nazister gemte i nabolandet. Store kontante beløb, guldsmykker, diamanter, ja tilmed værdifulde kunstgenstande, som havde tilhørt det jødiske mindretal i Tyskland. Indtil den dag i dag formoder man, at blodpengene stadigvæk befinder sig, hvor de blev gemt til bedre tider. Men er det sandheden? Hvor blev de af, millionerne og de mange kunstskatte?            Uddrag af bogen  En halv time senere nåede de det amerikanske hovedkvarter. Det varede lidt, før den vagthavende officer klart forstod deres henvendelse, men så udbrød han på tysk:  – Ach so, Simon Wiesenthal. Et øjeblik efter kom en ung soldat ind på kontoret og fik beskeden:  – Kør disse to unge italienere ind til Wiesenthal, du ved, hvor centeret ligger. Det var deres første tur i en Jeep. De havde set snesevis af den slags køretøjer, da amerikanske tropper indtog Bolzano. Denne chauffør kendte åbenbart Linz som sin egen lomme, for det gik lynende hurtigt med at nå frem til adressen. Men herfra måtte de gå videre ind til en baggård, hvor et ikke særligt prangende skilt fortalte dem, at her var Det jødiske dokumentationskontor og altså også Simon Wiesenthal. Men de kunne ikke komme videre. Døren til opgangen var låst, af sikkerhedsgrunde fik de at vide bagefter. Pludselig stod en mand bag ved dem og spurgte:  – Hvem søger I? – Simon Wiesenthal, svarede Tony.   – Af hvilken grund vil I tale med hr. Wiesenthal, spurgte manden.  – Vi har tænkt os at finde Michael Seifert og Otto Sein, de to jødemordere fra Ukraine, som hærgede i Bolzano-lejren.  Om forfatteren   Robert J. Nedergaard er født 1934. Fra 1956 til 1958 opholdt forfatteren sig i Canada, hvor han arbejdede med minedrift. Her mødte han tyskere, som med en hemmelighed i baglommen var emigreret til landet. Han har tidligere samlet og udgivet Politihistorier fra Vesterbro og Omegn.

Tankespind

af Karen Kornbech Larsen

Sara holder til i en storby. Hun er hjemløs, misbruger og i stærk opposition til stort set alt. Hun er indkaldt til retten, anklaget for at have overfaldet en gammel veninde. Retssagen bliver imidlertid udsat, fordi vidnet ikke dukker op. Vi følger Sara i den tid, hun er i ”ingenmandsland” – mellem retssagerne. I en drøm genoplever hun sine bedste øjeblikke hos farmor og farfar, langt ude på landet. En pludselig indskydelse får hende til at forsøge at genfinde sin tabte barndom. Trods abstinenser, sult, tørst og kulde lykkes det hende at nå sit mål. Kun for at indse, at intet mere er, som det var engang. Farmor er død, farfar er blevet gammel og svag, og huset, som hun husker som rent, varmt og dejligt, er koldt, rodet og beskidt. Er miraklernes tid forbi?            Uddrag af bogen   ”Endelig, der er den. Den lille vej, der fører ned til farmor og farfars gård. Der er lys i køkkenvinduet. Midt om natten? Så er de måske oppe endnu? Mystisk. ”Jamen vi går da i seng tillige med hønsene,” plejer farmor at sige. Og det er megatidligt på denne tid af året. Vejen ned til gården er fuld af huller. Hun snubler flere gange. Benene ryster under hende. Men med en sidste kraftanstrengelse når hun frem til bryggersdøren. Og banker på. Hun ser sig lidt om på gårds­pladsen. Tøsneen kan ikke skju­le, at det er længe siden, nogen har revet og ordnet her. Visne ukrudtsplanter står og stritter overalt. Sådan plejede her bestemt ikke at se ud. Måske husker hun forkert?”            Om forfatteren   Karen Kornbech Larsen (født 1956). ”Størstedelen af det, vi siger til hinanden er nonverbalt. Men i skrift­sproget er der kun ordene. Jeg holder ­meget­ af sprogets finurligheder. At give historierne lige præcis det udtryk, jeg gerne vil have. Sproget kan være broen, der forbinder mennesker, eller bommen, der adskiller os.”

Julie længe leve

af Edith Maria Kanstrup

Fire venner får mulighed for at deltage i et eksperiment, der skal bremse aldringen og forlænge livet med adskillige år. De står over for svære valg, da portrætmaleren Julie forelsker sig i Hope. Han har i sin ungdom været involveret i 2. verdenskrig som modstandsmand og lider af en skyldfølelse, der bliver ved med at plage ham.  Romanen er en kærlighedshistorie mellem friske 120-årige. Efter 55 år er verden forandret og mere digitaliseret, og den udvikling skræmmer Julie. Som et holdepunkt i tilværelsen står mindet om farmor i Sápmi og barndommens besøg hos samerne. ”Gider vi blive så gamle?” spørger Julie. Bogen kan også læses som et oplæg til diskussion.          Uddrag af bogen   ”Sniksnak. Hvis I har en hemmelighed, som kan betyde noget for millioner af mennesker i verden, må I røbe den. Hvis mennesket kan blive 130 år eller mere, har det betydning for alle planer. Kan jeg også blive så gammel? Kan så gamle mennesker forsørge sig selv? Hvem skal hjælpe dem? Hvad siger pensionsselskaberne? Vil arbejdsmarkedet ansætte gamle mennesker i lette flexjob? Uanset hvad, med alt det der sker, er I banebrydere, så I er nødt til at røbe jeres viden.” Gro rystede på hænderne, da hun skænkede tomatjuicen op. Selv om der kunne være noget i det, Thyge sagde, frygtede vi bagsiden af medaljen.              Om forfatteren  Edith Maria Kanstrup er født i 1942. Hun er journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, Aarhus, og har arbejdet mere end 20 år på et dagblad. Hun har en etårig voksenpædagogisk uddannelse fra Århus Dag- og Aftenseminarium, har undervist og er billedkunstner. Hun har skrevet to børnebøger.

Familien i Vatikanet

af Torben Hangaard

Mange legender og digtede dramaer har gennem 500 års historie gjort familien Borgia til en forkætret familie, der tilskrives mange voldsomheder og utilstedelige gerninger. Især pave Alexander den 6. og hans to børn Cesare og Lucrezia beskrives som særligt ekstreme i deres opførsel, og dårlige udokumenterede TV-serier har understøttet opfattelsen af en seksuelt afsporet og blodtørstig familie. Imidlertid havde familien en stor forståelse for samtidens sociale problemer og ydede en indsats for at afhjælpe forholdene for de dårligt stillede beboere i Rom og Romagna. Det medførte en stor popularitet i den almindelige befolkning og et lige så stort had hos baronerne. Med Cesare som den drivende kraft søgte familien at oprette et fyrstedømme til sig selv i Romagna. Det lykkedes for en kort periode, men måtte sluttelig opgives. Familien har været farverig, men ikke så kriminel, som den ofte skildres. Dog har manipulation og hensynsløs vold været en del af denne families vej til magten.          Uddrag af bogen   Så snart de var ude ad døren, sendte Michelotto de pavelige vagter bort og placerede sine egne folk på vagternes plads, medens han gik ind i værelset til den sårede Alfonso, der sad i sin seng og fulgte hele optrinet. Han fulgte Michelotto med øjnene, da han nærmede sig sengen og gik helt op til hovedgærdet. Her tog han hovedpuden i begge hænder og tvang Alfonso ned på sengen, hvorefter han trykkede puden hårdt ned over hans ansigt, så han ikke kunne få vejret. Alfonso vred sig i kampen, men han var afkræftet efter den seneste måneds sengeleje, så snart kom der ro i hans krop, benene ophørte med den voldsomme kamp i underlaget, og han lå helt stille. Michelotto holdt fast i puden endnu nogle minutter for at sikre, at døden var indtruffet, og da han havde overbevist sig om, at det var tilfældet, forlod han værelset med besked til soldaterne om, at ingen måtte betræde værelset. ”Hertugen af Bisceglie lå død på sin seng, da han var faldet og havde slået hovedet, hvorved han var afgået ved døden,” var den besked, soldaterne skulle videregive ved forespørgsel.            Om forfatteren  Torben Hangaard er uddannet historiker fra Odense Universitet og har livet igennem beskæftiget sig med romersk historie, hvor især renæssancen og familien Borgia har hans særlige interesse. Efter teologisk eksamen har han i 35 år været beskæftiget som sognepræst, men har sideløbende til stadighed arbejdet med romersk historie, som bl.a. har medført lange studieophold i Rom. 

Min sjæl ved

af Jane Mejlhede

Min sjæl ved består af en samling poetiske beretninger, eventyrlige fortællinger og personlige skildringer om transformation.  Bogen er et spejl på de tanker, følelser og tilstande, man kan opleve, når verden forandrer sig drastisk, enten som følge af ydre omstændigheder eller drevet af indre valg. Teksterne berører grænserne mellem det magiske og det virkelige og tager udgangspunkt i både forfatterens eget liv samt i oplevelser fra de mange klienter og kursister, hun gennem de sidste ti år har guidet gennem personlige og spirituelle udviklingsprocesser. Min sjæl ved inviterer til refleksion, genkendelse, eftertanke, inspiration og mest af alt til håb. De handler om det, der træder i stedet for det, der var eller er. Om lyset i mørket. Om den indre viden, alle har til rådighed. Og om, at der altid er noget større, der holder os, støtter os og vejleder os, selv når livet virker allermest uoverskueligt og meningsløst.              Uddrag af bogen   Måske er der historier, der ikke bør fortælles. Måske er der fortællinger, som har en evne til at bore sig så dybt ind i kernen af noget, at det bliver alt for smertefuldt med alt det bløde, der vil sive ud, når først den flænge, hvori historien opstår, er en realitet. Måske er det sandt ovenikøbet, at ord er farligere end noget som helst andet. Fordi de kan tegne billeder, der gør virkeligheden mærkbar i et nyt perspektiv. Fordi de afdækker det skjulte. Hvem holder øje med, hvilke fortællinger der laver rifter og brud på hidtil usete steder? Hvem sørger for, at de bliver syet sammen igen?                  Om forfatteren   Jane Mejlhede er uddannet cand.mag. i dansk og kommunikation. Hun har herudover flere uddannelser inden for psykoterapi, healing og personlig og spirituel udvikling. Hun arbejder som psykoterapeut, healer, spirituel vejleder og underviser med speciale i dybe transformations- og udviklingsprocesser for både enkeltindivider og grupper. 

Vinger af gukd

af Jytte Westendahl

Digtene beskriver os mennesker, som vi er på godt og ondt. Set fra den humoristiske side. De reflekterer over, hvorfor det hele skal være så perfekt. Hvorfor tror vi, at vi ikke er gode nok? Hvis det hele er en konkurrence, så har det uperfekte jo aldrig en chance.De hylder den fantastiske natur, som den heldigvis stadig er de fleste steder. Indtil vi en dag, hvis vi ikke tager os sammen, får ødelagt det hele med global opvarmning.Der er små eventyr, satiriske betragtninger over hverdagens små hændelser og poetiske digte, der griber en om hjertet og kalder på en tåre. Nogle af digtene beskriver forfatterens egne oplevelser ude i verden, lige fra Honduras og Jamaica til et krydstogtskib i Middelhavet og en færge fra Ystad til Rønne. De beskriver kontrasterne mellem os i vores trygge hverdag og mennesker i fattigdom. Uddrag af bogenTjener, der er en flue i min rødvin!Åh nej! Hvad må mit øje skue?I min rødvin svømmer en flue.Søger den mon en gratis skid?No mercy her, så bare skrid.Træner den bare i rødvinsvømning?Eller er disciplinen rødvinstømning?Om lidt dukker hele familien opog drikker det, der sku’ fryde min krop.Min mening er klar. Jeg vil ikke dele.Jeg ønsker selv at drikke det hele.Hvor har den mon sidst sat sine fødder?Ringer den efter de andre rødder?Bliv på din lort, din behårede fætter.Du bliver det punktum, jeg lynsnart sætterI dagens avis. Eller prikken over i ’et.Jeg skal ikke kunne si’et. Om forfatterenJytte Westendahl er født i Kgs. Lyngby og opvokset i Glostrup. Hun har skrevet revytekster og spillet med på sin daværende arbejdsplads, Glostrup Amtssygehus. Senere arbejdede hun også hos bl.a. Tryg og Maersk Line.

Mine ulykkelige valg og deres udfald

af Jenny Stockfleth Simelev

Denne bog omhandler en normal familie, som havde brug for hjælp, men i stedet blev udsat for systemets magtmisbrug. Systemet har fire menneskers liv på samvittigheden, blandt andet på grund af læger, som skrev noget om personer, som de ikke har forstand på, og fordi de satte et stempel på disse mennesker, som ikke passer, hvilket har haft store konsekvenser for dem og deres efterkommere.  Der er også børn, der har mister deres far på grund af systemet, hvilket er meget trist. En mor mistede sin søn til plejefamilien på bekostning af deres løgnehistorier, og de vil ikke give slip på en andens mors søn, fordi systemet var 100 % på deres side. Systemet sørger for, at man mister det, man har kær og elsker. Systemet kaster også syge mennesker rundt i systemet, men vil ikke anerkende, at de er syge.                Uddrag af bogen   Palle blev behandlet som et råddent æg af det system, som skulle hjælpe ham både med at blive rask og med at lytte til ham, og det blev hans død at have tillid til systemet. Jesper fik det igen dårligt og blev indlagt på sygehuset med meget høje levertal, så alarmklokkerne skulle nok have ringet hos lægerne, så han kunne været kommet i behandling for sit misbrug, men ingen gjorde noget, så han var meget alene med sine problemer og fik som sagt ingen hjælp fra systemet.                  Om forfatteren Jenny Stockfleth Simelev er 53 år og har født tre børn. Hun blev udannet social- og sundhedshjælper i 1994. Som autodidakt billedkunstner har hun som den første dansker udstillet på verdens største kunstmesse Artexpo i New York i 2011. Hun er under uddannelse til spirituel livsstilscoach på Spirit Academy, www.pianissentylak.dk, og er desuden bisidder i børn og forældre-sager.

Fra nær og fjern

af Randi Allerup

Novellesamlingen Fra nær og fjern består af en række skæbnefortællinger, som beskriver en række meget forskellige mennesker og deres liv. Alle noveller er fiktive, men baserer sig på hændelser, som forfatteren selv har oplevet eller hørt om. Formålet med novellerne er at gøre opmærksom på, hvordan livet kan tegne sig for mennesker.            Uddrag af bogen   Kokken Hans og hans kone kendte en enlig mor med en datter på tolv år. Moren var ikke rask. Hun led af Parkinsons og havde problemer med at gå, og hendes hoved havde fået en sær hældning. Datteren Marianne passede godt på sin mor og var en meget hensynsfuld og tænksom pige. Hun ønskede at arbejde i nærheden, så hun kunne være der for sin mor og holde øje med, hvornår det var betimeligt at tilkalde deres læge. Dagene gik meget godt, og det var sjældent, at moren havde brug for lægen, så en dag sagde hun til Marianne, at hun jo kunne begynde at studere på handelshøjskolen i regnskab, som interesserede hende så meget. Marianne lyste op og glædede sig over sin mors gode vilje. Hun blev indmeldt i skolen og gennemførte sit studium i regnskabsvæsen. Hun fik arbejde i et revisionsfirma i nærheden af sin mors adresse, og så var morens ønske gået i opfyldelse, og hendes datter var lykkelig.              Om forfatteren   Randi Allerup (f. 1943 i Hampen) debuterede som 72-årig i 2015, hvor hun udgav to bøger, erindringsbogen Højt at flyve om sit liv som maniodepressiv og Min perlerække, som er en beskrivelse af mennesker, som har betydet meget for hende. I 2016 udgav hun Aristokraterne om den adelige slægt Nygaard. Randi Allerups skrivestil er ærlig og direkte og kommer fra hjertet. 

Fra bogtrykker til bedemand

af Nils Laurits Jensen

Forfatteren skriver:  Mit hovedærinde med bogen er at fortælle om min tid som bedemand, og jeg krydrer mine og de pårørendes autentiske oplevelser med anekdoter/fortællinger og interviews fra eksempelvis et hospice. Bogen giver et indblik i det at være bedemand på godt og ondt blandt eksempelvis de pårørende, andre bedemænd, præsterne, kirketjenere, gravere, brændere, sygehusportørerne og lægerne. Et vigtigt emne for mig er desuden, at vores landsbykirker og bykirker jo snart står mere eller mindre tomme. Jeg belyser, hvorfor jeg mener, at de gør det, og hvordan vi får flere mennesker i kirke og ikke mindst, hvad kirkens og statens rolle er i dette. Formålet er at stille skarpt på Den Danske Folkekirke – et emne, jeg syntes, er sjældent i dagens Danmark. Som afslutning fortæller jeg læseren om alderdommen i ord og digte. Et motto, som tidligere præst Johannes Møllehave har hentet hos Mark Twain: ”Lad os forsøge at leve sådan, at selv bedemanden bliver ked af det, når man dør”.            Uddrag af bogen   En bedemand skal være stærk. Det hænder, vi skal læse et vers, sige noget ved en åben kiste eller synge, og der skal man tage sig sammen og være professionel og udføre opgaven for familien, da det er forskelligt, hver gang vi har en opgave. Står man så ved en barnekiste eller ved et ungt menneske, føler man, det er uretfærdigt, og det er som at være med i en filmoptagelse, uvirkeligt – men i denne situation støtter sygehuspersonalet os bedemænd ved at være til stede og trøste de pårørende. De er blevet gode til det i dag på landets sygehuse. Mange pårørende roser personalet for den måde, de tackler situationen på. Tænder f.eks. lys og giver sig god tid til en snak eller får en tår kaffe, selvom de har meget at se til et sådant sted.  Om forfatteren Nils Laurits Jensen (f. 1945) tog realeksamen 1963 i Sakskøbing. Herefter kom han i lære som typograf på Central-Trykkeriet i Nakskov og vendte hjem til familietrykkeriet. I 1995 overtog han begravelsesforretningen i Sakskøbing efter sin svigerfar, hvorefter han drev den sammen med sin hustru frem til 2011. 

Natten gemmer lyset

af Poul Erik Larsson

Et ungt par køber et gammelt hus, som ligger i udkanten af Lave Skov. Huset blev bygget helt tilbage i 1779, af en mand, som senere blev dømt til døden for et mord, som man senere fandt ud af, at han ikke havde begået. Det siges, at den gamle bygherre går igen. Da det unge par flytter ind, finder de hurtigt ud af, at noget er rivende galt. På samme tid forsvinder en syttenårig pige sporløst og inden længe, har politikommissær Marcus Falck og hans kompetente stab af efterforskere hænderne fulde i jagten på en bestialsk og hensynsløs morder, der finder sine ofre på udvalgte bodegaer og natklubber i Nordsjælland.                Uddrag af bogen   Den første nat i det gamle hus i skoven forløber stille og roligt. Trine vågner som altid først. Hun har drømt og kan vagt huske den sidste af sine drømme. I drømmen befinder hun sig alene i husets kælder, mens Michael passer sit arbejde som fitnessinstruktør i Humlebæk. Hun skal til at vaske en maskine kulørt og er i fuld gang med at stuve tøjet ind i vaskemaskinen, da der pludselig lyder en dyb mandestemme bag hende. Hun vender sig forskrækket og får øje på en midaldrende, firskåren mand med stok, der står i døråbningen. ”Hvad har De at gøre i mit hus?” spørger manden og måler hende med et ondt udtryk i sit mørke blik.                  Om forfatteren   Poul Erik Larsson bor i Nordsjælland, hvor det meste af handlingen i hans romaner udspiller sig. Det er her, han henter inspiration i den omkringliggende natur, hvor han færdes dagligt i selskab med familiens hvide schæfer. 

Spioner uden grænser

af Christina Eiberg

Christine Njor rejser i sine unge år til udlandet for at arbejde som speditør. Hun bliver hurtigt hvervet af en efterretningstjeneste, som hun tror er CIA. Hvordan arbejder agenter og efterretningstjenester? Hun rejser til det gamle DDR lige efter murens fald, og hun begiver sig rundt på kanten af våbentransporter til krigen i Jugoslavien. Fortiden indhenter hende mange år senere. Christine tager på en lang rejse gennem Europa og USA for at hjælpe den vestlige verden imod terrortrusler, men hjælper hun nu også? Og hvem er det, hun hjælper? Er Rusland medspiller i kampen mod terror? Er det danske PET for eller imod hende, og hvilke kræfter i Danmark trækker i de internationale tråde? Christine har ikke andet valg end at finde sin gamle agenttræning frem og gå i gang, alt imens hun kæmper med sit selvværd og en stigende angst.            Uddrag af bogen    "Du er ikke i fare, det er helt almindeligt, at russerne holder øje med dig, for de vil se, hvor troværdig du er, og de har indtil nu ikke set dig i kontakt med Vesten. Derfor har vi lagt ekstra stor vægt på at lære dig skyggeteknik, så du selv kan holde øje og være klar over, hvornår du har følgere med dig”. Christine smilte nu lidt mere afslappet. ”Og så lærer I mig også, hvornår det er jer, som holder øje med mig?” Hold kæft, et netværk, og hvor gjorde de alt kompliceret. Hendes liv havde forandret sig, nu ville hun altid skulle holde øje med alt, tænkte hun.              Om forfatteren   Christina Eiberg er født i 1969 i Roskilde. Hun er uddannet speditør og har boet og arbejdet ti år i udlandet; USA, Tyskland, Belgien og Frankrig. Hun har debatteret i aviser og radio, og har bidraget med en kronik til STX-studenternes skriftlige afgangseksamen i 2016. Spioner uden grænser er hendes debutroman og er skrevet med inspiration fra hendes år i udlandet. 

Bare en mand, sådan set

af Stig Colbjørn Nielsen

Både stilistisk og indholdsmæssigt en interessant og nyskabende roman. Vi oplever en mand midt i livet. Hidtil har han levet sit liv uden de store forandringer, og nu nærmer han sig noget, der minder om den klassiske midtvejskrise. Det går bare helt anderledes. I virkeligheden antændes et ubevidst oprør mod hans livs alt for trygge, ensformige og efterhånden trivielle rammer. Dette ubevidste oprør bliver smukt og medrivende beskrevet med sans for detaljer for dufte, smagsindtryk, lyde og følelser. Hovedpersonen lever fuldstændig i nuet. Det betyder også, at læseren kommer til at indleve sig i historien og blive en del af den. Man bliver draget af indtrykkene. Alle hovedpersonens handlinger, om bevidst eller ubevidst, baner vejen til hans nye liv, igen – om bevidst eller ubevidst eller bevidst styret af ham eller hans omgivelser, og alt dette udspringer af simple og for os alle så velkendte menneskelige lyster, drifter og følelser.            Uddrag af bogen   Borsalinoen hviler tilfældigt elegant på bordkanten. Føler uventet varmen fra et blik to borde til venstre. Smukke, mørke og glade øjne, langt, kastanjebrunt hår, slanke hænder og lange, velplejede fingre holder om glasset med vand. Møder hendes stærke blik over kanten på den bærbare; men hvad rager det mig?          Om forfatteren  Stig Colbjørn Nielsen (f. 1950) er forfatter og lyriker, performer og foredragsholder med en levende passion for Rom gennem snart et halvt århundrede. Når der skal stresses af og måske tænkes nye tanker, så står forfatteren ved esse og ambolt hjemme i sin egen gamle landsbysmedje.

Hans Tausen og Reformationen

af Svend Erik Sørensen

Manden bag en af de største omvæltninger i Danmarkshistorien, nemlig reformationen, hed Hans Tausen og er med sikkerhed født i Birkende på Fyn. Det står nemlig på hans gravsten i Ribe. Imidlertid var hans far ikke almindelig bondemand, som Ingemann skriver i sit digt. Hans far, som altså hed Tave, Tauge eller Tage, var lavadelig, men var ruineret af den katolske biskop Jens Andersen Beldenak, som inddrog lavadelens godser rundt om på Fyn (bl.a. ejede han hele Tåsinge). Imidlertid lod denne lavadelsmand sin søn Hans blive tilbage på Fyn. I dronning Christines regnskabsbog fremgår det imidlertid, at hun tog sig af ham, hjalp ham som latinskoledreng og senere ind på Antvorskov Kloster. Det var der god grund til, at hun gjorde, for dronning Christine var biskoppens erklærede fjende, fordi Jens Andersen Beldenak havde ladet hendes nære ven og lensmand på Næsbyhoved slå ihjel. Det handler den lille roman Hans Tausen og dronning Christine om, og den skildrer hans opfattelse af, at alle mennesker er lige meget værd. Bogen efterfølges at et lille kirkespil eller skuespil, der fortæller om tre vigtige episoder i Hans Tausens liv nu 500 år efter reformationen. Bogen henvender sig til de 9- til 13-årige.                Uddrag af bogen   Om aftenen, da Hans lå ved siden af Anders i det lille kammer, spurgte Anders, hvad han havde ment med, at stærke mennesker godt kunne være onde.   – Smeden er stærk, og jeg kan godt være gal på ham, men han er ikke ond! sagde Anders.   – Det var slet ikke ham, jeg tænkte på, men biskoppen og præsterne, svarede Hans. – Biskoppens mænd og nogle præster kom en dag ridende til Birkegården for at tage gården fra os. Stjæle den, det var, hvad de gjorde. Det kunne de kun, fordi biskoppen inde i Odense og paven nede i Rom har så mange mænd, at de er stærkere end alle andre. Men de er onde, meget onde. Det var dem, jeg tænkte på.    Om forfatteren  Svend Erik Sørensen er født 1942 i Karise, Østsjælland. Som ung stak han til søs, men senere fik han en uddannelse som journalist på Næstved Tidende. I 1968 blev han ansat på Fyens Stiftstidende, hvor han arbejdede i 34 år og blev kendt for sin ugentlige klumme ’Søndag med Sørensen’. Han har et stort forfatterskab bag sig og har senest udgivet romanen Kære Jonas og børnebogen Den lille kriger og den store krig.

Fukushima-digte

af Bo Lille

Bo Lille ønsker med disse digte at protestere imod den arrogance og tankeløshed, der fik magthaverne i Fukushima til at anlægge et A-kraftværk i et jordskælvsområde. Vi udgiver denne bog i håb om, at katastrofen aldrig kommer til at gentage sig.    These poems are meant as a protest against the arrogance that made decision-makers place a nuclear power station in an area exposed to earthquakes and tsunamis. The book is published in the hope that such a disaster will never happen again.   Uddrag Under en kæmpe  bølge forsvinder alting  undtagen smerten      under a giant  wave everything disappears  except the pain                            Om forfatteren  Denne bog er den 25. udgivelse i Bo Lilles alsidige forfatterskab. Især hans haiku roses af specialister rundt om i verden og er nu oversat til syv sprog, herunder japansk. En video med præsentation af Environmental Haiku by Bo Lille er af japanske haiku-kolleger blevet lagt på World Haiku Associations japansk baserede hjemmeside. Bo Lille er cand.mag., forfatter, TV-studievært, foredragsholder og eventmaker. Han har grundlagt to forfatterskoler og har undervist i litteratur i flere lande.  Bo Lille is a TV journalist and eventmaker, and the author of 25 books. Bo Lille’s poetry, especially his haiku, is praised in many countries, and translated into seven languages, among these Japanese.

#Tro selv

af Kristoffer Hjorth Kruse

Hvorfor tro på en Gud? Dette spørgsmål stillede Ateistisk Selskab danskerne tilbage i marts 2016 under sloganet #tænkselv. Og det er et ufatteligt vigtigt spørgsmål. Det er faktisk så vigtigt, at det er denne­­ bogs omdrejningspunkt. Kristoffer Hjorth Kruse fremfører her først, hvorfor han mener, at det giver bedre mening at tro på en gud end at lade være. Derefter udfolder han, hvorfor netop den kristne Gud giver bedst mening. Bogen er skrevet i et letforståeligt sprog og med mange eksempler, så den er tilgængelig for alle. Det er en bog, som udfordrer læseren til at tage stilling, og den kan ikke læses uden at sætte tanker i gang. Ateistisk Selskab udfordrede kristne til at tænke selv, det har Kristoffer gjort. Og resultatet er tydeligt. Derfor er udfordringen nu sendt tilbage! #troselv.          Uddrag af bogen   Der er altså ret mange argumenter for, at Jesus skulle være opstået fra de døde, og der mangler i den grad alternative teorier, som virker sandsynlige. Derfor er jeg kristen. Jeg kan simpelthen ikke få Jesu liv og begivenhederne efter ham til at hænge sammen, hvis Jesus ikke opstod fra de døde. Det er for mig det helt afgørende argument for, at jeg vælger at være kristen. Det er for mig at se en virkelig god grund til at være kristen. Så længe der ikke er nogle alternative teorier, som er i stand til at svare på størstedelen af argumenterne for Jesu opstandelse, så mener jeg, at det giver god mening at fastholde min kristne overbevisning.              Om forfatteren Kristoffer Hjorth Kruse studerer teologi på Menighedsfakultetet. Desuden arbejder han for Center for Kristen Apologetik og mener, at kristendommen er det livssyn, som giver bedst mening.

Adelsslægten Akeleye

af Elin Akeleye

Romanen tager sin begyndelse i året 1383, hvor den første Akeleye bliver adlet på Valbygaard som ligger på Stevns. Her følger man Knud Lille af Arnøje, som er væbner hos herremanden, ridder Jakob Olufsen Lunge. Op gennem tiden, i medvind og modvind, følger man slægten og dens efterkommere, som efterhånden bliver spredt til Norge og Sverige. Romanen handler om krig, ulykker og kærlighed og portrætterer en familie med stærke traditioner for at tæmme vilde araberheste til brug i krig og for at fostre selvstændige kvinder, der er i stand til at forsvare sig selv, og som har et stort hjerte for at hjælpe folk i nød. Adelsslægten Akeleye er en fiktiv slægtsroman, som er baseret på forfatterens forskning i hendes egen slægt. Selv om der er tale om fiktion, inddrager forfatteren sin righoldige historiske viden om perioden, som er kendetegnet af stor politisk uro.            Uddrag af bogen   ”På Hendes Majestæt Dronning Margretes vegne, bekendtgør jeg hermed, at væbner Knud Lille af Arnøje bliver slået til ridder. Fra nu af er du ikke længere væbner, men ridder.”  Nu åbnede herremanden en stor læderpose og tog et gyldent bælte og gyldne sporer op. Johanne kunne se, at det var den læderpose, som rytteren Jens havde haft med fra dronningen. Knud fik spændt bæltet om livet og de gyldne sporer om sine støvler.  ”Dit våbenskjold er en blå akeleje på hvid og rød bund. Rejs dig!” Knud rejste sig og så sin herre ind i øjnene, da denne rakte ham hånden og sagde tillykke.  ”Jeg skal også hilse fra dronningen og ønske tillykke,” sagde ridder Lunge med et smil. Der rungede høje hurraråb i den store sal, da han gav ridder Knud Lille Akeleje og hans hustru Johanne et krus øl hver. Der blev hældt øl op i de resterende krus, så Jep, kammeraterne og stegersdrengen også kunne være med til at skåle. Derefter kiggede ridder Lunge Knud lige ind i øjnene og råbte højt: ”Skååål!”          Om forfatteren   Elin Akeleye, født i Helsingør i 1941, er oprindeligt uddannet sygehjælper og plejer. Siden hun stoppede på arbejdsmarkedet har hun været aktiv i flere foreninger. Hendes store interesse for slægtsforskning har ført til en slægtsbog om Akeleye-slægten. Efter færdiggørelsen af slægtsbogen besluttede hun at skrive en fiktiv historie baseret på forskningen.

Måske for evigt

af Malene Ripullone

Mille og Marco har været sammen i sytten år og er nået til en blindgyde i deres forhold. De sidste mange års kriser, hverdagslivet med job, regninger, to små døtre og praktiske gøremål tager al deres tid, og de glemmer sig selv og hinanden. Opgivende og uden håb rejser Marco væk og efterlader Mille tilbage med børnene. Han tager til sin familie i Italien for at reflektere over sit liv, og om de har en fremtid sammen. I mellemtiden står Mille tilbage og må bearbejde de sorger, der følger med deres brud. Via tilbageblik til den sommer i Paris, hvor de indledte et passioneret og lidenskabeligt kærlighedsforhold, genfinder hun sig selv og sine drømme. Men er Marco en del af dem? Måske for evigt er en intens og forførende kærlighedshistorie om store følelser, livets kriser, om at tabe og genfinde sig selv. En kærlighedshistorie, der går lige i hjertet.            Uddrag af bogen   ”Vi ses på onsdag klokken 18,” han giver mig endnu et kys, smiler, åbner så døren og er i løbet af et splitsekund væk. Jeg selv står stadig der, hvor han efterlod mig og har kun flyttet mig i takt med, at han åbnede døren. Nu presser jeg ryggen tilbage, så den smækker i med et lettere brag. Først nu kan jeg trække vejret ordentlig ind, og jeg tager en højlydt mundfuld indånding. Min krop glider ned langs døren, og jeg lander på numsen med mine ben trukket op under mig. Oh, min gode gud! Hvad i hele hule helvede sker der her? Det her overgår alle mine fantasier.      Om forfatteren  Malene Ripullone (f. 1970) bor i Nordsjælland med sin mand og deres tre sønner. Hun er forfatter og psykoterapeut, underviser og laver workshops inden for mindfulness, meditation og selvudvikling. Hun har udgivet meditations-cd’en Ro og Balance. Måske for evigt er hendes debutroman.  

Tro, stress og depression

af Claus Olsen Søndergaard

TRO, STRESS OG DEPRESSION udgør en hybrid af en selvbiografi, fagbog og debatbog og er vidnesbyrdet om, hvordan stress og svær depression kan opleves. Bogen er uden entydige svar, men til gengæld indeholdende refleksive spørgsmål. I anliggendet til bogens ofte tabuiserede tematikker er der nemlig ingen letkøbte svar. Den omhandler højaktuelle temaer, som er vedkommende, uanset om læseren blot er nysgerrig, sygdomsramt, pårørende eller fagperson. Afsættet tages i erfaringen med et, på overfladen, perfekt liv og et attraktivt job. Opturen vendes til mistrivsel og deroute med sygemelding gennem flere år. En øjensynlig arbejdsrelateret stress, som udvikledes i negativ retning, blev, sammen med psykisk sygdom ubarmhjertige ledsagere til bunden af livet. Bogen beskriver et fagligt og identitetsmæssigt kollaps, hvordan stress kan opstå, hvad stress bl.a. indebærer, og hvordan hjernen neurobiologisk påvirkes heraf. Der skildres, hvorfor depression ofte ubarmhjertigt ledsager stress. Derudover selvmedicinering, angst og redefinering af tro og værdier. Der udfordres til at se livet og dets skævheder og finurligheder i et bredere perspektiv, og bogen understøtter til nysgerrigt at spejle sig i sine medmennesker. Kapitler er skrevet i samarbejde med sønnen Tobias, forstander for ”Den Sikrede Institution Kompasset” og medlem af Børnerådet, TinaMaria Larsen og med ledende psykolog ved Arbejdsmedicinsk klinik, Aalborg Universitetshospital, Pia Ryom.            Uddrag af bogen   Jeg havde gennem en længere periode balanceret på kanten af de krav og forventninger, som jeg bundforkert havde opstillet i min private jobbeskrivelse. Muligvis var jeg fejlagtigt kommet til at sætte lighedstegn mellem min identitet og det at være en skattet og uundværlig leder og medarbejder. Følelsen var, som om jeg havde mistet mig selv og min inderste kerne og dermed identitet. Fuglenes smukke morgensang var forvandlet til et inferno af skingrende metallisk lyd, der intimiderende og anmassende trængte ind i mit hoved og allerinderste, hvor den forplantede sig til at blive en del af min altomfattende tilstand.                Om forfatteren    Claus Olsen Søndergaard (f. 1967) er far til tre og gift med Britt. Han er rundet af relationel tilgang til sin næste, der bl.a. har ført til en PD i socialpædagogik, han har arbejdet med ”skæve børn og unge” samt udsatte og sårbare familier.

Kosmpolit

af Edith Due Knudsen

Siden sin tidligste barndom har forfatteren gjort observationer og undret sig. Indtryk fæstner sig og afføder udtryk. Evnen til at skrive er i den proces et uvurderligt værktøj for hende. Når en formulering melder sig, fremtræder den klart og behøver sjældent omredigering. Det opleves som en forløsning, der åbner mulighed for nyt.   ”Et digt er et udkrystalliseret uddrag af sjælens essenser.”            Uddrag af bogen     KOSMOPOLIT  Grænserne for  den menneskelige udfoldelse  er langtfra altid  af ydre karakter!   Opgaven består derfor i  at erkende disse  indre, usynlige grænsedragninger.   Første skridt bliver  – langsomt, men sikkert –  at tage kampen op  mod bomme,  betonmure,  vagttårne,  pigtrådsspærringer,  hundepatruljer  og langtrækkende våben.  Næste skridt:  at tilintetgøre disse  ved ikke mere  at anerkende deres eksistens.   Og endelig  det første befriende frie:  Uden pas og visum  at begive sig ud  i internationalt område …            Om forfatteren   Edith Due Knudsen er født 1944 i Horsens. Hun er uddannet lærer og har undervist i Danmark og i Folkerepublikken Congo. Var en årrække studerende ved en international esoterisk skole. Har hele livet været aktiv inden for drama, dans, musik, sang, kunstnerisk virke og flere sprog. 

Bjæf fra folkedybet

af Kaj Himmelstrup

En gammel fredsommelig pensionist pådrager sig pludselig en fængselsdom. I cellen muntrer han sig med at skrive. Først om sine tidlige børneår i 30’erne, hvor han voksede op i et kolonihavehus på det flade Amager. Han fattede ikke dengang, at depressionen og fattigdommen havde indhentet Danmark og familien, men hans lune og overbærende beskrivelse siger indirekte en del om livet i bunden af samfundet. De ni års undertrykkende skolegang er en sørgmunter affære, men de fører trods alt til gymnasiet, så han burde være en mønsterbryder, men er det ikke. Livet på bunden har mærket ham. Kærligheden går det også skævt med, men han forliger sig tålmodigt med det. Først sent og efter en lang pause, hvor hans tilværelse har været sat på standby, modnes han. Han modnes også politisk og begår den voldsomme handling, der sender ham i fængsel.            Uddrag af bogen   Det begynder med barndommen, har jeg læst. Så hvis jeg skulle begynde helt fra begyndelsen, så måtte det selvfølgelig være fra det øjeblik, hvor min fars og min mors gener flettede sig sammen i ægtesengen, på kærlig vis eller bare liderligt, hvem ved? Det har jeg desværre ingen erindring om, men jeg har ikke grund til at tro andet, end at det var kærligt. Jeg husker heller ikke noget fra de første år, som altså går for at være den del af livet, hvor fundamentet bliver lagt til alt det rod, man senere bliver. Så det er nødvendigt at springe frem til de år, hvor jeg begyndte at stille spørgsmål og aldrig fik rigtig svar.            Om forfatteren  Kaj Himmelstrup er født i 1927. Som toårig oplevede han krakket i Wall Street og den økonomiske krise. Grin bare, men den slags sætter sig. Efter gymnasiet fik han en læreruddannelse og var, som protest mod den autoritære folkeskole, med til at løbe Danmarks første lilleskole i gang. Som dramatiker og forfatter med debut på Aarhus Teater i 1961 har han nu cirka 40 dramatiske værker og mere end 40 bogudgivelser bag sig. 

Blomster til mor

af Lene Elise Andersen

Det er svært at være Mark og blive holdt på afstand, nu hvor mor er alvorligt syg. Både sygdommen og sengen og de andre voksne fylder hele huset. Hvor skal en lille dreng gøre af sig selv, og hvad skal han sige? Far er alt for tavs, og mormor mener, det er bedst, at Mark går udenfor. Måske bliver der også plads til Mark, hvis han plukker en buket fra haven til mor? Men hvordan skal det gå til, når alle de fineste blomster er ved at visne bort?              Uddrag af bogen   Marks mor er meget syg. Hun har fået sådan en slags sygdom, som bare flytter ind i kroppen og begynder at rive gulvbrædder op og slå vægge ned, som om kroppen er et hus, den ejer. ”Ka’ sygdommen ikke bare pakke sin grimme kuffert og rejse hjem? Eller ta’ tilbage, hvor den kommer fra?” har Mark spurgt sin far. Men mors sygdom har vist bestemt sig for at blive. Far kigger forbi Mark og ud ad vinduet. Mark kan godt se, at mor er træt og har det rigtig dårligt.              Om forfatteren  Lene Elise Andersen (f. 1963) bor på Lolland, hvor hun er lærer. Hun er desuden certificeret coach, og et kursus til ‘sorggruppeleder’ førte til denne udgivelse.

Blodig dagbog

af Bent Hardervig

Mørke anelser glider hen over siderne i den kun 15-årige Emilies dagbog – anelser, der forvandler hendes verden til en sitrende uro, i takt med at familiens medlemmer en efter en falder fra på blodig vis. I en verden, hvor rammen er en gammel, gotisk villa bygget på en tung krypt, hvis fortid stiger op gennem fundamentet. Et univers, der trækker sig sammen i sort paranoia. Fra hendes ungpigeskrift vokser en skræmt mistro, der får hende til at lytte og iagttage – kommer morderen udefra eller indefra? Og hvorfor?              Uddrag af bogen   Vi stod og fulgte ham – vi, den tavse gruppe med smalle smil i de næsten tillukkede øjne. Bag vinduet, halvt skjult af de tunge gardiner. Fulgte hans lange græshoppeben sakse op og ned, op og ned på cyklen – op ad bakken, op ad stien mod vort afsides hus. Han, et sort, væmmeligt insekt, med ryggen krummet ned mod sin bagkrop, fotografens kukkasse-udstyr på bagagebæreren med skiltet ’Willumsens Photografi’. Insektet saksede og saksede – ryggen krummede sig mere og mere, albuerne strittede opad, udad, som foldede, klobesatte vinger. Mit blik spiddede ham og sagde ”fald, fald, fald!” Og så faldt han. Og vi lo, og min tankes rum blev udspændt af ønsket om, at hans dyre apparat var ødelagt. Men det var det ikke. Hvor uheldigt.                  Om forfatteren At forbinde forfatteren Bent Hardervig med en krimi vil umiddelbart forekomme usædvanligt, da han mest er kendt for sine fornøjelige og rigt illustrerede bøger om det charmerende ferieliv og de kuriøse badehoteller for mere end 100 år siden. Men her bruger han bevidst den tilsyneladende idyl som effektfuldt krydderi, når han lader en mørk skygge falde hen over siderne i en skræmt, purung piges dagbog.

Syrienkrigeren

af Frank Jensen

En ung dansk muslim, Hassan, er sammen med en kammerat taget til Syrien for at kæmpe med Islamisk Stat. Der mister han både kammeraten og troen på det retfærdige i Islamisk Stats sag. Tilbage i Danmark hverves han af PET, uddannes som hemmelig agent og sendes i et samarbejde mellem PET, FE og CIA tilbage til Mellemøsten for at infiltrere Islamisk Stat, idet der er informationer om planlagte terrorangreb i Europa, som han skal finde oplysninger om. CIA har dog samtidig en egen, tilsløret dagsorden, der går ud på hemmeligt at bortføre den topterrorist, der skal lede terror-operationerne i Europa. Og de holder i det hele taget flere ting skjult for PET og FE. Men intet er i virkeligheden sådan, som det umiddelbart tager sig ud, og der starter et dødeligt efterretningsspil mellem Islamisk Stat, efterretningstjenesterne og den hemmelige agent Hassan.                Uddrag af bogen   Abu Walid emmede af en destruktiv dynamik, der helt naturligt havde ført ham frem til en ledende position i Islamisk Stat. Mens sikkerhedsfolkene gennemsparkede deres offer, sås der ikke i deres ansigter antydningen af, hvad de egentlig tænkte om det her. De grimasser, som Hassan kunne se, var mere et udtryk for anstrengelsen ved at sparke den bagbundne mand, der stønnede højlydt, hver gang han blev ramt. Efter endnu et kort nik fra Abu Walid standsede mishandlingen, og hætten blev fjernet fra fangen. I det ophovnede og blodige ansigt stirrede et par desperate øjne bedende på Abu Walid og de andre ledere, men fangen mødte ingen form for medfølelse eller sympati. Hassan stivnede, da han i det forslåede ansigt genkendte Fuad. Fuad, som han var rejst sammen med til Syrien fra Danmark.                      Om forfatteren   Frank Jensen (f. 1949) er tidligere operativ chef i PET. Han blev ansat i politiet i 1972 og fungerede som hemmelig agent i narkopolitiet i 1970’erne. I PET blev han specialist i kontraspionage. I 1988 var han leder af PET’s efterforskning af Blekingegadebanden. Siden beklædte han lederstillinger som chef for Kriminalteknisk Afdeling og Rejseholdets Drabssektion. I samarbejde med bl.a. FBI introducerede han criminal profiling i Danmark, og han var leder af den danske indsats under tsunamien i Sydøstasien. Frank Jensen blev pensioneret i 2012 og arbejder nu som kommentator på TV 2 i efterretningssager. Han har tidligere udgivet krimien Organisationen (1984) og spændingsromanen Som et blik fra helvede (2013).

Den blå cikorie

af Stig Colbjørn Nielsen

Den blå cikorie er en anderledes digtsamling, hvor den europæiske højromantiks forening af poesi og religion, kærlighed og passion samles op og gives nyt liv langt hinsides den traditionalistiske stils muligheder. Hverken Schlegel, Shelley, Oehlenschläger eller Schack von Staffeldt kan længere være med, og det dybt sensuelle og smukt erotiske får sin plads. Som i new age-musikken samles moderne erfaringer, også grænsebrydende og provokerende realiteter, op, så de udfolder sig med kraft og skønhed. Her er elegant, tilbagelænet og neddæmpet spleen langt fra tidens trend og postmodernistiske tradition. Her er ingen tankebindende cyklus, her er i stedet en enkel, alfabetisk og fri opbygning med deraf til tider overraskende og uventet kontrapunktiske læseroplevelser. I grøftekantens blå cikorie får poesiens blå blomst sit fortryllede liv tilbage. Som lyriker formår Stig Colbjørn Nielsen at skabe en farverig og nærmest symfonisk oplevelse for læseren, hvor ordenes musik skaber den særegne sfære, der kan sende tanker på langfart.          Uddrag af bogen  Jeg sanser længsel  I den udstrakte arm  Min utilstrækkelighed  Uventet udstillet  En sommerdag  Skæbnebestemt  Uden plads  Mellem før og efter.    Kun de blå cikorier  Ligger tilbage  Ved mine fødder.          Om forfatteren Stig Colbjørn Nielsen, årgang 1950, er lyriker og romanforfatter, performer og foredragsholder med brændende og levende passion for historie og kultur. Skal der stresses af fra rampelyset, og måske tænkes nye og inspirerende tanker, står forfatteren ved esse og ambolt og gloende jern hjemme i sin egen, gamle landsbysmedje.

En langtidssyg krydser sit spor

af Sophia Noohra

Romanen foregår i spændingsfeltet mellem det, der er sket, og det, der kan ske. Mange års autentisk erfaring med sygdom og sagsbehandling er parret med en dystopisk fremtidsvision over konsekvenserne af samme. Hvad er virkeligheden? Hvad er virkeligt? Er det, når vi oplever det på egen krop? Er det virkeligt, når vi læser det i en bog? Er det virkeligt, når det vækker genklang i vores eget system? Er det virkeligt, når vi erfarer det? Meget af det som kronisk syge udsættes for, er uvirkeligt for de fleste. Meget af det, som jeg har været udsat for, var uvirkeligt for mig længe. Det, der bar mig igennem, var mindst lige så uvirkeligt, for det var håbet om, at det ville blive bedre, hvis jeg bare fortsatte fremad. Var det virkeligt? Eller indbildning? Eller virkelig indbildning? Uanset hvad så er der kun én vej: Fremad.                Uddrag af bogen   Igen vågnede hun uden en fornemmelse af, hvor hun var, eller hvad der var sket. Ah! Nu huskede hun. Det Store Jordskælv. Det var bare en drøm! Hun mærkede freden i sin krop og åbnede øjnene tillidsfuldt. Hendes tre nye venner sad og gloede på hende uden at sige et eneste ord. Åh nej! tænkte hun. Det var ikke en drøm … det er stadig et mareridt! Som om han kunne læse hendes tanker, udbrød Frygtløs: ”Lad være med at pibe! Du er i live, og vi er meget interesserede i at holde dig i live!” ”Og så godmorgen, i øvrigt!” tilføjede han. ”Vi var lige ved at tro, at Håbsløs havde givet dig for meget fjollemedicin. Du har sovet i næsten tre døgn!” ”Hvad er der sket?” fremstammede hun. ”Fik I så chippen ud?” ”Det kan du tro, vi gjorde, og det er meget interessant, det du bærer rundt på. Men først skal du have noget at spise, og så skal jeg finde ud af, hvor meget du ved om dig selv.” Hun forstod ham ikke. Hun var umådelig træt i kroppen, og hendes hoved værkede. Hun tog sig til øret og mærkede forbindingen.            Om forfatteren  Sophia Noohra er oprindeligt uddannet lærer og coach, men kronisk sygdom tvang hende ind i en ny livsbane. Omdrejningspunktet for hendes liv og virke er perspektivet på det gode liv på trods af svære omstændigheder. Hvad skal der til for at have det godt, og hvor meget kan vi selv påvirke vores livsomstændigheder? Hun er pt. i fleksjob, som er resultatet af den årelange kamp, hun beskriver i romanen. Derudover er hun mor til fire og bor i Charlottenlund med sin mand og børnene.

Længslernes fængsel

af Trine D. Petersen

I det moderne sundhedssystem er det for det meste behandlerne, der har ordet. Patienterne bliver overhørt eller er ude af stand til at tale deres egen sag. I denne bog forsøger jeg at give et unikt indblik i livet bag murene, når psykisk sydom har udviklet sig til kriminalitet. I bogen fortæller jeg åbenhjertigt om min kamp for at komme ud af selvskade og dermed skabe mig et nyt liv. Jeg fortæller om min dagligdag, med mine op- og nedture, og jeg skildrer de forhold, jeg lever under nu – på fjerde år. Bogen er ikke skrevet til hyggelæsning, så man skal være forberedt på, at det er både rørende og barsk læsning. Man kan mene om bogen, hvad man vil, og man kan tage den til sig eller lade være. Men her er beskrivelsen af mit liv i ”længslernes fængsel”.          Uddrag af bogen   Jeg ankom til afdelingen en varm sensommerdag i september 2012. Jeg havde haft en lang tur, hvor jeg havde følt mig meget slem og farlig, da jeg jo kørte med politiet. Jeg kunne virkelig ikke betragte mig selv som hverken kriminel eller pyroman. Men jeg havde jo gjort noget kriminelt og var derfor nødt til at blive transpor­teret af politiet. Det må siges, at det ikke var den store velkomstkomite, der mødte mig – ikke positiv i hver fald. Jeg blev vist ind i besøgsstuen, hvor jeg blev bedt om at tage tøjet af, så jeg kun stod i undertøj. Så blev mit tøj undersøgt, og alle mine personlige ejendele blev kigget igennem fra a til z. Det var ekstremt krænkende at fremmede mennesker gennemrodede mine ting. Jeg stod jo bare der i undertøj.            Om forfatteren   Trine Petersen (f. 1975) er født i Helsingør. Hun har aldrig taget en uddannelse eller været på arbejdsmarkedet og er med egne ord ”professionel patient”.

Ravneskrig

af Karen Inge Nielsen

Da Sia kommer til sig selv, står byen Karstel i flammer, og hendes bror, Liam, er forsvundet. Ukendte gerningsmænd har dræbt hertug Castor og forvandlet den skønne sensommerdag til et mareridt. Pludselig hører Sia en hårdt såret mand kalde på sig. ”De har ham ... du må befri ham ... ellers dør vi alle,” hvisker han, inden han dør. Sammen med sin mor drager Sia ud på en rejse mod det ukendte for at finde Liam og redde den ukendte mand – en rejse, der skal vise sig at trække tråde tilbage til en tid med rædsler, Sia aldrig havde hørt om. En nat, hvor endnu en by hærges, forsvinder Sias mor, og Sia er nu alene om at finde Liam og redde den ukendte mand.            Uddrag af bogen  Han rakte med stor anstrengelse ud efter hendes hånd. “De Sorte,” hviskede han. “De har ham.” Sia kiggede indgående på ham. “Hvem har de?” spurgte hun med undren. Der gik et øjeblik, inden han havde samlet kræfter til at tale igen. “Du må befri ham, ellers dør vi alle.” Han hostede, og en stribe blod løb ud af hans mundvig. “Hører du, pige. Du må befri ham.” Mandens stemme var knap en hvisken, men hans blik brændte sig ind i Sia. “Tag den …” Han hostede igen. “Gem den.” Han åbnede sin hånd, og en nøgle faldt ned i hendes. Hun løftede hånden op og kiggede på nøglen. “Lov mig …” Hans stemme var knap hørlig. “Lov mig det, pige.”                Om forfatteren    Karen Inge Nielsen (f. 1978) er bosat på Vestsjælland. Hun er uddannet bioanalytiker med speciale i patologisk anatomi, og fritiden bruges på litteratur. Hun holder af den gode historie, som ikke kun er underholdning, men også giver mulighed for refleksion over egne og andres handlinger. Ravneskrig er hendes debutroman. Hun arbejder i øjeblikket på en efterfølger til bogen.

Ugræs

af Pia Grandjean Odderskov

Hvad er en huguenot?  Hvor kom de fra? Hvorfor flygtede de? Romanens hovedperson, Lena, sætter sig for at følge sit familienavn tilbage til 1600-tallets Frankrig. I Bourgogne-området, hvor blodige religionskrige mellem huguenotter og katolikker skabte flygtningestrømme af næsten aktuel virkelighed, finder hun det, hun søgte. Fortiden lever og bliver næsten fysisk for hende. For læserne bliver det en rejse ind i 1600-tallets Danmark og Frankrig. Fortiden genoplives på baggrund af research, indlevelse, fantasi og de historiske kendsgerninger. Særlig én historisk kendsgerning er skelsættende: Bartholomæusnatten 1572 i Paris, hvor huguenotterne blev ofre for en massakre. Denne nat er skildret på et berømt maleri af François Dubois, og det var dette billede og begivenheden, der gav forfatteren inspiration til romanen, efter hun havde fundet frem til sin stamfars slægt i Paris. Ugræs er en historisk roman om menneskers overlevelse på trods af savn og fortidens lidelser. Den sætter spørgsmålstegn ved, om vore forfædre sætter andre spor i os end blot de genetiske? Eller om der er mere mellem himmel og jord end blot fantasi?                Uddrag af bogen  Hvis Adrienne lagde nakken tilbage, så kunne omridset af skorstenens kant ses dernedefra, hvor hun sad. Nattens mørke var gået i opløsning, og den gryende dag svævede forbi deroppe. Hun kunne også se silhuetten af solsortens skikkelse, iagttage fuglens vævre bevægelser, se den hoppe fra den ene skorstenskant og over til den anden. Hun åbnede de tørre læber, inhalerede den stramme stank af skorstenssod, lukkede igen øjnene og lyttede.     Solsortens melankolske sang løftede den nye dag ud af nattens dyne. Løsrevne stemmer, sporadiske udbrud fra dyr og mennesker blandede sig med fuglens strofer, dalede ned gennem den lange, sorte tragt, fandt vej ind til øregangen under kysens stive hvide linned. Lillebroderen havde, som Adrienne, lukkede øjne. Hendes runde barnehænder lå beskyttende omkring Ludvig. Han lignede en sommerfuglepuppe, som var surret fast til hendes barnekrop.                Om forfatteren   Forfatter Pia Grandjean Odderskov er født i 1963. Bosiddende på Mors.