Grå bier forside

Grå bier

Grå bier forside
Forfatter:
Originalsprog:
Dansk
Sider:
433
Omslag:
Hæftet
Forlag:
ISBN13:
9788799884230

I en grå zone i Østukraine, krigshærget efter Maidan revolutionen, ligger landsbyen Mala Starohradovka. Her bor Sergej, 49 år gammel og invalidepensionist. Sergej har været gift, men hans kone og datter forlod ham allerede før Maidan revolution-en. Mala Starohradovka er en landsby, hvor ukrainske soldater og prorussiske separatister ligger tættest på hinanden. Når kampene i regionen for alvor begynder, flygter alle landsbyens beboere. Sergej og Pasjka bliver.   

Sergej og Pasjka var ærkefjender i skolen, men er nu som landsbyens eneste indbyggere nødt til at tale sammen. Pasjka bor på Sevtjenkogaden og umiddelbart ved siden af hans have ligger området under prorussiske separatisters kontrol. Sergej bor på Leningaden og området bag hans have er under ukrainsk kontrol.  

Sergej er hverken pro-Putin eller proukrainsk. Han er biavler og mere bekymret for sine bier end for sig selv. Pasjka er på separatisternes side og sympatiserer med Rusland. Da krigen i Donbas tager til beslutter Sergej sig for at tage til Krim, hans bier skal helst indsamle honning i et landskab uden krig.   

Andrej Kurkovs roman tager læseren til Østukraine og Krim i tiden efter Maidan revolutionen. Undervejs i romanen krydser vi et mylder af skæbner og dramatiske begivenheder. Grå bier er en fiktion, men giver alligevel læseren en bedre forståelse af den ukrainske konflikt.       

Andrej Kurkov ( født 1961 i Sankt Petersborg) er ukrainsk forfatter med russiske rødder, hvis bøger er oversat til 37 sprog og udkommet i 65 verdenslande. Han har skrevet 18 romaner, heriblandt bestselleren Døden og en pingvin, flere børnebøger og filmmanuskripter og er ligeledes en respekteret kommentator om den politiske udvikling i Ukraine for internationale medier i Europa og USA. Modtager af Readers`Prize in Basel 2002 (Schweiz), Årets forfatter i 2001 i Ukraine, Nikolai Gogol Prize (Italien) 2012 The Reader choize Prize 2012 (Cognac, Frankrig).

Forhandler Pris Forsendelse Samlet pris Køb her
Indlæser opdaterede priser
iMusic 255,00 29,00 284,00
Bogreolen 262,95 29,95 292,90
CDON 286,00 29,00 315,00
Arnold Busck 299,95 19,00 318,95

Af samme forfatter

God ven af liget

af Andrej Kurkov

Livet har sin pris, og den er ikke særlig høj. Slet ikke i Kiev i årene efter kommunismens og Sovjetunionens fald. Tolja lever en formålsløs tilværelse i en lille et-værelses i et samfund, der er faldet fra hinanden. Han tjener sine penge i tvivlsomme jobs, f.eks. som falsk vidne. - Det er længe siden, hans kone har haft brug for ham, og han for hende. Hun har fundet en anden, mens han leder efter en effektiv og farbar vej ud af tilværelsen. Tolja er imidlertid ikke en modig mand, men med vennen Dimas hjælp lykkes det ham at finde frem til en pålidelig og dygtig "killer". - God ven af liget er sort, humoristisk og absurd. I den ny samfundsorden, som er opstået efter kommunismens sammenbrud, er enhver moral enten relativ eller klunset bort, sorte penge styrer livets gang, og korruption er de hæderliges eneste beskyttelse.

God ven af liget

af Andrej Kurkov

 Roman fra Ukraine i tiden lige efter Sovjetunionens fald. God ven af liget er en sort, men alligevel humoristisk fortælling om et samfund, hvor det kommunistiske individ endelig er blevet frisat fra staten, men hvor resultatet er nogenlunde det samme, som hvis man sparkede krykkerne væk under en krøbling. I den ny samfundsorden er al moral tilsidesat, sorte penge styrer livets gang, og korruption er et nødvendigt redskab, hvis man vil overleve. Tolja lever en formålsløs tilværelse i et samfund, der ikke har brug for ham, og han tjener sine penge i tvivlsomme jobs, f.eks. som falsk vidne. Hans kone har heller ikke brug for ham - hun har fundet en anden. Overladt til sig selv deler Tolja nu sine vanskeligheder med sin moralsk anløbne ”ven” Dima. Da Tolja lader et ord falde om, at han gerne så sin kones nye kæreste ryddet af vejen, er Dima selvfølgelig mand for at få ordnet den sag. Da tiden kommer for at give oplysningerne om ofret til lejemorderen, vælger Tolja, i en tilstand af afmagt og panik, at give oplysninger om sig selv i stedet for om konens kæreste. At optræde som nr. 1 på lejemorderens hitliste indgyder ham paradoksalt nok noget af den livsgnist, han har manglet. Men da han genfinder troen på sig selv, er det naturligvis for sent at fortryde.Heldigvis overlever han det første forsøg fra lejemorderens side, og det giver Tolja mulighed for at beordre et nyt mord ...Andrej Kurkov (f. 1961) er født i Skt. Petersborg, Rusland, men bor nu i Ukraines hovedstad Kiev. Han har udgivet flere romaner og noveller. Der er tidligere udgivet en bog af ham på dansk, nemlig den roste Døden og en pingvin fra 2004.

God ven af liget

af Andrej Kurkov

Roman fra Ukraine i tiden lige efter Sovjetunionens fald.God ven af liget er en sort, men alligevel humoristisk fortælling om et samfund, hvor det kommunistiske individ endelig er blevet frisat fra staten, men hvor resultatet er nogenlunde det samme, som hvis man sparkede krykkerne væk under en krøbling. I den ny samfundsorden er al moral tilsidesat, sorte penge styrer livets gang, og korruption er et nødvendigt redskab, hvis man vil overleve. Tolja lever en formålsløs tilværelse i et samfund, der ikke har brug for ham, og han tjener sine penge i tvivlsomme jobs, f.eks. som falsk vidne. Hans kone har heller ikke brug for ham - hun har fundet en anden. Overladt til sig selv deler Tolja nu sine vanskeligheder med sin moralsk anløbne ”ven” Dima. Da Tolja lader et ord falde om, at han gerne så sin kones nye kæreste ryddet af vejen, er Dima selvfølgelig mand for at få ordnet den sag. Da tiden kommer for at give oplysningerne om ofret til lejemorderen, vælger Tolja, i en tilstand af afmagt og panik, at give oplysninger om sig selv i stedet for om konens kæreste. At optræde som nr. 1 på lejemorderens hitliste indgyder ham paradoksalt nok noget af den livsgnist, han har manglet. Men da han genfinder troen på sig selv, er det naturligvis for sent at fortryde.Heldigvis overlever han det første forsøg fra lejemorderens side, og det giver Tolja mulighed for at beordre et nyt mord ...Andrej Kurkov (f. 1961) er født i Skt. Petersborg, Rusland, men bor nu i Ukraines hovedstad Kiev. Han har udgivet flere romaner og noveller. Der er tidligere udgivet en bog af ham på dansk, nemlig den roste Døden og en pingvin fra 2004.

Gartneren fra Otjakov

af Andrej Kurkov

Gartneren fra Otjakov er en skarpsindig, satirisk og nostalgisk tidsrejseroman fra Andrej Kurkov. Den gartner, som Igors mor har hyret, er en meget mystisk og hemmelighedsfuld mand. Han er omkring 60 år, en mand af få ord og drikker aldrig alkohol. Han har en udtværet og næsten ulæselig tatovering på overarmen. Hvad står der på den? Med hjælp fra en computerkyndig kammerat lykkes det unge Igor at afkode den: "Otjakov 1957", står der, efterfulgt af "Jefim Tschagin’s Hus". For at komme til bunds i mysteriet drager Igor ikke bare til Otjakov, en havneby i Sortehavet næsten 500 kilometer fra hans hjemby nær Kiev, men også tilbage til 1957. I Andrej Kurkovs fantastiske og absurde fortælling er alt muligt - selv tidsrejser tilbage til fortiden, hvorfra nutiden måske kan ses tydeligere. Andrej Kurkov (f. 1961) er født i Skt. Petersborg, men bor nu i Ukraines hovedstad Kiev. Han har udgivet flere romaner og noveller siden 1996, hvor han debuterede. Hans bøger udkommer på ca. 25 sprog. Der er tidligere udgivet to af Kurkovs bøger på dansk: Døden og en pingvin (2004) og God ven af liget (Hovedland, 2010).

Den ukrainske dagbog

af Andrej Kurkov

I november 2013 afviste Ukraines daværende præsident Viktor Janukovitj at skrive under på en samarbejdsaftale med EU. Hans beslutning resulterede i store demonstrationer på Uafhængighedspladsen (Maidan) i Kijev. En række begivenheder fulgte efter: Viktor Janukovitjs flugt til Rusland, russisk annektering af den ukrainske halvø Krim og kamphandlingerne i Donbas i det østlige Ukraine.   Den ukrainske forfatter Andrej Kurkov tager os med til Maidan i Kijev, fra demonstrationerne begyndte den 21.11. 2013, og fortæller i et letflydende sprog om begivenhederne, som er flettet sammen med ganske almindelige fortællinger fra hans private liv.   Fra lektørudtalelsen:   "Enhver der er optaget af krisen i Ukraine og Rusland, anbefales at læse forfatteren Andrej Kurkovs dagbog fra månederne med Maidanopstanden i Kiev i 2014 og Ruslands senere anneksion af Krim.. I sine daglige optegnelser er Kurkov skiftevis fuld af fortrøstning om forandring af landet og dybt bekymret over andre truende og uregerlige kræfter, der er sat i bevægelse og som bliver ansporet af Ukraines store nabo.Nærværende og levende dagbogsoptegnelser fra Ukraines hovedstad under Maidanopstanden. Rørende og interessant læsning."   I forbindelse med den danske udgivelse blev forfatteren interviewet i Weekendavisen, Information, på DR-tv og i TV2-news.   "This is history, with feeling" har Michael Palin skrevet om Kurkovs "Den Ukrainske dagbog"