Du må ikke dø forside

Du må ikke dø

Du må ikke dø forside
Forfatter:
Originalsprog:
Arabisk
På dansk ved:
Sider:
216
Omslag:
Hæftet
ISBN13:
9788774673477

Den prisbelønnede syriske forfatter Samar Yazbek er tilbage med en knugende roman om borgerkrigen i Syrien. En litterær perle om en af vor tids største katastrofer.

DU MÅ IKKE DØ er på én gang eventyrlig fabel og drabelig virkelighed. Fortællingens hovedperson er en ung pige, der intet siger, men hele tiden har lyst til at gå. Altid og på alle steder. Derfor må hun bindes fast til sengen, når hendes mor er på arbejde. Her på gulvet under sengen folder hendes liv sig ud på de hemmelige planeter, hun tænker frem i fantasien – lige som den lille prins. Udenfor udspiller borgerkrigen sig. 

Da pigen og hendes mor en dag er på vej ind til byen for at besøge en ven, bliver bussen stoppet af militæret ved et checkpoint. En ung mand bliver trukket ud og sparket voldsomt, mens han bliver hånet af sikkerhedsfolkene. Pigen løber ud af bussen, og moderen, der løber efter hende, bliver skudt og dør. Det bliver begyndelsen på et mareridt i krigens helvede. Sammen med sin bror, der har tilsluttet sig oprørerne, må pigen flygte fra regimets soldater. Mellem bomber og uhyrlige giftgasangreb forsøger de at overleve og forblive sammen.

DU MÅ IKKE DØ vidner om krigens rædsler og ensomhed, men bæres hele tiden oppe af en håbefuld optimisme. Midt i de frygtelige hændelser overlever pigen i sin egen fantasifulde og naive eventyrverden. En stærk roman om menneskets skaberkraft midt i kaos.

SAMAR YAZBEK, født 1970, regnes som en af de vigtigste arabiske forfattere i dag. Hun har modtaget en række internationale priser for sine romaner og reportagebøger, hvoraf ”Over grænsen” udkom på dansk sidste efterår. Om bogen skrev bl.a. Politiken: ”Ingen, der har læst hendes bog, kan være ligeglad” og tildelte den 6 hjerter.

Forhandler Pris Forsendelse Samlet pris Køb her
Indlæser opdaterede priser
iMusic 184,00 29,00 213,00
Plusbog 175,34 39,95 215,29
Bogreolen 187,95 29,95 217,90
CDON 196,00 29,00 225,00
Arnold Busck 249,95 19,00 268,95

Af samme forfatter

The Crossing

af Samar Yazbek

From the first innocent demonstrations for democracy, through the beginnings of the Free Syrian Army, to the arrival of ISIS, this book offers remarkable snapshots of soldiers, children, ordinary men and women simply trying to stay alive.

The Crossing

af Samar Yazbek

From the demonstrations for democracy, through the beginnings of the Free Syrian Army, to the arrival of ISIS, the author offers remarkable snapshots of soldiers, of children, of old men and women simply trying to stay alive. She testifies to the appalling reality that is Syria today.

The Crossing

af Samar Yazbek

The author was forced into exile by Assad's regime. When the uprising in Syria turned to bloodshed, she was determined to take action and secretly returned several times. From the first peaceful protests for democracy to the arrival of ISIS, this is her powerful and courageous testament to what she found inside the borders of her homeland.

Du må ikke dø

af Samar Yazbek

Om ”Du må ikke dø” - lydbog I en kælder et sted i Damaskus sidder den stumme pige Rima og skriver historier. Nogle uger inden har hun set sin mor blive skudt ved et checkpoint, og nu forsøger hun at få hold på, hvad der siden er sket. Rima har hidtil levet et roligt og beskyttet liv mellem hjemmet og den skole, hvor moderen gjorde rent. Her kunne hun gemme sig på biblioteket og fordybe sig i bøger. Da moderen pludselig dør, kastes Rima ud i borgerkrigens virkelighed. Hendes bror har tilsluttet sig oprørshæren, og sammen må de skjule sig i de områder af byen, regeringshæren ikke længere kontrollerer. Kampen for overlevelse ender i den lukkede kælder, hvor Rima er tvunget til at vente, mens hun skriver sig ind på livet. I sommeren 2013 lod præsident Assad bomber med giftgas regne ned over sin egen befolkning. Med romanen "Du må ikke dø" fortæller den syriske forfatter Samar Yazbek om disse måneder, hvor krigens brutalitet kulminerede. Midt i gruen skaber romanens tavse fortæller sin egen surreelle og naive eventyrverden, der bærer hende oppe. SAMAR YAZBEK (f. 1970) er syrisk forfatter og aktivist. Hun regnes som en af de vigtigste yngre arabiske forfattere og har modtaget en række internationale priser for sine romaner og reportagebøger, hvoraf "Over grænsen" udkom på dansk 2016. "Du må ikke dø" er hendes første roman på dansk ”Du må ikke dø” er indlæst af i 2017 for Lytteratur hos AV Forlaget / Swann studio

Over grænsen

af Samar Yazbek

”En formidabel beretning.” LE MONDE  ”Voldsom og rørende … må være en af det nye årtusindes første politiske klassikere.” THE OBSERVER  ”En eksistentiel rapport fra helvede på jord, der har krævet mere af dens forfatter at skrive, end man kan fatte. De fleste krigsberetninger … blegner i sammenligning.” DAGENS NYHETER  Da borgerkrigen i Syrien brød ud for fem år siden, blev den syriske forfatter og journalist Samar Yazbek tvunget væk fra sit hjemland. Tre gange har hun siden sneget sig ind over grænsen tilbage til det krigshærgede land, alle flygter fra, for at bevidne de lidelser, hendes folk gennemgår.  Med OVER GRÆNSEN giver hun stemme til ofre, oprørere og bødler på begge sider af fronten. For hver af de tre rejser bliver situationen mere og mere trøstesløs og uløselig, efterhånden som det nationale oprør bliver til en international kon­ ikt mod ISIS og andre jihadistgrupper. Imens er et land blevet smadret og millioner af mennesker sendt på flugt.  Nøgternt og lysende klart tegner Samar Yazbek en række uafrystelige portrætter af krigere såvel som almindelige mennesker, der blot prøver at overleve. Det kan være svært at bære brutaliteten, men midt i grusomhederne lyser hele tiden en humanisme og et håb om, at idealerne om frihed og demokrati en dag vil sejre i Syrien. ”Krigen i Syrien er ikke civilbefolkningens skyld, men det er, som altid i krig, de mest uskyldige, der lider mest. Samar Yazbek sætter navne og ansigter på ofrene og deres efterladte og minder om, at der engang var et Syrien, som rummede andet end vold og grufuldheder.” ADAM HOLM, fra bogens forord

Over grænsen

af Samar Yazbek

Da borgerkrigen i Syrien brød ud for fem år siden, blev den syriske forfatter og journalist Samar Yazbek tvunget væk fra sit hjemland. Tre gange har hun siden sneget sig ind over grænsen tilbage til det krigshærgede land, alle flygter fra, for at bevidne de lidelser, hendes folk gennemgår. Med OVER GRÆNSEN giver hun stemme til ofre, oprørere og bødler på begge sider af fronten. For hver af de tre rejser bliver situationen mere og mere trøstesløs og uløselig, efterhånden som det nationale oprør bliver til en international kon­ ikt mod ISIS og andre jihadistgrupper. Imens er et land blevet smadret og millioner af mennesker sendt på flugt. Nøgternt og lysende klart tegner Samar Yazbek en række uafrystelige portrætter af krigere såvel som almindelige mennesker, der blot prøver at overleve. Det kan være svært at bære brutaliteten, men midt i grusomhederne lyser hele tiden en humanisme og et håb om, at idealerne om frihed og demokrati en dag vil sejre i Syrien.Med forord af Adam Holm.”En formidabel beretning.” LE MONDE ”Voldsom og rørende … må være en af det nye årtusindes første politiske klassikere.” THE OBSERVER ”En eksistentiel rapport fra helvede på jord, der har krævet mere af dens forfatter at skrive, end man kan fatte. De fleste krigsberetninger … blegner i sammenligning.” DAGENS NYHETER

Du må ikke dø

af Samar Yazbek

I en kælder et sted i Damaskus sidder den stumme pige Rima og skriver historier. Nogle uger inden har hun set sin mor blive skudt ved et checkpoint, og nu forsøger hun at få hold på, hvad der siden er sket. Rima har hidtil levet et roligt og beskyttet liv mellem hjemmet og den skole, hvor moderen gjorde rent. Her kunne hun gemme sig på biblioteket og fordybe sig i bøger. Da moderen pludselig dør, kastes Rima ud i borgerkrigens virkelighed. Hendes bror har tilsluttet sig oprørshæren, og sammen må de skjule sig i de områder af byen, regeringshæren ikke længere kontrollerer. Kampen for overlevelse ender i den lukkede kælder, hvor Rima er tvunget til at vente, mens hun skriver sig ind på livet.I sommeren 2013 lod præsident Assad bomber med giftgas regne ned over sin egen befolkning. Med romanen "Du må ikke dø" fortæller den syriske forfatter Samar Yazbek om disse måneder, hvor krigens brutalitet kulminerede. Midt i gruen skaber romanens tavse fortæller sin egen surreelle og naive eventyrverden, der bærer hende oppe.SAMAR YAZBEK (f. 1970) er syrisk forfatter og aktivist. Hun regnes som en af de vigtigste yngre arabiske forfattere og har modtaget en række internationale priser for sine romaner og reportagebøger, hvoraf "Over grænsen" udkom på dansk 2016. "Du må ikke dø" er hendes første roman på dansk.