En religion bliver til forside

En religion bliver til

En undersøgelse af kristendommens forudsætninger og tilblivelse indtil år 110

En religion bliver til forside
Forfatter:
Originalsprog:
Dansk
Sider:
574
Omslag:
Hæftet
Forlag:
ISBN13:
9788741002002

En religion bliver til er en undersøgelse af kristendommens tilblivelse frem til ca. år 110 e.v.t.

Bogens grundsynspunkt er, at kristendommen ikke er stiftet af Jesus, Paulus eller en anden enkeltperson, men at den er blevet til gennem en langvarig proces;

at det for Jesus selv – og antagelig for mange af hans første tilhængere – slet ikke drejede sig om at grundlægge en ny religion, men om at bidrage til at omvende og forberede jøderne på det nærtforestående gudsriges oprettelse;

at der med Paulus og de øvrige nytestamentlige forfattere heller ikke var tale om en ny og fra jødedommen adskilt religion, men om en jødisk Jesus-bevægelse, dvs. en bevægelse, der var samlet om troen på, at Jesus var den forjættede jødiske Messias, som snart ville vende tilbage for at virkeliggøre de bibelske løfter.

Det er således denne bogs grundlæggende hypotese, at kristendommen blev til gennem en langstrakt proces af transformationer, der bestod i en række ny og omtolkninger af traditionelle jødiske religiøse ideer, som – også under indflydelse fra den hellenistisk-romerske verden – efterhånden mundede

ud i en ny, universel religion.

Kristendommens tilblivelse fremstilles i bogen historisk, analyseres tematisk og komparativt og dokumenteres med nye oversættelser og tolkninger af 153 tekster fra den Den jødiske Bibel, Josefus, andre antikke jødiske tekster, Det Nye Testamente, De Apostolske Fædre og kirkefædrene.

Forhandler Pris Forsendelse Samlet pris Køb her
Indlæser opdaterede priser
Plusbog 369,95 0,00 369,95
Bogreolen 406,95 29,95 436,90
iMusic 408,00 29,00 437,00
CDON 452,00 29,00 481,00
Arnold Busck 519,95 19,00 538,95

Af samme forfatter

En religion bliver til

af Per Bilde

Her foreligger for første gang på dansk en samlet undersøgelse af kristendommens forudsætning og tilblivelse frem til ca. år 110 e.v.t. "Det er simpelthen en imponerende præstation fra Per Bildes side. Det er et meget omfattende materiale, der præsenteres så pædagogisk, som det formentlig kan lade sig gøre. Alle detaljer er på plads og det overordnede synspunkt svigtes ikke et øjeblik." Lars Tjalve, Kristeligt Dagblad "Bildes religionsvidenskabelige skildring af den tidligste kristendom er noget af det mest solide, der længe er kommet." Mikkel Wold, Information

Den historiske Jesus

af Per Bilde

Den historiske Jesus er en undersøgelse af de bevarede kilder, især de kanoniske evangelier, med det formål at tegne et troværdigt billede af den person, som var udgangspunktet for kristendommen. Det er en hovedtese i denne bog, at Jesus tilhører den samme religio-politiske type som Johannes Døber, Judas Galilæer, Jesus Ananiassøn og andre samtidige jødiske eskatologiske profeter. På dette grundlag kan de kristne kilder analyseres kritisk, og derefter rekonstrueres Jesus som en eskatologisk vakt person, som kort tid efter sit møde med Johannes Døber påbegyndte sin egen offentlige karriere som eskatologisk profet. Her udviklede Jesus i løbet af kort tid en tro på, at han var den længe ventede jødiske Messias, som skulle genrejse det jødiske folk til fordoms magt og storhed. Jesus selv ville således ikke stifte en ny religion. Det gjorde hans tilhængere efter hans død i skuffelse over, at Jesus’ jødiske messianske projekt ikke lykkedes. Per Bilde var fra 1965 til og med 2007 ansat som amanuensis, lektor og professor i Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet med særligt henblik på kristendommens tilblivelse. Har tidligere udgivet bøgerne: Josefus som historieskriver (1983, disputats), Josephus between Jerusalem and Rome (1988), Den hellenistisk-romerske verden. Religiøse tekster (1998) og En religion bliver til. En undersøgelse af kristendommens forudsætninger og tilblivelse indtil år 110 (2001).

Hvor original var Jesus?

af Per Bilde

Et forsøg på at komme den historiske Jesus et skridt nærmere. I Hvor original var Jesus? fokuserer Per Bilde på sprøgsmålet: Hvori og hvorved adskilte Jesus sig fra andre samtidige skikkelser, som han rimeligvis kan sammenlignes med?

Hvor original var Jesus?

af Per Bilde

Den her foreliggende bog om Jesus’ originalitet er et forsøg på at komme et skridt nærmere den historiske Jesus ved at fokusere på et enkelt af de mange temaer, der bearbejdes i Jesus-forskningen. Med det overordnede formål at bidrage til at tydeliggøre den historiske Jesus’ egenart underkaster Per Bilde spørgsmålet om Jesus’ originalitet – dvs. den eventuelle innovative karakter af hans budskab og projekt – en nærmere undersøgelse: Hvori og hvorved adskilte Jesus sig fra andre skikkelser, først og fremmest i den samtidige jødedom, som han rimeligvis kan sammenlignes med?

Den historiske Jesus

af Per Bilde

Den historiske Jesus er en undersøgelse af de bevarede kilder, især de kanoniske evangelier, med det formål at tegne et troværdigt billede af den person, som var udgangspunktet for kristendommen. Det er en hovedtese i denne bog, at Jesus tilhører den samme religio-politiske type som Johannes Døber, Judas Galilæer, Jesus Ananiassøn og andre samtidige jødiske eskatologiske profeter. På dette grundlag kan de kristne kilder analyseres kritisk, og derefter rekonstrueres Jesus som en eskatologisk vakt person, som kort tid efter sit møde med Johannes Døber påbegyndte sin egen offentlige karriere som eskatologisk profet. Her udviklede Jesus i løbet af kort tid en tro på, at han var den længe ventede jødiske Messias, som skulle genrejse det jødiske folk til fordoms magt og storhed. Jesus selv ville således ikke stifte en ny religion. Det gjorde hans tilhængere efter hans død i skuffelse over, at Jesus’ jødiske messianske projekt ikke lykkedes.

En religion bliver til

af Per Bilde

Bogens grundsynspunkt er, at kristendommen ikke er stiftet af Jesus, Paulus eller en anden enkeltperson, men at den er blevet til gennem en langvarig proces; at det for Jesus selv – og antagelig for mange af hans første tilhængere – slet ikke drejede sig om at grundlægge en ny religion, men om at bidrage til at omvende og forberede jøderne på det nærtforestående gudsriges oprettelse; at der med Paulus og de øvrige nytestamentlige forfattere heller ikke var tale om en ny og fra jødedommen adskilt religion, men om en jødisk Jesus-bevægelse, dvs. en bevægelse, der var samlet om troen på, at Jesus var den forjættede jødiske Messias, som snart ville vende tilbage for at virkeliggøre de bibelske løfter. Det er således denne bogs grundlæggende hypotese, at kristendommen blev til gennem en langstrakt proces af transformationer, der bestod i en række ny- og omtolkninger af traditionelle jødiske religiøse ideer, som – også under indflydelse fra den hellenistisk-romerske verden – efterhånden mundede ud i en ny, universel religion. Kristendommens tilblivelse fremstilles i bogen historisk, analyseres tematisk og komparativt og dokumenteres med nye oversættelser og tolkninger af 153 tekster fra den Den jødiske Bibel, Josefus, andre antikke jødiske tekster, Det Nye Testamente, De Apostolske Fædre og kirkefædrene.