Ægteskab forside

Ægteskab

Ægteskab forside
Forfatter:
Omslag:
Ukendt
ISBN13:
9788740651263

Ægteskab fra 1884 af August Strindberg er andet bind i Turbines nye serie af oversatte, skønlitterære klassikere.

August Strindberg har med mesterværker som Det røde værelse og Frk. Julie indskrevet sig i den skandinaviske litteratur som en af dens mest læste og hyldede forfattere. Helt på højde med hans allerbedste værker er novellesamlingen Ægteskab , som i tolv adskilte, men alligevel sammenkædede fortællinger, udforsker parforholdet og ægteskabet; både når det er godt, og når det er skidt, når det er i sin spæde vorden, og når det er i sin bitre afslutning, og altid når det er allermest interessant og rørende almenmenneskeligt.

Strindberg skriver om ung kærlighed og svig, om den evige ungkarl, der bliver forelsket, om at gifte sig med en kvinde og få hele hendes familie med i købet, om at have et yndlingsbarn, der bliver sygt og dør, om at ruinere sig ved bryllupsomkostningerne, og om at have et stamværtshus, som man elsker højere end sin kone; alt dette så læseren helt glemmer, at det er skrevet i 1884. Så fint og smukt og rørende som man kun finder i den allerbedste litteratur i verden.

August Strindberg (1849-1912) er en af Sveriges mest berømte og læste forfattere med både romaner og skuespil i verdensklasse bag sig. Både i dag og i sin samtid en polariserende personlighed, af nogen benævnt misogyn mens andre mener han kæmpede for kvinders frihedsrettigheder. Så forskellige folk som Franz Kafka, Tennessee Williams og Lars von Trier har nævnt ham som en stor indflydelse. Hans lejlighed i Stockholm står i dag som et museum over hans liv og virke.

Forhandler Pris Forsendelse Samlet pris Køb her
Indlæser opdaterede priser
Bogreolen 147,95 29,95 177,90
iMusic 153,00 29,00 182,00
CDON 168,00 29,00 197,00
Plusbog 169,95 39,95 209,90
Arnold Busck 199,95 19,00 218,95

Af samme forfatter

Miss Julie

af August Strindberg

Presents the conflict between sexual and social position. This work belongs to the series of plays, notably "The Father and Creditors", in which sex and marriage are treated with frank realism.

The People of Hemso

af August Strindberg

The People of Hemso

The Defence of a Madman

af August Strindberg

The Defence of a Madman

Hemsöboerne

af August Strindberg

Med strålende humor og sikker sagkundskab fortæller August Strindberg om dagligdag og fester blandt den stockholmske skærgårds ejendommelige befolkning. Det er praktiske, handlekraftige mennesker der nærmest opfatter kærligheden som en slags naturkraft og religionen som et udtryk for sæd og skik uden større indflydelse på deres liv.

Det røde værelse

af August Strindberg

Arvid Falk, hovedpersonen i Strindbergs bidsk satiriske skildring af kunstner- og samfundsliv i Stockholm i slutningen af forrige århundrede, er oprindelig en pæn embedsmand og borgersøn, som opgiver sin karriere for at leve det frie liv som journalist og litterat; han mister imidlertid hurtigt alle illusioner om dette skribentliv, men hvad værre er: også hele sin respekt for det samfund, han lever i – og efterhånden også for sig selv. Det bliver ikke bedre af, at han kommer i lag med en gruppe noget anløbne evighedsstudenter, skuespillere, malere og digtere.

Det røde værelse

af August Strindberg

Arvid Falk er en pæn embedsmand, som kommer i lag med en gruppe anløbne kunstnere, hvorefter han mister respekten for det samfund, han lever i - og efterhånden også for sig selv.

Hemsöboerne

af August Strindberg

Med strålende humor og sikker sagkundskab fortæller August Strindberg om dagligdag og fester blandt den stockholmske skærgårds ejendommelige befolkning. Det er praktiske, handlekraftige mennesker der nærmest opfatter kærligheden som en slags naturkraft og religionen som et udtryk for sæd og skik uden større indflydelse på deres liv.

Lille katekismus for underklassen

af August Strindberg

Den store svenske digters gennembrudsbog. August Strindberg (1849-1912) skrev Lille katekismus for underklassen i 1884 eller i begyndelsen af 1885. Manuskriptet blev først offentliggjort i 1913 i Samlade Skrifter . Den danske oversættelse er fra 1976. Bogen er en blændende og bidsk satirisk skildring af kunstner og samfundsliv i Sverige i slutningen af 1800-tallet.

Gustav Wasa

af August Strindberg

Gustav Wasa gehört zu den Klassikern der schwedischer Literatur - Dramatik in sieben Akten, lesenswert.

Det røde værelse. Skildringer fra kunstner- og forfatterlivet

af August Strindberg

"Det røde værelse" udkom første gang i 1879 og blev August Strindbergs gennembrud. Romanen er en stærkt satirisk og samfundskritisk skildring af livet i Stockholm i 1870‘erne, og den langer ud efter stort set alle grene; den offentlige administration, embedsvældet, forretningsverdenen, presse, forlag, det religiøse og politiske liv, kunstnerverdenen og arbejderbevægelsen.I hovedrollen finder vi Arvid Falk, der beslutter at opgive sit pæne job som embedsmand for at gå journalistikkens vej, da han får øje på alt det, der er galt med samfundet. Gennem sin nye livsbane møder han kunstnere og ligesindede, og om aftenen mødes de i Det røde værelse. Det frie liv som tænkende kunstner, er dog bestemt ikke nogen dans på roser.August Strindberg (1849-1912) var svensk kunstner, digter og dramatiker, og han har, især med dramaer som "Frøken Julie", "Dødsdansen" og "Et drømmespil", skrevet sig ind i verdenslitteraturen. Han fik sit gennembrud i 1879 med romanen "Det røde værelse" – en stærkt samfundssatirisk skildring af livet i Stockholm i 1870‘erne. Strindberg blev af sin samtid både stemplet som blasfemiker og kvindehader, prædikater der udsprang af hans kønspolitiske holdninger – holdninger som dog i hans dramaer er alt andet end entydige. August Strindberg blev født og døde i Stockholm og nåede at være gift tre gange.

Hemsöboerne

af August Strindberg

Värmlændingen Carlsson kommer til den nordlige svenske ø Hemsö og går i tjeneste som forkarl på enkefru Anna Flods gård. Carlsson er geskæftig og klog, og inden længe har han charmeret sig ind hos alle på gården, høj som lav – undtagen enkens søn, Gustav, der ser Carlsson som en trussel mod sin egen position på gården og hos sin mor. "Hemsöboerne" er en af August Strindbergs få humoristiske værker, og måske derfor er den også en af hans mest populære både i hans hjemland, Sverige, og i udlandet.August Strindberg (1849-1912) var en svensk kunstner, digter og dramatiker, og han har især med dramaer som "Frøken Julie", "Dødsdansen" og "Et drømmespil" skrevet sig ind i verdenslitteraturen. Han fik sit gennembrud i 1879 med romanen "Det røde værelse" – en stærkt samfundssatirisk skildring af livet i Stockholm i 1870‘erne. Strindberg blev af sin samtid både stemplet som blasfemiker og kvindehader, prædikater der udsprang af hans kønspolitiske holdninger – holdninger som dog i hans dramaer er alt andet end entydige. August Strindberg blev født og døde i Stockholm og nåede at være gift tre gange.

Det røde værelse. Skildringer fra kunstner- og forfatterlivet

af August Strindberg

"Det røde værelse" udkom første gang i 1879 og blev August Strindbergs gennembrud. Romanen er en stærkt satirisk og samfundskritisk skildring af livet i Stockholm i 1870‘erne, og den langer ud efter stort set alle grene; den offentlige administration, embedsvældet, forretningsverdenen, presse, forlag, det religiøse og politiske liv, kunstnerverdenen og arbejderbevægelsen. I hovedrollen finder vi Arvid Falk, der beslutter at opgive sit pæne job som embedsmand for at gå journalistikkens vej, da han får øje på alt det, der er galt med samfundet. Gennem sin nye livsbane møder han kunstnere og ligesindede, og om aftenen mødes de i Det røde værelse. Det frie liv som tænkende kunstner, er dog bestemt ikke nogen dans på roser. August Strindberg (1849-1912) var svensk kunstner, digter og dramatiker, og han har, især med dramaer som "Frøken Julie", "Dødsdansen" og "Et drømmespil", skrevet sig ind i verdenslitteraturen. Han fik sit gennembrud i 1879 med romanen "Det røde værelse" – en stærkt samfundssatirisk skildring af livet i Stockholm i 1870‘erne. Strindberg blev af sin samtid både stemplet som blasfemiker og kvindehader, prædikater der udsprang af hans kønspolitiske holdninger – holdninger som dog i hans dramaer er alt andet end entydige. August Strindberg blev født og døde i Stockholm og nåede at være gift tre gange.

Det røde værelse

af August Strindberg

Værkets titel henviser til et lokale i varieté-restauranten Berns Salonger i Stockholm, hvor byens bohemer mødes og diskuterer – og drikker og spiser, når en af dem er kommet til penge. En af dem er den unge Arvid Falk, der i sin stræben efter frihed og sandhed har sagt sit arbejde som kontorist op for at blive digter og forfatter. Romanen følger ham og en række andre personer i deres stræben efter deres respektive idealer og er samtidig en ondskabsfuld og morsom satire over det etablerede samfunds borgerskab: politikere, forretningsmænd, snyltere og veldædige fruer af det bedre selskab. Arvid Falk er Strindbergs alter ego, og romanen er i vidt omfang baseret på forfatterens egne oplevelser og erfaringer. Værket er bearbejdet og tilrettet moderne retskrivning. Johan August Strindberg (1849 –1912) var en af Sveriges mest betydningsfulde og internationalt kendte kunstnere. I fire årtier omkring år 1900 dominerede han Sveriges litterære verden med både romaner, noveller og dramaer, og han var altid omdiskuteret og involveret i en konflikt. Strindberg er ofte blevet omtalt som kvindefjendsk i sin litteratur og dramatik, og han blev betragtet som et modsvar til den norske Henrik Ibsen, der med sine værker kæmpede for kvinders rettigheder.

Det røde værelse

af August Strindberg

Værkets titel henviser til et lokale i varieté-restauranten Berns Salonger i Stockholm, hvor byens bohemer mødes og diskuterer – og drikker og spiser, når en af dem er kommet til penge.En af dem er den unge Arvid Falk, der i sin stræben efter frihed og sandhed har sagt sit arbejde som kontorist op for at blive digter og forfatter. Romanen følger ham og en række andre personer i deres stræben efter deres respektive idealer og er samtidig en ondskabsfuld og morsom satire over det etablerede samfunds borgerskab: politikere, forretningsmænd, snyltere og veldædige fruer af det bedre selskab.Arvid Falk er Strindbergs alter ego, og romanen er i vidt omfang baseret på forfatterens egne oplevelser og erfaringer.Værket er bearbejdet og tilrettet moderne retskrivning.Johan August Strindberg (1849 –1912) var en af Sveriges mest betydningsfulde og internationalt kendte kunstnere. I fire årtier omkring år 1900 dominerede han Sveriges litterære verden med både romaner, noveller og dramaer, og han var altid omdiskuteret og involveret i en konflikt. Strindberg er ofte blevet omtalt som kvindefjendsk i sin litteratur og dramatik, og han blev betragtet som et modsvar til den norske Henrik Ibsen, der med sine værker kæmpede for kvinders rettigheder.

Röda rummet

af August Strindberg

Röda rummet är en roman av August Strindberg från 1879. Den kretsar kring den unge Arvid Falk och hans vedermödor i ett detaljrikt tecknat Stockholm. Trots blandad kritik blev boken en försäljningsmässig framgång och har sedermera blivit en av Strindbergs mest kända verk; den har både filmatiserats och gjorts som tecknad serie. Röda rummet har ett detaljerat realistiskt och för sin tid nydanande språk,[ och boken ses ofta som startskottet för 80-talet inom den svenska litteraturen.(Wikipedia)

Fröken Julie

af August Strindberg

Strindbergs mest kendte stykke er Frøken Julie, som er skrevet under et ophold i Danmark. Da stykket kom ud, var det så vovet, at han ikke kunne få det opført i Sverige af svenske skuespillere, men måtte låne nogle lokaler i København for at få premiere på stykket. Den kvindelige hovedrolle fik han sin kone til at spille, stykkets to andre personer blev spillet af danskere.Stykket udspiller sig i grevens køkken en midsommeraften og nat. Stykket begynder med, at tjeneren Jean og kokkepigen Kristin taler om grevens datter, frøken Julie. Kristin er tydeligt forarget over Julies frigjorte forhold til mænd. Kort efter kommer hun ind i køkkenet og begynder at lægge an på Jean, selvom hun ved, at han egentlig er Kristins uofficielle forlovede. Kristin falder i søvn og bemærker ikke tilnærmelserne. Da hun er gået i seng, begynder Julie og Jean at drikke sammen, og de ender med at dyrke sex på Jeans værelse. Herefter vil de flygte på grund af skammen, men ingen af dem har modet til det. Greven kommer hjem næste morgen. Da Kristin vil have Jean med i kirke for at få syndsforladelse, finder hun ud af, at han har været hende utro. Julie er handlingslammet over sin fars pludselige ankomst og beder Jean om at befale hende til at begå selvmord for at undgå en skandale. Jean gør det modvilligt, og stykket ender med, at Julie som i hypnose går ud og skærer halsen over på sig selv.Et af de centrale temaer i stykket er kampen om magten mellem Julie og Jean. Det er både en kamp mellem mand/kvinde og mellem herre/slave. I starten af stykket har Julie den absolutte magt over Jean som hans herre, men mod slutningen er rollerne byttet om. I samme forbindelse kunne man se på den magt, som greven har over Julie og Jean. Selvom greven er fraværende under hele stykket, har han en fantastisk magt over de tre medvirkende og er indirekte tilstede på scenen i form af sine sorte støvler.Et andet stort tema, som diskuteres, er det aristokratiske æreskodeks, som blandt andet tvinger Julie til selvmord. Strindberg udstiller her aristokratiets svagheder og hykleri. Endelig har Strindberg en pointe med en sidehistorie, der fortæller om Julies opvækst, hvor de traditionelle kønsroller var byttet om. Julies mor fik magten på gården, og hun fik mænd til at lave kvindearbejde og omvendt. Resultatet var, at gården gik fallit. Vi ser også i stykket, hvorledes Julie selv er dømt til undergang på grund af sin opvækst. Hendes frigjorte optræden fører ikke andet end død og ulykke med sig, og Strindbergs pointe understreges ved, at han lader hende dø til sidst.(Forfatterweb)

Giftas

af August Strindberg

De båda novellsamlingarna Giftas I och II utgör Strindbergs mest uppmärksammade inlägg i kvinnofrågan. Här finns berättelser som hör till det allra bästa han skrivit. Novellerna i den första delen predikar den sexuella - och den äktenskapliga - kärlekens evangelium på ett friskt och muntert vardagsspråk; tonen var så utmanande att boken åtalades. I den andra delen, som skrevs efter tryckfrihetsprocessen, är tonen bittrare och allvarligare. Nu riktas angreppen inte bara mot kvinnorörelsen utan mot »kvinnan» i största allmänhet. Båda böckerna grep djupt in i 1880-talets häftiga debatt om förhållandet mellan könen. I kraft av sin konstnärliga originalitet hör de alltjämt till Strindbergs mest lästa verk.(Adlibris)

Inferno

af August Strindberg

Strindberg skildrar i Inferno sin psykiska kris under åren 1894–1896, då han vistades i Paris och Österrike. Han hade problem med både censorer och kvinnor, och boken rör detta såväl som hans liv i de båda städerna samt hans olika besattheter. Dessa inkluderar alkemi, ockultism och Swedenborgianism, och han uppvisar tecken på både paranoia och neuroticism. Boken har ofta använts för att visa på Strindbergs personliga neuroser, såsom förföljelseidéer, men mycket tyder på att Strindberg – även om han hade lätta neurotiska symtom – både uppfunnit och överdrivit mycket av bokens material för den dramatiska effektens skull.Stilen är i hög grad experimentell och på många sätt banbrytande för den moderna prosan. Texten är skriven helt på franska, även om den – i översättning av Eugène Fahlstedt – kom att först publiceras på svenska, år 1897. Året därpå, 1898, gavs även Strindbergs franska originaltext ut i bokform. Boken är baserad på Strindbergs dagbok Ockulta dagboken.Berättaren – i huvudsak Strindberg, även om berättelsen ibland följer, och ibland skiljer sig från, den historiska sanningen – spenderar merparten av tiden i romanen i Paris åtskild från sin fru (Frida Uhl), barn och vänner. Han bekantar sig med ett gäng parisiska konstnärer och författare, däribland Paul Gauguin och Edvard Munch, men känner ofta att de förlöjligar och förföljer honom. I sin isolering försöker sig Strindberg med framgång på alkemiska experiment, och hans arbete har publicerats i framstående tidskrifter. Hans rädslor att hans hemligheter kommer att stjälas är dock stora, och hans förföljelseidéer utvecklas alltmer; han tror att hans fiender attackerar honom med "infernaliska maskiner". Han använder sig dessutom av det ockulta; vid ett tillfälle använder han svart magi mot sin egen avlägset befunna dotter.Genom sina studier och äventyr tror sig Strindberg guidas av mystiska krafter (ibland kallas de Gud, ibland Ödet, ibland vagare källor). När han återvänder till Österrike för att träffa sin dotter introduceras han till tysk mytologi och Swedenborgs läror, som både påverkar hans fatala tro och villfarelser. Genom det nyfunna bildspråket ser Strindberg sitt liv som ett levande helvete – därav bokens titel.(Wikipedia)

Svarta fanor

af August Strindberg

Svarta fanor är en roman av August Strindberg, utgiven 1907 men skriven tre år tidigare. Boken är en satir över det samtida Sveriges radikala författare, som kallade sig själva Det unga Sverige, och en av den svenska litteraturens mest kända och beryktade nyckelromaner.Den kan betraktas som tredje delen i en trilogi som inleds med Röda rummet (1874) och fortsätter med Götiska rummen (1904).(Wikipedia)

Tjenestekvinnans son

af August Strindberg

Tjänstekvinnans son är en självbiografisk roman skriven av August Strindberg 1886, ett år före Hemsöborna. I romanen berättar Strindberg om sina uppväxtvillkor, det vill säga familjesituation, ekonomi och samhällstatus. I boken heter Strindbergs romanfigur Johan.Strindberg skrev denna efter att han blivit åtalad och friad för att han drev med nattvarden i Giftas. Att bli åtalad fick honom att känna sig utanför och oförstådd. Han vill med Tjänstekvinnans son förklara sig för Sverige och också kanske försöka förstå själv.Titeln kommer från att hans far gifte sig med familjens tjänsteflicka som senare blev Strindbergs mor och med anspelning på Första Mosebok 21:9 och 21:10."Då fick Sara se Hagars, den egyptiska kvinnans, son, som denna hade fött åt Abraham, leka och skämta; och hon sade till Abraham: "Driv ut denna tjänstekvinna och hennes son, ty denna tjänstekvinnas son skall icke ärva med min son Isak.Tjänstekvinnans son har, enligt Göran Hägg i dennes Den svenska litteraturhistorien, sid 318, tjänat som förebild för andra ungdomsskildringar som Hjalmar Söderbergs Martin Bircks ungdom, Harry Martinsons Nässlorna blomma och Ulf Lundells Jack.(Wikipedia)

Ett drömspel

af August Strindberg

Ett drömspel är en teaterpjäs av August Strindberg från 1901. Pjäsen kan räknas till Strindbergs så kallade vandringsdramer och betraktas som föregångare till det expressionistiska dramat. I pjäsen kommer guden Indras dotter ned till jorden för att uppleva människornas livsvilkor. Som ett ledmotiv för pjäsen upprepar Indras dotter gång på gång "Det är synd om människorna".I förordet till Ett drömspel skriver författaren:Tid och rum existerar icke; på en obetydlig verklighetsbakgrund spinner inbillningen ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. - Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag.Det är bland annat på grund av dessa egenskaper, det som kallas hans "drömspelsteknik", som Strindberg, vid sidan av kretsen kring Abbey Theatre i Dublin och Maeterlinck betraktas som en av den modernistiska teaterkonstens portalgestalter.Vilken sida av Strindberg som betonas är naturligtvis en fråga om regissörens val; medan den modernistiskt abstrakta sidan betonades av Max Reinhardt framhöll Olof Molander i sina uppsättningar av Ett drömspel i högre grad de realistiska aspekterna.Strindberg själv kallade Ett drömspel för "mitt mest älskade drama, min största smärtas barn".Den hade premiär i Stockholm 17 april 1907.(Wikipedia)

Hemsöborna

af August Strindberg

Hemsöborna är en roman av August Strindberg som utgavs 1887, ett år efter Tjänstekvinnans son. Strindberg gjorde även en dramaversion av berättelsen 1889. Boken skrevs under Strindbergs vistelse i Schweiz och södra Tyskland.De inledande raderna har blivit mycket berömda, så kallad in medias res: "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen."Hemsöborna följer fastlänningen Carlsson som kommer till Hemsö för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk. Det skär sig snabbt mellan Carlsson och Flods son Gusten, som tycker att Carlsson är högfärdig. Carlsson får dock ordning på lantbruket och han får idén att hyra ut ett av husen till en professorsfamilj under sommaren, vilket ger hushållet extrapengar.Carlsson förälskar sig i Ida, en av pigorna från Stockholm, men sin uppvaktning har han inget för, och nästa sommar gifter sig Carlsson med madam Flod. Den äkta sängen har dock inte mycket att erbjuda och Flod förstår snart att Carlsson är närgången mot pigorna. Hon smyger efter Carlsson en vinternatt och drar på sig lunginflammation. Under julen dör hon och när kistan ska föras till kyrkan går isen upp, kistan sjunker och Carlsson förmodas drunkna.(Wikipedia)

En blå bok

af August Strindberg

"En blå bok" er enten stor humor eller vanvid. Strindberg forsøger for eksempel at bevise, at kileskriften ikke er skrift, men sprækker eller fuglespor i vådt ler.Svenska Dagbladet skriver:Till August Strindbergs obändiga geni hör hans förmåga att förleda läsaren. Det märkvärdiga med essäerna i exempelvis ”En blå bok” från 1907 är att man gång på gång blir bedragen, men hela tiden är medveten om det. Man står under författarens överinseende, och ändå känns det försåtligt att gå vidare. Ofta slutar det med att läsaren får syn på sig själv och sina fördomar, Strindbergs metod är närmast sokratisk.Det kanske mest briljanta stycket i ”En blå bok” handlar om kornknarrens existens. ”Känner du någon som har sett honom?”, frågar Läraren sin adept Johannes, där de går en sommarkväll mellan klövergärden. ”Nehej”, svarar Johannes. Men om nu kornknarren ändå existerar: hur kommer det sig att den, som inte kan flyga eller ”flyger mycket dåligt”, flyttar till Italien på hösten? Om man räknar enligt Alfred Brehms mönster, skriver Strindberg, ”så skulle det finnas fem millioner kornknarrar på våren, och efter det han lägger 7 till 12 ägg om sommaren så finnas 35 millioner kornknarrar i vårt land om hösten. Skulle man inte se dessa när de flyga eller vandra över Öresund?” Eller när de ”går genom Tyskland, vandrar över Alperna eller genom Sankt Gotthards tunnel?”. Under Strindbergs hand förvandlas kornknarren till metafysik – onekligen ett bravurnummer, förklätt till ett stycke vetenskap.Med grundmurat förakt inför auktoriteter och ”vetenskapsbrackor” skrider Strindberg med gott humör till verket. Han vetenskapar hellre än bra, och ofta mot bättre vetande: kornknarren existerar alldeles bestämt, den är en utmärkt långdistansflygare och övervintrar i Afrika. Ändå är man lockad att ge Strindberg rätt. Den retoriska tonen är så övertygande, och författaren tar som alltid sig själv och sin sanningslidelse på största allvar. Strindbergs forskarmödor blir genom denna dumdristighet närmast tragikomiska. Det gäller i synnerhet de alkemiska experimenten och den egensinniga språkforskning han i upprepade perioder försökte sig på. Allt blev till en ursinnig jakobskamp. Redan titeln på ett av Strindbergs sista arbeten röjer företagets hopplöshet: ”Kinesiska språkets härkomst”

En dåres forsvarstale, klassiker

af August Strindberg

"Dette er en forfærdelig bog, jeg indrømmer det uden forbehold og med sviende anger. Hvad der har født den? Et berettiget behov for at vaske mit lig, inden det skal stoppes ned i kisten." Strindbergs grumme opgør med hustruen, Siri von Essen, der er en af svensk litteraturs store kærlighedsromaner foreligger nu i  Rosinantes velrenommerede klassikerserie. Forfatteren vil vise, hvordan det var ham, der led i ægteskabet, og at det ikke var ham, der var paranoid og gal. At det ikke var ham, som var den slemme undertrykker, der levede af sin kones penge og forhindrede, at hun kunne dyrke sin karriere som skuespiller. Strindberg skrev romanen på fransk i 1887-88. Resten af sit liv forsøgte han at forhindre bogen i at udkomme på svensk, fordi mange personer stadig levede. Alligevel vakte romanen en bitter debat i hjemlandet og udnævntes til den mest hadefulde bog nogensinde. Men også til den mest mærkværdige roman i nyere europæisk litteratur. Den udkom først i Tyskland (1893), derpå i Frankrig (1895), og først efter Strindbergs død i 1912 udsendtes en stærkt redigeret svensk udgave (1914). Det franske originalmanuskript havde ført en omtumlet tilværelse og blev købt af vennen Edvard Munch i 1896. Så forsvandt det og var væk, indtil det i 1973 tilfældigt blev fundet i et pengeskab i Oslo blandt andre af Muncks efterladenskaber. Det er dette såkaldte Oslomanuskript, der blev benyttet til den første danske oversættelse, der så dagens lys i 1977. Forord af forfatteren Harald Voetmann Christiansen.

En dåres forsvarstale

af August Strindberg

"Dette er en forfærdelig bog, jeg indrømmer det uden forbehold og med sviende anger. Hvad der har født den? Et berettiget behov for at vaske mit lig, inden det skal stoppes ned i kisten." Strindbergs grumme opgør med hustruen, Siri von Essen, der er en af svensk litteraturs store kærlighedsromaner foreligger nu i Rosinantes velrenommerede klassikerserie. Forfatteren vil vise, hvordan det var ham, der led i ægteskabet, og at det ikke var ham, der var paranoid og gal. At det ikke var ham, som var den slemme undertrykker, der levede af sin kones penge og forhindrede, at hun kunne dyrke sin karriere som skuespiller. Strindberg skrev romanen på fransk i 1887-88. Resten af sit liv forsøgte han at forhindre bogen i at udkomme på svensk, fordi mange personer stadig levede. Alligevel vakte romanen en bitter debat i hjemlandet og udnævntes til den mest hadefulde bog nogensinde. Men også til den mest mærkværdige roman i nyere europæisk litteratur. Den udkom først i Tyskland (1893), derpå i Frankrig (1895), og først efter Strindbergs død i 1912 udsendtes en stærkt redigeret svensk udgave (1914). Det franske originalmanuskript havde ført en omtumlet tilværelse og blev købt af vennen Edvard Munch i 1896. Så forsvandt det og var væk, indtil det i 1973 tilfældigt blev fundet i et pengeskab i Oslo blandt andre af Muncks efterladenskaber. Det er dette såkaldte Oslomanuskript, der blev benyttet til den første danske oversættelse, der så dagens lys i 1977. Forord af forfatteren Harald Voetmann Christiansen.

Særgårdsfolk

af August Strindberg

Dette er Strindbergs populære fortælling om skærgårdsfolket, også kendt som "Hemsøboerne". Vi følger lurendrejeren Carlssons vej gennem livet og de spor han efterlader sig af godt og ondt.

Det røde værelse

af August Strindberg

"Det røde værelse" er et lokale i varieté-restauranten Berns Salonger i Stockholm, hvor byens bohemer mødtes og diskuterede - og drak og spiste, når en af dem var kommet til penge. En af dem er den unge Arvid Falk, der i sin stræben efter frihed og sandhed har sagt sit arbejde som kontorist ved Kollegiet for Udbetalingen af Embedsmænds Lønninger op for at blive digter og forfatter. Bogen følger ham og en række andre figurer i deres stræben efter deres respektive idealer, og er samtidig en ondskabsfuld og morsom satire over det etablerede samfunds borgerskab: politikere, forretningsmænd, snyltere og veldædige fruer af det bedre selskab. Arvid Falk er Strindbergs alter ego i bogen, og bogen er i vidt omfang baseret på forfatterens egne oplevelser og erfaringer.

Frøken Julie

af August Strindberg

Det er St. Hans aften, og herregårdsfrøkenen kommer hjem efter at have deltaget i folkenes dans. Hun går ind i køkkenet og begynder at lægge an på lakajen Jean, der egentlig er forlovet med kokkepigen, men ikke er i stand til at modstå Frøkenens spil. Men efter en lidenskabelig nat kommer den grå morgen og bondeangeren - Frøken Julie er et af de mest spillede af Strindbergs teaterstykker i verden og har dannet grundlag for flere filmatiseringer. Den er skrevet under et ophold på landstedet Skovlyst i Holte, hvor forfatteren så at sige drev "studier i marken" med godsbestyrerens søster. Den danske udgave er oversat af skuespillerinden Nathalie Larsen, der var en nær ven af Strindberg, og selv spillede kokkepigen Kirstine i de første opførelser af stykket. Oversættelsen er signifikant ved, som Strindberg siger i en note, "at udelade den svenske forlæggers digterforsøg i forfatterens tekst". Udgaven indeholder også Strindbergs lange forord, der er kendt som en programerklæring for det naturalistiske teater.

Klokkeren på Rånö

af August Strindberg

Næsten halvdelen af bogen optages af fortællingen om den romantiske klokker på Rånö, Alrik Lundstedt: en musikalsk fiskersøn, som kommer på Akademiet i Stockholm og lærer at spille på Jakobskirkens store orgel, men må henleve sit liv i et fattigt klokker-embede på en af øerne i skærgården, hvor han drømmer fantastiske drømme om storhed og lykke. I de øvrige fortællinger tegner Strindberg billeder af livet hos præster, bønder, hustrumordere og andet af skærgårdens godtfolk. Denne udgave medtager fortællingen "Pigernes kærlighed", som var udeladt af både den svenske og danske udgave, da Strindbergs svenske forlægger Bonnier fandt den umoralsk.

Hemsöboerne

af August Strindberg

Värmlændingen Carlsson tager tjeneste som forkarl på en gård på Hemsö i Stockholms skærgård. Livet blandt skærgårdsbønderne er et noget særpræget miljø, som han ikke på forhånd var bekendt med, men Carlsson er både entreprenant og tilpasningsdygtig, og det lykkes ham snart at erobre sig en stilling, der ligger temmelig tæt på at være gårdens ejer og husbond - en position, der også bliver virkelig, da han gifter sig med gårdens ejerinde, enken Flod. Det er dog ikke noget, der ses på med blide øjne af enkens søn Gustav, der ser sin arv smuldre. Hemsöboerne er Strindberg i et mildt og humoristisk hjørne, som er sjældent i forfatterskabet, og bogen er en af hans mest populære såvel i som uden for Sverige.

Ved havbrynet

af August Strindberg

Axel Borg, et ærgerrigt nietzsche'sk overmenneske og intelligensaristokrat (med adskillige af Strindbergs egne træk i sig), har efter mange års forfølgelse og nedvurdering af sine samtidige landsmænd fået en stilling som fiskeriinspektør på en lille skærgårdsø, hvor han regner med at kunne leve i fred og tilbagetrukkethed. Hans opgave som fiskeriinspektør er at lære lokalbefolkningen nye fiskerimetoder, der ikke udpiner bestandene af strömming som de hidtil anvendte. Denne opgave bringer ham naturligvis straks i modsætning til folkene på øen, der mistror ham, gør nar ad ham, og for resten ikke mener at en udefrakommende skal lære dem noget. Da der nogen tid efter ankommer en ældre dame og hendes datter, den 34-årige Maria, slutter han sig straks til dem, og lader sig indtage af datteren så langt som til at blive hendes forlovede. Men Borg kan ikke i længden leve med en kvinde, der tvinger hans tanker og sjæl ned til børneniveau og rent driftsliv. Da både forholdet til Maria og øboerne efterhånden bliver ham mere og mere uudholdeligt, isolerer Borg sig fuldstændig, og drives til sidst ud i vanvid. Ved havbrynet er den sidste af de tre skærgårdsfortællinger, som Strindberg skrev med et års mellemrum fra 1887-1890. Den skulle have været en populær fortælling efter samme mønster som Hemsøboerne og Klokkeren på Rånø , men blev i stedet en langt mere dyster og tragisk skildring af et åndsmenneskes forfald.

Dødsdansen

af August Strindberg

Dødsdansen er et intenst drama mellem ægteparret Edgar (kaptajnen), hans hustru, den tidligere skuespillerinde Alice, og vennen Kurt, der kommer på besøg fra Amerika. Ægtefællerne er gennem 25 års samliv blevet hinandens fangevogtere på den lille skærgårdsø, hvor kaptajnen er kommandant på en fæstning. Der går ikke længe, før Kurt bliver draget ind deres psykiske mareridtsspil, og 25 års opsparet bitterhed får frit løb. Denne udgave omfatter også den mindre spillede anden del, hvor man møder kaptajnens datter Judith og Kurts søn Allan, hvis spirende kærlighed er ved at falde som offer for kaptajnens manipulationer og psykiske terror.

Inferno

af August Strindberg

Inferno er beretningen om nogle år ´i helvede´ og blev skrevet på grundlag af de dagbogsoptegnelser Strindberg førte i en treårig periode fra 1894. Skuepladsen er Paris, han har forladt kone og barn med en følelse af have brændt alle broer, samtidig med at han føler lede ved bohemelivet. Hvor han tidligere betragtede sig som frontkæmper for det moderne, er Inferno præget af introspektiv fordybelse og religiøs søgen. I første halvdel af 1890'erne gennemlevede August Strindberg nogle svære år hvor han befandt sig i en dyb sjælelig krise og overvejede helt "at vende poesien ryggen". Han kastede sig ud i naturvidenskabelige studier og eksperimenter og skrev en række afhandlinger hvor han behandlede emner fra kemiens, astronomiens og botanikkens verden. Med en næsten desperat iver prøvede han videnskabeligt at sandsynliggøre at naturen er et sammenhængende hele. Inferno er beretningen om disse år "i helvede" og blev skrevet på grundlag af de dagbogsoptegnelser Strindberg førte i en treårig periode fra 1894. Skuepladsen er Paris. Han har forladt kone og barn med en følelse af at have brændt alle broer, samtidig med at han føler lede ved bohemelivet. Hvor han tidligere betragtede sig som frontkæmper for det moderne, er Inferno præget af introspektiv fordybelse og religiøs søgen. Som Georg Brandes skriver i sin selvbiografi efter at Strindberg har besøgt ham og fortalt om de nye litterære vinde på kontinentet: "Vi lever i Occultismens Tidsalder, og det er Occultisterne, der nu behersker Litteraturen. Alt andet er forældret." Da forløsningen imidlertid udebliver for Strindberg og angsten og selvopløsningen truer med at tage overhånd, flygter han fra Paris. Opholdet hos svigerfamilien i en lille tysk by ved Donau giver ham blot øjeblikke af lindring. Datteren er han uendeligt kær i, men det religiøse grubleri holder sin klo i ham. Han spørger sig selv om ikke også hun er dømt til voksenlivets forfængelighed, tilværelsens intethed? Under dette ophold læser han for første gang Swedenborg - og bliver ramt af hans esoteriske lære om at vore handlinger i tidligere liv kastes i hovedet på os i det nuværende. Tilbage i Sverige fornyer han bekendtskabet med Swedenborg, men alligevel fremstår det som om han ikke endegyldigt kan "være" i denne lære, han bruger det han kan bruge og lader resten stå. En forbitret vrede mod guderne gnistrer dog nu og da op, som om han i sit inderste ikke kan godtage denne menneskelige vanskæbne. Inferno er beretningen om en mand i sjælelig nød, og mange betragtede bogen som en gal mands værk. I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning blev Inferno betegnet som et "sygdomsfænomen", mens kritikeren Edvard Alkman i Dagens Nyheter skrev at historien viser en sådan overlegenhed i udtrykket at det ville være vanvittigt at tale om galskab. "Intelligensen er her ikke udslukt, så langt fra - den er et lys, som brænder med en klar flamme." Strindbergs forfængelige håb om at bogen ville skabe så stærke reaktioner at han blev stillet for retten, blev dog en fuser og i Frankrig vakte bogen ingen større opmærksomhed ud over en snæver kreds. Galskab eller ikke galskab, uomtvisteligt er det at Inferno vidner om en god portion forfølgelsesvanvid. Og da Strindberg senere ser tilbage på Inferno-tiden, skriver han at han var udsat for den ældgamle religiøse erfaring som Swedenborg kalder "ødelæggelse". Visse mennesker gribes af en usalighedsfølelse, skriver han. Deres dårlige samvittighed opdigter onde mennesker som forfølger dem, og som de tror er årsag til deres ulykke. Men i virkeligheden er usalighedsfølelsen en gave fra Gud, en prøvelse, som kan føre til frelse. Som en beretning om et menneske i stor nød er Inferno et mesterværk, og sammen med Hamsuns Sult et af de vigtigste litterære skrifter fra 1890'erne. 5 ***** Børsen Læs mere: www.batzer.dk

Spøgelsessonaten

af August Strindberg

Et af August Strindbergs mest berømte skuespil - mere er der ikke at sige til det.

Et drømmespil

af August Strindberg

'Et Drømmespil'; Strindbergs moderne drama om gudedatteren Agnes, der uheldigvis dumper ned på jorden og lever ved siden af, blandt, uden for, midt i mellem, sammen med og uden for menneskeracen.At "det er synd for menneskene" - som Strindberg mente - skal der ikke være tvivl om - denne tåbelige biologiske race, som ikke formår at gribe de muligheder og lykkestunder, som livet byder på. Strindbergs absurde drama har ingen håndgribelig handling, men er en tour de force gennem menneskeslægtens fortræffelige fortrædeligheder

Pelikanen

af August Strindberg

Strindberg skrev mere end 50 skuespil – heriblandt mange eksperimenterende og blandt disse kammerspillet ”Pelikanen”. Det er beregnet for den ”lille scene”.

Uvejrsluft

af August Strindberg

Strindberg skrev mere end 50 skuespil – heriblandt mange eksperimenterende og blandt disse kammerspillet ”Uvejrsluft” fra 1907. Det er beregnet for den ”lille scene”.

Utopier i virkeligheden

af August Strindberg

Som det hedder i forordet til denne bog:Denne Bog er et Angreb på Overkulturen eller Degenerationen.Med bl. a. denne bog satte Strindberg sig for at afsløre samfundets "væv af løgne"."Den store danske" skriver: Skytset var rettet mod de kulturbærende institutioner, kirke, skole, familie og stat, og ikke mindst mod den idealistiske ideologi, der besmykkede dem. Reportage, komik og kras satire mødtes i en mundret prosa, der flittigt gled over i groteske karikaturer.

Legender

af August Strindberg

Legender

Blandt franske bønder

af August Strindberg

Blandt franske bønder

Strindberg-box

af August Strindberg

I boxen ingår följande titlar ut August Strindbergs produktion: Giftas, Inferno, En dåres försvarstal, Tjänstekvinnans son och Svarta fanor.

Till Damaskus ; Ett drömspel

af August Strindberg

Käre Gustaf af G. Nu måste jag besvära Dig med en fråga rörande pjesen Till Damaskus. Dagmarteatern antager stycket på villkor att det ej utkommer på Svenska eller Danska före Jul (samt att jag för teatern förenklar dekorationerna). Är det skäl dröja så länge med utgifningen? Mitt svar: Nej! Emellertid och emedan man aldrig vet hvar landet ligger, måste jag begagna tiden och inlemna pjesen i Kristiania och Helsingfors. Till den ändan ber jag få besvära Dig att låta hastigt taga 3 afskrifter. Vet du när Gernandt ämnat utgifva pjesen? O.S.A. Vänligen August Strindberg Brev till Gustaf af Geijerstam, 26 maj 1898 Förstå Drömspelet? Indras dotter har stigit ner på jorden för att få reda på hur menniskorna ha det, och så får hon känna hur svårt det är. Och det svåraste är: att göra andra ondt, hvilket man tvingas till om man vill lefva. Formen är ju motiverad i förordet: drömmens sammelsurium, i vilket det dock finns en viss logik! Allt orimligt blir sannolikt. Menniskor skymta och sizzeras på flera punker, skizzerna flyta ihop, samma person upplöser sig i flera som åter flyta ihop till en. Tid och rum existera ej; en minut är som många år, inga årstider; snön ligger i sommarlandskap, linden gulnar och grönskar etc. Ur Strindbergs brev till Emil Schering, 13 maj 1902. Till Damaskus utgavs första gången 1898, Ett drömspel 1902.

Tjänstekvinnans son

af August Strindberg

Med gårdagens iltåg afgick ett colis postal innehållande ett Svenskt manuskript. Kalladt Tjensteqvinnans Son (En själs utvecklingshistoria 1849-1867). När Ni nu läst denna första del, som vi för publikens skull väl ej få kalla del, utan döpa hvar ock en af de fem volumerna särskildt, så frågar Ni väl Er, såsom publiken kommer att göra: hvad är detta? Är det roman? Nej. Biografi? Nej. Memoar? Nej! Jag svarar: Det är en bok som är hvad den ger sig ut för: En själs utvecklingshistoria 1849-67 under de och de uppgifna förutsättningarne. * Om ett par dagar afgår 2a Delen av TJ.Qv., kanske i morgon. Jag anser den vara den betydelsefullaste bok som är skriven på länge i Sverge, men, den är skrifven för de bildade och kan ej läsas av under- eller medelklass. Vänder sig derför till de akademiskt bildade, för hvilka jag väl egentligen borde skrifva. Att bli oförstådd av Nisse och Nasse roar mig inte, och jag kan icke omvända dem. (...) Nu ber jag slippa höra något mer om tidningarnes mening, ty deras meningar kan jag räkna ut med kedjeräkning, och det bara stör mig, om det alltså icke mera oroar mig. Ur Strindbergs brev till Albert Bonnier 25 april och 18 juni 1886 Tjänstekvinnans son 1-3 utgavs 1886-87, 4 1909.

Advent

af August Strindberg

Advent handlar om ett självgott gammalt par, Lagmannen och Lagmanskan, som byggt sin lycka på mened, förfalskningar och arvsstölder. En lekande solkatt som bränner dem fastän solen gått ned och en procession av spöklika figurer varav den sista ser precis ut som Lagmannen klargör att de nu ska få sina välförtjänta straff. Djävulen framträder i skepnad av en fattig skollärare som läxar upp paret med sin rotting. En hagelskur förintar deras vinskörd, en puckelryggig prins gör klart för Lagmanskan att hon är en kärringdjävul och Lagmannens tillhörigheter fördelas bland alla dem som han dömt orättvist. Det gamla paret möter varsin plågsam död, men återförenas på självaste julaftonen i helvetet. I julklapp får de varsitt tittskåp där de kan se sina begångna brott i det förflutna. Då kommer de äntligen till insikt om sina missgärningar och sin skuld. I fonden går adventsstjärnan upp över julkrubban med barnet och modern.

Advent

af August Strindberg

Advent handlar om ett självgott gammalt par, Lagmannen och Lagmanskan, som byggt sin lycka på mened, förfalskningar och arvsstölder. En lekande solkatt som bränner dem fastän solen gått ned och en procession av spöklika figurer varav den sista ser precis ut som Lagmannen klargör att de nu ska få sina välförtjänta straff. Djävulen framträder i skepnad av en fattig skollärare som läxar upp paret med sin rotting. En hagelskur förintar deras vinskörd, en puckelryggig prins gör klart för Lagmanskan att hon är en kärringdjävul och Lagmannens tillhörigheter fördelas bland alla dem som han dömt orättvist. Det gamla paret möter varsin plågsam död, men återförenas på självaste julaftonen i helvetet. I julklapp får de varsitt tittskåp där de kan se sina begångna brott i det förflutna. Då kommer de äntligen till insikt om sina missgärningar och sin skuld. I fonden går adventsstjärnan upp över julkrubban med barnet och modern.

Anno Fyrtioåtta

af August Strindberg

År 1848 är det barndop hos bryggare Larsson, en obildad rojalist som omger sig med ett hov av fattiga protegéer. Adjunkten har i tjugo år varit tvungen att roa familjen Larsson för att få hjälp med omsättning av lånen.

Bandet

af August Strindberg

Det utspelar sig i en tingsal med dombord, platser för nämd och åhörare. Ett skillnadsmål mellan baronen och hans hustru ska upp. Det gäller vårdnaden om barnet. Paret har gjort upp allt i förväg och är fullt överens om att inte strida mot varandra inför domstolen.

Brott och Brott

af August Strindberg

Teaterförfattaren Maurice är tillsammans med Jeanne och de har en liten dotter. När hans senaste pjäs gör succé inleder han en kärleksaffär med sin bästa väns partner bildhuggarinnan Henriette. Hon är en intensiv natur och åtrår den som har framgång.

Brända Tomten

af August Strindberg

Allt utspelar sig vid ruinerna av det hus som brunnit ner under natten. Dit kommer nyfikna från grannskapet. Dit kommer också Främlingen. Han har varit borta i många år och återvänt för att få återse sitt föräldrarhem. Det är för sent.

Debet och Kredit

af August Strindberg

Scenen utspelar sig i ett hotellrum där den berömda doktorn och Afrikaresenären Axel tagit in. Dit kommer nu hans fordringsägare som tidigare hjälpt honom till hans framgångsrika ställning.

Den Fredlöse

af August Strindberg

Gunlöd står tyst vid det öppna vindögat och spanar ut över havet. Valgerd tvingar sin dotter att tala ut om sin sorg över fader Thorfinns hårdhet. Förutom flytten från barndomshemmet till Island sörjer hon att ha tvingats skiljas från sin käre barndomsvän Gunnar.

Den starkare

af August Strindberg

Scenen utspelar sig på ett damkafé på julafton. Där sitter mlle Y med en öl och en tidning när hennes väninna fru X kommer in. Denna slår sig ner och börjar konversera..

Dödsdansen

af August Strindberg

Dödsdansen är en fasansfull skildring av äktenskapet mellan den hjärt- och kärlsjuka artillerikaptenen Edgar och hans hustru den forna skådespelerskan Alice. De lever i det närmaste isolerade på en ö i ett fängelseliknande torn och kan varandra utan och innan. Motorn i deras mardrömslika äktenskap är en blandning av tristess och hat som avbryts av tillfälliga försoningar.

Ett Drömspel

af August Strindberg

Guden Indras dotter kommer ner till jorden för att undersöka hur det är att leva ett människoliv. Det visar sig varken vara enkelt eller smärtfritt. Människornas drömmar krossas oupphörligen, livets fröjder betalas alltid med dubbel sorg och den som gör någon medmänniska gott kan vara säker på att den samtidigt gör någon annan ont.

Fadren

af August Strindberg

Fadren är en skildring av kampen mellan man och kvinna samt hur omgivningen och i synnerhet deras barn dras in i den. Fadern vill att dottern ska lämna hemmet och börja på lärarinneutbildning och modern att hon ska vara kvar hemma och utveckla sin konstnärliga talang. Fadern anser att han har makten att fatta beslutet eftersom han försörjer såväl modern som barnet.

Fröken Julie

af August Strindberg

Handlingen i Fröken Julie utspelas i ett sörmländskt herrgårdskök en midsommarnatt. Julie, som är ensam hemma, uppvaktar enträgets sin pappas stiliga betjänt Jean. När hans fästmö Kristin somnar verkar alla hinder vara undanröjda. Hennes uppvaktning intensifieras och när gårdens arbetsfolk närmar sig köket ser Jean sin chans.

Giftas 1 & 2

af August Strindberg

Giftas är en novellsamling från 1884 författad av August Strindberg. Samlingen består av 12 noveller, alla med motiv från olika äktenskap.

Hemsöborna

af August Strindberg

"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." är en av de mest berömda inledningarna i svensk litteratur. August Strindbergs roman "Hemsöborna" porträtterar den självgode drängen Carlssons möte med Madam Flod och de andra skärgårdsborna på Hemsö. Romanens Hemsö är modellerat efter verklighetens Kymmendö, där Strindberg tillbringade flera somrar.

Hemsöborna i fyra akter

af August Strindberg

Alla fyra akter utspelas i madam Flods fiskarstuga. Dit kommer uppsyningsman och fiskförsäljerskan madam Styv, provresanden, pastorn och drängen Norman. De har alla åsikter om Carlsson men madam Flod biter ifrån och varken tillstår eller förnekar sina avsikter.

Inferno

af August Strindberg

Inferno är en självbiografisk bok av August Strindberg, skriven 1897. Strindberg skildrar i Inferno sin psykiska kris under åren 1894–96, då han vistades i Paris och Österrike. Stilen är i hög grad experimentell och på många sätt banbrytande för den moderna prosan. Texten är skriven helt på franska, även om den – i översättning av Eugène Fahlstedt – kom att först publiceras på svenska, år 1897. Året därpå, 1898, gavs även Strindbergs franska originaltext ut i bokform. Boken är baserad på Strindbergs dagbok Ockulta dagboken.

Inför Döden

af August Strindberg

1890 talets kung Lear ansätts av sina döttrar när konkursen står för dörren. Den yngste älsklingsdottern är tanklös och självupptagen, den äldste dömande och hård. Alla tre står på sin döda mors sida. Till slut återstår endast det totala offret.

Kamraterna

af August Strindberg

Axel och Bertha är ett modernt och jämställt konstnärspar som verkar i Paris. Han är i omgivningens ögon feminin, har lugg, bar hals och på en maskerad är det tänkt att han ska bära spansk kvinnodräkt. Hon är ekonomiskt oberoende, ledamot i kvinnosaksföreningen "Gift Qvinnas eganderätt" och använder manlig nakenmodell.

Legender

af August Strindberg

Efter den självbiografiska romanen Inferno 1897 författade Strindberg på hösten samma år fortsättningen Legender. Den tillkom i Paris och skrevs till största delen på franska. Vid författandet byggde Strindberg på sina anteckningar i Ockulta Dagboken.

Mäster Olof

af August Strindberg

Mäster Olof är Strindbergs första drama som blev mera välkänt och spelat. Dramat färdigställdes 1872 och handlar om ungdomens eldighet, upprorsvilja och revoltlusta. Det utspelar sig under 1500-talets reformation då konung Gustav Vasa ännu inte hade bestämt sig för att göra Sverige protestantiskt.

Oväder

af August Strindberg

Det börjar en varm sensommarkväll när han väntar på sin bror för att ta sommarens första kvällspromenad. Den kvalmiga hettan tätnar till ett oväder. I kornblixtens sken får herrn se spöken från det förgångna.

Paria

af August Strindberg

Det utspelar sig ett samtal mellan arkeologen X och den gästande herr Y. Det börjar med skulder och förmåga respektive oförmåga att begå brott. Det kommer raskt in på avslöjanden om redan begångna brott för att sedan stegra till hot om utpressning. Till slut vänder det med den starkares seger.

Pelikanen

af August Strindberg

Det hela utspelar sig i en och samma salong. Den är möblerad med skrivbord, chiffonjé, schäslong och en gungstol. Där konfronteras änkan med kokerskan, den vuxne sonen och dottern samt svärsonen.

Röda rummet

af August Strindberg

Röda rummet är en roman av August Strindberg från 1879. Den kretsar kring den unge Arvid Falk och hans vedermödor i ett detaljrikt tecknat Stockholm. Trots blandad kritik blev boken en försäljningsmässig framgång och har sedermera blivit en av Strindbergs mest kända verk; den har både filmatiserats och gjorts som tecknad serie. Röda rummet har ett detaljerat realistiskt och för sin tid nydanande språk, och boken ses ofta som startskottet för 80-talet inom den svenska litteraturen.

Samum

af August Strindberg

Handlingen utspelar sig i en arabisk gravkammare. Utanför viner den den heta ökenvinden - samum. Biskra, som är förklädd till vägvisaren Ali, väntar där på sitt offer: den franska löjtnanten Guimard.

Spöksonaten

af August Strindberg

Det börjar vid springbrunnen framför det präktiga stenhuset. Där möter den unge varmhjärtade Studenten den döda Mjölkflickan. När den elaka Gubben Hummel får se det krymper han av skräck i sin rullstol. Ändå lyckas han slå klorna i Studenten och sammanföra honom med den unga Fröken som skymtar genom fönstren i husets första våning. Där bor Översten med sin familj.

Svarta Fanor

af August Strindberg

Det är dagen före julafton. I Babels torn, det stora huset med hiss och elektriskt ljus, sjuder det av oro. Det börjar i förstugan där portvakten får ta del av de senaste bekymren med strömavbrott, falska anklagelser om en tappad handske och en ring.

Till Damaskus

af August Strindberg

Dubbeldramat Till Damaskus, som även fick en tredje del, handlar om den psykiskt instabila diktaren Den Okände och hans försoning med sig själv och sitt förflutna.

Tjänstekvinnans son

af August Strindberg

Boken är självbiografisk och skrevs ett år före Hemsöborna. I romanen berättar han om uppväxten och hela sin familjesituation. I boken heter Strindbergs karaktär Johan.

Svarta Handsken

af August Strindberg

Svarta handsken är ett kammarspel; en julpjäs, i 5 akter från 1907 av August Strindberg. Handlingen utspelar sig dagen före julafton i ett stort fint hyreshus med hiss och elektriskt ljus. Där bor bland andra den unga frun med sin dotter. Frun är mycket vacker men har ett svårt humör. När hon tappat sin dyrbara ring beskyller hon sin tjänarinna för att ha stulit den.Julens ängel infinner sig för att ge frun en läxa. Tomten får uppdraget att röva bort fruns lilla dotter. Ringen hittas av den gamle konservatorn. Och när frun visat tillräcklig ånger och kval över sina anklagelser, får hon sin flicka tillbaka.

The Red Room

af August Strindberg

The Red Room (Swedish: Röda rummet) is a satire of Stockholm society, it has frequently been described as the first modern Swedish novel. While receiving mixed reviews in Sweden, it was acclaimed in Denmark, where Strindberg was hailed as a genius. As a result of The Red Room, Strindberg became famous throughout Scandinavia. Edvard Brandes wrote that it 'makes the reader want to join the fight against hypocrisy and reaction'. A young idealistic civil servant, Arvid Falk, leaves the drudgery of bureaucracy to become a journalist and author. As he explores various social activities - politics, publishing, theatre, philanthropy, and business - he finds more hypocrisy and political corruption than he thought possible. He takes refuge with a group of 'bohemians', who meet in a red dining room in Berns Salonger to discuss these matters.

The Red Room

af August Strindberg

The Red Room (Swedish: Röda rummet) is a satire of Stockholm society, it has frequently been described as the first modern Swedish novel. While receiving mixed reviews in Sweden, it was acclaimed in Denmark, where Strindberg was hailed as a genius. As a result of The Red Room, Strindberg became famous throughout Scandinavia. Edvard Brandes wrote that it 'makes the reader want to join the fight against hypocrisy and reaction'. A young idealistic civil servant, Arvid Falk, leaves the drudgery of bureaucracy to become a journalist and author. As he explores various social activities - politics, publishing, theatre, philanthropy, and business - he finds more hypocrisy and political corruption than he thought possible. He takes refuge with a group of 'bohemians', who meet in a red dining room in Berns Salonger to discuss these matters.

August Strindbergs Lilla katekes för underklassen

af August Strindberg

En liten bok med mycket upproriskt innehåll: August Strindbergs Lilla katekes för underklassen – en furiös stridsskrift slungad mot hela etablissemanget, en rallarsving mot hela samhällsbygget. Kontentan är att det mesta i samhällsordningen (lagen, moralen, politiken, religionen, kulturen osv) är konstruktioner som överklassen har skapat för att försäkra sig om makten. T ex "Vad är lagar? Svar: Överklassens uppfinning att på så kallad laglig väg hålla underklassen under sig", "Vad är ekonomi? Svar: En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete."

Ett halvt ark papper : och andra noveller

af August Strindberg

En urvalsvolym med August Strindbergs bästa noveller. Den fenomenale Strindberg uttryckte sig lika kraftfullt i alla genrer. Det var dramatiken som gav världsberömmelse men han skrev också storartade romaner, blixtrande poesi, egensinnig vetenskaplig prosa, svidande polemik, vidunderliga brev.

Fröken Julie = De lycksaliges ö

af August Strindberg

Fröken Julie = De lycksaliges ö

Fadren ; Spöksonaten

af August Strindberg

Fadren ; Spöksonaten

Röda Rummet

af August Strindberg

Röda Rummet